Революциите раждат фараони


 

Мохамед Мурси бързо влезе в ролята на „баща на нацията“. Нужен ли на Египет такъв „баща“?

Историята на човечеството е пълна с примери, когато свалящите тираните революционери накрая те самите стават къде по-жестоки диктатори. Така е било във Франция, Британия, Русия. Това, което става сега в Кайро, недвусмислено говори, че Египет, очевидно, е решил да допълни този кървав списък на държавите.

Миналият четвъртък раздели страната на великите пирамиди на  „преди“ и „след“ революцията, на която по-голямата част от египтяните възлагаше големи надежди. В този ден египетският лидер Мохамед Мурси публикува нова декларация, в съответствие с която президент получава изключителни законодателни пълномощия, а съдебните органи се лишават от надзорни функции върху дейността на Консултативния съвет (горната палата на парламента) и Конституционната комисия, която разработва основния закон на Египет. По този начин  един миг в Египет се появи човек, в ръцете на който се оказа толкова власт, колкото нямаше даже сваления Хосни Мубарак. А нали него народът наричаше „последният фараон“.

Сега въстаналите против декларацията на Мурси опозиционери са сигурни: в Египет се появи нов фараон. Ще има ли нова революция на Тахрир? Ще стигнат ли силите на египтяните за още едно сваляне? На тези въпроси засега няма отговор. Революционната жар у египтяните явно изгасна. Въпреки това всичко ще зависи от Мурси: ще може ли той да се удържи от съблазните на практически неограничената власт?

Самият новоизпечен „фараон“ се постара да убеди народа, че мисли изключително за държавните интереси. „Президентът има право да взема всякакви решения, за да защити нашата революция, – поясни представителят на държавния глава  Ясер Али. – Решенията и законите, утвърждавани от президента, следва да се смятат за окончателни, те в никакъв случай не подлежа на преразглеждане“.

Впрочем, всички предишни диктатори също са започвали с уверения в желанието си да помогнат на хората, а завършват с масови разстрели без съд и следствие. От това се опасяват опонентите на Мурси, които с всеки ден, започвайки от миналия четвъртък, стават все повече. „Аз съм сигурен, че военните, както и всички ние, са обезпокоени от ставащото. Не бива да се изключва варианта, при който армията ще се намеси, за да бъдат възстановени закона и порядъка, – заяви бившият генерален директор на МАГАТИ, а сега един от лидерите на египетската опозиция Мохамед ел Барадей. – Не може да има никакъв диалог (с Мурси. – „РГ“) дотогава, докато той не отмени своите разпореждания“. А засега армията изчаква, народът отново излезе на площад Тахрир. В отговор Мурси даде команда да се разгони тълпата. И започна поредната тахрирска кланица.

Като разбраха, че кръвта (за благото на народа, както обещаваше Мурси) няма да бъде избегната, съветниците на президента един след друг започнаха да подават оставки. Същевременно в събота Върховната колегия на съдите в Египет прие решение да прекрати  дейността на съдилищата и прокуратурите на цялата територия на страната в знак на протест против обявената от президента Мурси нова Конституционна декларация. На заседанието беше обявено също и за стачката, която ще започнат от следващата сряда представителите на съдебния корпус на Египет. Акция, която съгласно декларацията на представителите на съдебния корпус, ще се провежда в зданието на колегията „и дотогава, докато Мурси не обяви анулирането на новата Конституционна декларация“.

Няма съмнения, че с всеки ден върху президента на Египет ще се увеличава и външнополитическия натиск. Например, в пресслужбата на Държавния департамент на САЩ вече заявиха, че „участниците в масовите акции в Египет, които се увенчаха с оставката на предишния лидер на страната Хосни Мубарак, се стремяха наред с другото към това, да няма прекомерна концентрация на власт в ръцете на едно лице или институт“. Сегашният конституционен вакуум, по мнение на Вашингтон, може да се преодолее само с приемането на конституцията, която предвижда внедряване на система от „задръжки и противотежести“, а също така осигуряване на уважение към фундаменталните свободи, правата на човека и върховенството на закона в съответствие с международните задължения на Кайро.

Коментар на МВнР на Русия

В Москва следят внимателно развитието на обстановката в приятелски Египет. В създаващата се ситуация е крайно важно да не се допусне подкопаване на националното съгласие, да се осигури решение на възникващите проблеми и противоречия, естествени на етапа на преживяваните от страната дълбоки социални преобразования, чрез конструктивен диалог с участието на всички водещи политически сили, на основата на спазването на фундаменталните права и свободи на човека. Същевременно МВнР на Русия потвърждава препоръката към руските граждани, намиращи се в Египет: да избягват районите на провеждане на масови протестни акции и демонстрации, а на пристигналите в тази страна с  туристически цели – да се въздържат от пътувания извън границите на курортните зони.

Коментар

Георги Мирски, главен научен сътрудник на ИМИМО на РАН:

– В историята на човечеството още не е имало нито една революция, която да не е била съпроводена от последваща борба между победителите. Спомнете си  Френската революция. Свалили монархията и след това и започнали да си секат главите помежду си. Спомнете си нашата 1917 година. Всички се разстрелвали помежду си. Така че нещо подобно става винаги, когато се сваля предишния режим. Моментите на единство и сплотеност преминават и се изяснява, че всички имат различни възгледи.

След ликвидирането на режима на Мубарак изглеждаше, че в Египет се установява военна диктатура. Преди победата на Мурси на президентските избори военните направиха всичко, за да стане той чисто номинална фигура. Но „Мюсюлманските братя“ успяха да ги изиграят. Мурси неочаквано уволни всички военни ръководители. Изглеждаше, че те няма да му простят това! Но не им стигна куража. Това вече не са онези военни, които някога заедно с Насър правиха преврат, а типични бюрократи. Не им достигна енергия и те покорно се подчиниха и слязоха от сцената. Очевидно след тази победа Мурси е почувствал, че е без конкуренция. Оказа се, че той съвсем не е номинална фигура, а пръв сред равни.

Буквално преди няколко дни Мурси одържа поредната важна победа. Че нали на първо място той, а не Обама, помири Израел с ХАМАС. Неговият авторитет се повиши невероятно. Очевидно след този успех той е надценил картите, които държи в ръцете си и направи грешен ход. Макар че той все още може да спечели това противопоставяне. Но аз мисля, че той не е смятал, че против него ще излязат толкова много сили едновременно.

Това са и организаторите на революцията – млади интелигенти, светски хора и по-набожни, „полуислямски“ сили, включително бившия ръководител на МАГАТЕ Мохамед ел Барадей. Тоест всичките онези хора, които са гласували за Ахмед Шафик, опасявайки се, че „Мюсюлманските братя“ ще установят ислямистки режим. Да, засега Мурси не е направил никакви ислямистки стъпки. Но това се обяснява лесно с това, че Египет е на ръба на икономическия колапс. На него му трябват чужди инвестиции, кредити и туристи. При падане на туризма въобще всичко ще се скапе. В такава ситуация не бива да се караш с Запада. Образованите хора разбират това и затова опасенията, че „Мюсюлманските братя“ се готвят да установят ислямска република, се запазват в обществото. Присвояването на допълнителни пълномощия засилва подобни настроения.

Освен това, не бива да се забравя и за институтите на властта. При ситуация на отслабване на президента върху него може да окажат натиск същите тези военни, недоволни, че са ги отстранили от висшето ръководство. Още повече, че армията е най-големия икономически играч в Египет. Те контролират различни производства. Запасните военни са губернатори и кметове на градове. Даже самите „Мюсюлмански братя“ могат да не подкрепят решението на Мурси. Техните лидери се опасяват, че той ще поиска да стане диктатор и да изтласка движението на втори план. Твърде вероятно е всички тези сили сега да започнат да оказват силен натиск върху Мурси.

Posted on 30.11.2012, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: