НАТО проявява излишен патриотизъм


Ракети ПейтриътПлановете по разполагането на ракети „Patriot” в района на турско-сирийската граница имат отбранителен характер, заявил в телефонен разговор с външния министър на Русия Сергей Лавров генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен. По-рано Москва изрази загриженост от милитаризирането на този район. Подобни стъпки биха могли да доведат до още по-мащабен военен конфликт, подчертал Сергей Лавров. В същото време експерти смятат, че разполагането на комплекси „Patriot” е пролог към установяването на зона, забранена за полети, над територията на Сирия.

Телефонният разговор се състоял по инициатива на ръководителя на алианса. Както отбелязват в руското външно министерство, Расмусен искал да проясни ситуацията с разполагането на територията на Турция на комплекси с „Patriot”. Анкара официално се обърнала със съответна молба към ръководството на НАТО в сряда.НАТО заявила, че разглежда обръщението на Турция като „незабавно”. В самата Турция вече успели не само да придвижат войски към границата със Сирия, но и да одобрят закон, който позволява тези войски да бъдат въведени на територията на съседната държава в случай на военна заплаха. Ще напомним, че повод за такава мащабна милитаризация стана серията ракетни обстрели от сирийска територия, които официален Дамаск нарече случайност.

Милитаризацията на турско-сирийската граница може да доведе до неконтролирано развитие на събитията, заяви министър Лавров, отговаряйки на въпрос на „Гласът на Русия”:

– Всяка струпване на оръжия създава рискове и със сигурност искушение за онези, които искат по-активно да задействат външния силов фактор. Ние разчитаме, че всички външни играчи с максимална отговорност ще подхождат към ставащото сега в региона.

В превод от дипломатически език в същност това означава, че в Сирия може да бъде реализиран либийския сценарий, смятат експерти. В сегашните условия това може да стане решаващ фактор, защото сега опозицията губи подкрепа в страната и военното надмощие е на страната на Асад, отбелязва ориенталистът Аждар Куртов:

– Сирийско-турската граница има сложен планински релеф. Практиката показва, че ефективно средство за борба с метежници в планински условия е бойната авиация. Ако Турция разполага на своя територия комплекси „Patriot”, то в същност тя получава възможност да блокира използването от Сирия на нейната авиация в граничните райони, при това в граничните райони именно на Сирия, а не на Турция. Това може да промени целият ход на военните действия. Когато сваляха Кадафи, над територията на страната беше създадена т.н. свободна за полети зона. И нещо подобно може да бъде трансформирано в района на турско-сирийската граница.

Опасенията на Москва могат да бъдат предизвикани и от още една причина, смята турският политолог Бариш Адибели:

– Разбира се, фактът, че на южните граници на страната се появява един от елементите на натовската ПРО, не може да не предизвиква безпокойството на Москва. И по този въпрос позицията на Русия не се променя в продължение на десетилетия. Във връзка с разполагането на „Patriot” в Турция, Москва има опасенията, че те могат да бъдат използвани и като един от елементите на системата за ранно предупреждение – т.е. фактически като един от елементите на планираната от американците система за ЕвроПРО.

Официална Анкара в петък реагира на заявленията на Москва. Премиерът на Турция Тайип Ердоган нарече реакцията на възможно разполагане на „Patriot” погрешна. Според него, Русия се опитва да представи вътрешен въпрос на Турция „като свой проблем”. Но това заявление не променя същността на опасенията.

Полина Черница

Posted on 25.11.2012, in Въоръжени сили and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: