Роботи в боя


Роботи в бояРязкото повишаване на цената на подготовката на военнослужещите и тяхното осигуряване в съвкупност с техническия прогрес в страните от Запада неизбежно водят  до развитието на безекипажните бойни системи. Засега най-големи успехи в това направление са постигнати при разработването на безпилотни летателни апарати. При това теоретически най-много се нуждаят от в използването на  роботи сухопътните войски. За роботи-сапьори, роботи-танкове и необходимостта от създаването на такива системи е статията на заместник директора на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин.

Съкращаването на мобилизационните ресурси, рязкото повишаване на цената на подготовката на военнослужещите и тяхното осигуряване в съвкупност с техническия прогрес в страните от Запада неизбежно водят  до развитието на безекипажните бойни системи.

Засега най-големи успехи в това направление са постигнати при разработването на безпилотни летателни апарати. При това теоретически най-много имат нужда от използване на роботи имат сухопътните войски, като „най-контактни“ и носещи най-големи загуби във всеки вид война. На практика те изостават в това от авиацията и въпреки това развитието на безекипажната техника върви достатъчно бързо.

Роботи в боя                     Платформа на четири крака – роботът Alpha Dog

На първо място става дума за роботи-сапьори, които вече се използват доста широко, наистина не толкова във въоръжените сили, колкото в подразделенията за борба с тероризма. В САЩ се провеждат експерименти за създаване на крачещи транспортни роботи, които трябва да се използват за  пренасяне на различни товари зад пехотинците.

Най-известният пример за подобен робот е Alpha Dog, който представлява крачещ механизъм с 4 крака и височина и дължина над един метър. Предполага се, че той ще може да се движи 24 часа в денонощието със скорост около 30 км/ч. Освен това, роботът ще може да разпознава гласовите команди на пехотинците.

Понастоящем роботът Alpha Dog с помощта на специални датчици може да разпознава и да заобикаля препятствия. С помощта на робота може да се зареждат мобилни устройства. Alpha Dog има товароподемност до 180 кг, докато един войник може да носи върху себе си средно около 45 кг товар.

В краен случай, той може да служи за военнослужещите като защита от огъня на стрелковото оръжие на противника. Наистина,  засега този робот харчи твърди много гориво и вдига твърде много шум.

Това го прави практически безполезен за специалните подразделения, а обикновената пехота в САЩ сега така и така практически не ходи никъде пешком, затова такъв робот на ней  просто не й е нужен.

Образци на създаваната безекипажна бронирана техника

Роботи в боя

 

6-тонната безекипажна разузнавателна машина тип „bird-dog“ (вариант а) е  предназначена да
замени всички управляеми от екипажи разузнавателни машини

Роботи в боя

6-тонната безекипажна разузнавателна машина тип „bird-dog“ (вариант б) е  предназначена да замени всички управляеми от екипажи разузнавателни машини

Роботи в боя

Роботизираната машина на базата на БТР „Страйкър“

Роботи в боя

„Уралвагонзавод“ разработва безекипажен танк

Впрочем, няма съмнения, че транспортните роботи, както крачещи, така и колесни (включително и товарните автомобили), ще се развиват по-нататък. Обаче в бъдеще очевидно приоритет ще трябва да стане развитието на безекипажната бронирана техника, инженерно-сапьорната техника и самите бойни роботи, които да заменят пехотинците.

Очевидно, основният проблем ще бъде, че всичко това ще трябва да се създава в значителни количества, иначе процесът ще се окаже безсмислен. Освен това, в полеви и още повече в градски условия ще бъде доста сложно да се организира дистанционното управление на голям брой обекти, което освен това ще изисква и голям брой квалифицирани оператори.

Образци на създавана безекипажна инженерно-сапьорна техники

Робототехнически комплекс (РТК) за разминиране ще създадат в САЩ

Роботи в боя

Лек робототехнически комплекс (РТК) „Клавир“ с далечина на дистанционното телеуправление до 2 км и скорост на движение в режим на дистанционно управление до 30 км/ч, руска разработка

Роботи в боя

Руски разработки в областта на  наземната военна робототехника

Роботи в боя

Поначало „Выжигатель“(който изгаря, изпепелява) се създаваше за градски боеве, но съставът на въоръжението позволява да се унищожава пехота практически във всякакви условия

Роботи в боя

Както и в случая с БПЛА, винаги ще съществува риск от блокиране от противника на управлението на робота или даже, което е по-лошо, овладяване на управлението му. Не е изключено, че ЧВК ще се окажат по-евтин заместител на бойните роботи, въпреки че работите върху тях все хак ще продължат, особено, разбира се, в САЩ.

В случай на постигане на сериозен пробив в дадената област това ще даде на американците много сериозен ресурс, като им върне възможността да води няколко войни едновременно и до голяма степен да се преодолеят  принципните недостатъци на наемния принцип на комплектуване.

На първо място на САЩ им е необходимо създаване именно на роботи-пехотинци. Такива могат да бъдат създадени на базата на вече съществуващите роботи-сапьори. Обаче тук трябва да се решат много доста сложни задачи, на първо място (освен устойчивостта на управлението) – добра координация на движенията и проходимост на бойното поле в най-различни условия на обстановката.

Освен това, роботът трябва да има приемлива цена, за да не се окаже, колкото и цинично да прозвучи това, че е по-скъп от редови пехотинец. От друга страна, решението на споменатите проблеми ще даде много добър ефект, осигурявайки рязкото намаляване на загубите и, съответно, нуждата от хора.

Освен това, роботите на бойното поле ще оказват много силно психологическо въздействие върху противника, като при това ще го застави да харчи значително количество боеприпаси за поразяване на роботите.

Образци на роботи-танкове

Роботи в боя

 

Такъв робот-танк е създаден в Русия

Скоростен робот-танк Ripsaw. Той е безпилотен. Мощност на двигателя 650 к.с.

Ето такъв робот-танк е построил китайски любител на преобразователи със собствените си ръце. Това творение се казва Megatron Tank (Мегатронен танк) и е с размери 4,5 метра дължина, 3,2 метра ширина, 2,5 метра височина и тежи цели 5 тона

 Роботи в боя

Роботи в боя

Понастоящем мобилният робот съществува в един екземпляр

Не по-малко важна задача изглежда създаването на роботи-танкове. Тук са възможни два варианта. Първият – създаване на принципно нови машини, които благодарение на липсата на екипажа ще бъдат много по-малки по размерюи и да носят много по-голям боекомплект от традиционния танк.

Колкото до защитеността, то тук въпросът е достатъчно сложен. От една страна, може да изглежда,  че липсата на хора в танка ще позволи да се намали дебелината на бронята и съответно масата на танка.

От друга страна, това може да доведе до рязко намаляване на живучестта на машината, което ще направи нейното създаване безсмислено. При това, разбира се, е необходимо да стане така, че танкът-робот да е забележимо по-евтин от традиционния танк.

Роботи в боя

 

Робототехнически комплекс (РТК) „Алиса“ на базата на танк Т-72, който осигурява дистанционно телеуправление на танка на разстояние до 2 км, както и възможност за автоматично движение по шосе със скорост до 20 км/ч и по пресечена местност със скорост до 10 км/ч

Втори вариант – роботизация на вече съществуващи танкове, и педи всичко на стари и намиращи се на съхранение. Той е много привлекателен именно от икономическа гледна точка, тъй като дава „нов живот“ на вече съществуващ, при това общо взето изработил своя ресурс танк.

Разходите ще бъдат само за монтиране на оборудването, осигуряващо дистанционното управление и автоматичното  зареждане на оръжието. При това такъв танк е икономически ефективен още и в този смисъл, че за него почти няма да съжаляваме, тъй като той така и така е бракуван.

Съответно, даже ако такъв танк бъде унищожен в боя, без да постигне никакъв успех, той най-малкото ще застави противника да изразходва поне един скъпо струващ противотанков боеприпас. Ако ли пък танкът-робот нанесе на противника някакви загуби, с това той определено ще си плати преоборудването. В случай на успешно реализиране на този проект САЩ биха могли да отидат на пълна роботизация на танковия  парк.

Европейците са много по-чувствителни към загубите, отколкото американците, затова роботите са им нужни много повече. Обаче почти сигурно няма да поискат да харчат много големи пари за тяхната разработка, а ще предпочетат или въобще да не воюват, или да минат с ЧВК.

Или, в краен случай, да купят роботи от САЩ. Що се отнася до азиатските страни, то сериозни работи за създаване на бойни роботи са възможни само в Япония и Република Корея. Във всички останали страни няма достатъчно технологично ниво за тази цел, затова пък има излишък от човешки ресурси при ниска чувствителност към загубите.

За Русия разработването на роботи-пехотинци и още повече на роботи-танкове не само е възможно, но е и  необходимо. У нас има недостиг на човешки ресурси, наличие на значително количество стари, но боеспособни танкове в базите за съхранение, при това са напълно реални крупномащабни танкови сражения. При което съответните работи май че се извършват.

Така, НИИ „Сигнал“ от гр. Ковров (Владимирска област) разработва проект за преоборудване в роботи на остарели танкове Т-72, обаче засега той не е излязъл от стадия на научно-изследователските работи поради недостиг на финансиране.

Роботи в боя

Роботизиран стрелкови комплекс (РСК), който няма аналози

Омският танков инженерен институт е създал роботизиран стрелкови комплекс. Този механизъм тежи 110 кг, габаритите му са 90х40х55 см, клиренс – 15 см, скорост – 10 км/ч. Въоръжен е с картечница РПК-74 или гранатомет АГС-17. Далечината на хода на машината е 20 км, наистина при това далечината на радиоуправлението е само 1 км, което е и неговия основен недостатък.

Засега и тук работата не е стигнала по-далеч от създаването на опитен образец. Пак поради липса на пари. Човекът у нас засега все още е по-евтин от робота.

Posted on 24.11.2012, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: