Наши изтребители кръжат над Тексас


МИГ-23Български изтребители могат да се видят все по-рядко в небето над България. Финансовата криза и реформата в армията съвсем ограничиха възможността бойните ни пилоти да вдигат машините във въздуха.
За сметка на това в небето над американския щат Тексас често може да се види как наш изтребител МиГ-23 пори въздуха. До него строго ръмжи щурмови хеликоптер МИ-24, който допреди няколко години е бил на служба в  авиобаза Крумово.

На 20 минути южно от Далас се намира Ланкастърското градско летище. В три от хангарите му е разположен единственият в света Музей на въздушната техника от Студената война (Cold War Air Museum).

Докато складовете и площадките на нашата войска са превърнати в място за  складиране на изоставена военна техника в този музей всички експонати са напълно годни да летят и дори да влязат във всеки един момент в бой.

Музеят е разположен на площ от 4150 квадрата. Освен хангари за съхранение на техниката той разполага и с множество съоръжения за ремонт и възстановяване на машините.

Експонатите в музея са над 20. Могат да се видят изтребители МиГ-23, МиГ-21, учебно-бойните L-29 и L-39, бойните хеликоптери МИ-24 и старият транспортен вертолет МИ-2. Има и транспортни самолети от типа на АН-2.

Не малка част от експонатите в музея са купени от България преди четири-пет години. Ето как е станало това.

Група американци решава преди години, че трябва да тръгне на обиколка из  страните на бившия Варшавски договор, за да види какви експонати и за какви пари може да се купят. Това са доброволци, които и до момента работят в музея и поддържат машините: Рит Коз – ветеран и бивш инструктор на хеликоптер, Андре Пласкота – местен бизнесмен и пилот, Фил Дейвис – пилот, ветеран и бивш член на хеликоптерен екип. За работата на екипа Фил обича да казва : “Хич и не помисляйте да се съмнявате в ролята на доброволците. Ноевият ковчег е бил построен от доброволци
А “Титаник” е построен от професионалисти.”

В екипа е бил и българинът Иван Вукадинов . Той е лицензиран инженер на въздушна техника и фотограф. Вукадинов е помогнал доста на американските си колеги да открият най-годната, но отпаднала от необходимост наша военна техника. Щатските доброволци са се свързали с наши търговци на военна техника, с които преди година генералът от резерва Стефан Попов призна пред “Труд”, че е успял да продаде три бойни хеликоптера Ми-24 в САЩ. Тогава той не пожела да посочи цената, но хора от ВВС твърдят, че машините са продадени между 25 000 и 30 000 долара за бройка.

През 2004 г. генералът купи от фирма “Снабдяване и търговия – МО” без търг 6 бойни хеликоптера Ми-24. На повечето машини двигателите не работеха, но след основен ремонт стават като нови и могат да се ползват и за бойни, и за транспортни, и за туристически цели, твърдят военни експерти.

През годините Министерството на отбраната пусна за продажба десетки бройки бойна летателна техника. Най-много бяха изтребителите МиГ-23, МиГ-21, част от СУ-25 и др. Български оръжейни търговци купуваха техниката с различна цел – или за вторични суровини, или да я препродават.

 

Диян Николов, в-к „Труд

Posted on 26.11.2012, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: