„Южен поток“ в България преминава през 11 области


Карта на Южен ПотокОчаква се реалното строителство на газопровода „Южен поток“ на територията на България да започне през лятото на 2013 г. Дотогава обаче държавата трябва да е изчистила взаимоотношенията си с над 50 000 собственици на земи в 11 области и 38 общини.  За отчуждаването на имотите, през които ще минава „Южен поток“, може да са нужни повече от 10 млн. лв. Според предварителните анализи трябва да се изкупят около 30  000 дка земи между Варна и Видин. Отчуждаването на земите все още не е започнало.

След района на Варна пътят на газопровода минава през земеделските земи на две общини в Шуменска област Нови пазар и Хитрино. „Не е идвал клиент и да каже искам да купувам в това землище. Или не са запознати хората или може да са изкупени тези имоти, откъдето ще мине трасето. Цената на земите в района от години варира между 400 и 650 лв. за декар“, заяви управителят на Агенция за недвижими имоти Радостин Иванов пред БНТ. Именно за да не се появят прекупвачи се пази в тайна и окончателният маршрут на трасето. Хората се надяват покрай изграждането на тръбата да се създадат повече работни места, но са скептични, че ще има дълготраен икономически ефект.

По пътя към Сърбия газът ще минава и през седем общини в Плевенско. Там е и един от най-трудните участъци – тръбата трябва да преодолее реките Вит, Искър и Осъм. От „Южен поток България“ са категорични, че след прокарването на тръбите няма да има промяна в качеството на земеделските земи – почвата ще бъде изцяло рекултивирана и годна за ползване.

Около 60 км от „Южен поток“ преминават и през 5 общини в област Видин, за да стигне граничния пункт „Връшка чука“ към Сърбия. Проектът предвижда газопроводът да мине през 4 зони от „Натура 2 000“ и вододайни източници. Освен от опазването на околната среда хората се вълнуват е дали тук ще се изгради газоразпределителна станция, за да снабдява Видин.

За Видинско изграждането на „Южен поток“ е добре дошло, най-малкото защото след завършването на Дунав мост строителите отново ще имат работа. Поне засега държавата е категорична, че в строителството и монтажа на съоръженията на „Южен поток“ ще участват български фирми, а очакванията са за около 1500 нови работни места.

Pressadaily/БНТ

Posted on 26.11.2012, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: