Брегови оръжеен комплекс Бастион на руските ВС


Бастион„Бастион“ представлява съвременен брегови оръжеен комплекс, оборудван със свръхзвукови противокорабни ракети “Яхонт”.

Версията, която не се експортира, известна под наименованието “Оникс”, в близко време ще стане основно противокорабно въоръжение за надводните кораби и ядрените подводници на военноморския флот на Русия.

За това руско оръжие пише Defense-Update.

Стандартната батарея се състои от:

  • четири самоходни пускови установки      К-340P, всяка с по две пускови тръби за противокорабни ракети
  • една или две машини за бойно      управление К380R
  • машини за осигуряване на бойното      дежурство
  • четири транспортно-зареждащи машини      К3242R
  • комплекс от средства за техническо      обслужване

Състав на стандартна батарея на БОК „Бастион“

Свръхзвукова противокорабна ракета “Яхонт”

Свръхзвукова противокорабна ракета “Яхонт”

Самоходна пускова установка К-340P и машина за бойно управление К380R

Самоходна пускова установка К-340P и машина за бойно управление К380R

През 2005 година Виетнам поръча два комплекса „Бастион-П“ (подвижен), произведени от научно- производственото обединение „НПО Машиностроене“ съвместно с белоруски партньори.

Виетнам получи един батальон брегови противокорабни ракети „Яхонт“ през 2009 година. Това беше първият случай на експорт на „Яхонт“ в друга страна. Започнаха и доставки на мобилния комплекс за брегова защита „Бастион-П К300P“.

Договорите за доставка на ракетни комплекси за брегова отбрана „Бастион“, въоръжени с противокорабни ракети „Яхонт“ за Сирия и Виетнам заеха съответно 4 и 5 място в списъка на военните договори на Русия през 2011 година.

По думите на Игор Коротченко, генерален директор на руския Център за анализ на световната търговия с оръжие (ЦАМТО), Виетнам скоро ще стане един от тритe главни вносители на руско оръжие и военно оборудване, пише Army Recognition.

И. Коротченко каза: „Ние можем да кажем, че Виетнам скоро ще стане един от главните вносители на руско въоръжение в съответствие с обявената по-рано програма за оборудване на армията на страната“.

През периода от 2008 до 2011 година Русия е изнесла за Виетнам въоръжение на сума 1,88 млрд. долара, което представлява 6,3% от общия военен експорт на Русия. Виетнам в момента заема пето място по износ на оръжие сред страните, които внасят от Русия.

През 2012-2015 година Виетнам, както прогнозират, ще се окаже на четвърто място. По оценка на ЦАМТО, през посоченият период руският военен експорт във Виетнам ще достигне2,43 млрд. долара (7,6% от целия експорт на Русия).

През декември 2011 година Русия достави в Сирия два брегови комплекса „Бастион“. Сумата на договора беше около 300 млн. долара, информира Global Security.

Руските експерти твърдяха, че новите ракетни системи „ще позволят на Сирия да защитава своите брегове  от вероятни атаки откъм морето“. Обаче доставките на тези противокорабни ракети се осъществяваха по време, когато в Сирия се наблюдаваше крайно нестабилна обстановка. Ако режимът на Асад падне, това оръжие може да попадне в ръцете на неговите врагове – иранската поддръжка за Хизбула или в ръцете на екстремистки ислямски фракции.

Израел и САЩ се изказаха против доставките на руско въоръжение в Сирия, тъй като това ще позволи на Сирия да нанася удари по кораби на разстояние до 300 км с ултразвукови ракети. Те се опасяват също, че ракетите ще попаднат в ръцете на регионални терористични групи.

От страна на Израел бяха предприемани опити да се попречи на сделката на най-високо политическо равнище, но те не се увенчаха с успех. Вестник The Jerusalem Post цитира думите на генерал-лейтенант Габи Ашкенази: „Това е негативно развитие на събитията, но ние знаем как да се борим с това“.

В интервю за „Ню Йорк Таймс“ Анатолий Исайкин, генерален директор на Рособоронекспорт каза: „Тези комплекси действително са прекрасно средство за отбрана при нападения от въздуха и морето, но те  представляват не заплаха, а предупреждение. Всеки, който планира нападение, трябва да има това предвид“.

За това се говори в материалите на изданието The Guardian

Posted on 27.11.2012, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: