Нова ислямска държава ли е Белгия?


Белгия ислямиска държава ?Статистическите изследвания в Белгия предсказват съществено увеличение на дела на изповядващите исляма в населението на страната към 2030 година. За това, дали Белгия е заплашена от ислямизация и защо идеята за  мултикултурализма в Европа претърпя крах, за „Голос России“ разсказва професор Максим Киселев.

Съгласно публикувани данни, дялът на последователите на исляма в Белгия може към 2030 година да достигне 10 процента от населението. Местните вестници напомнят, че по този начин се сбъдват прогнозите, направени още през 2008 година от социолога Оливие Серве, който предсказал, че след време партиите, представляващи ислямската общност, ще издигнат свои  кандидати на белгийските избори.

Какво бъдеще чака Белгия, и кои страни от Европа са заплашени от ислямизация, за „Голос России“ разказва професорът от  Руския университет за дружба на народите Максим Киселев:

– С какво заплашва Белгия и цяла Европа увеличаването на броя на мюсюлманите? Няма ли с течение на времето региона да се превърне в ислямски?

– Това е един много труден въпрос – ще се превърне или не. Но ето сега, съдейки по последните общински избори в Брюксел, лека полека се превръща. Сега двама представители на партията „Ислям“, които влязоха в общинското управление на Брюксел, напълно открито говорят, че това очевидно е въпрос на десетилетия. Във всеки случай, тези политици, които са избрани от ислямистите, са насочени именно в това – регионът да стане ислямски. И този факт малко плаши.

Той е свидетелство за това, че започнатият разговор за краха на мултикултурализма, който през февруари 2011 година бе признат първоначално от Ангела Меркел и след това от други европейски политици, остава актуален. И, действително, както ми се струва, Европа започва да се сблъсква с много сериозен проблем.

– А принципно, какво страшно ще се случи, ако мюсюлманите заемат в бъдеще някакви постове във властта? Каква заплаха е това? Навярно в това няма нищо страшно?

– В това няма абсолютно нищо страшно, аз с вас тук съм напълно съгласен. Но работата е в това, че в дадения случай даже една такава много открито изразена политика на мюсюлманските лидери за превръщане на Белгия в шериатска държава говори за това, че ще възтържествува свободата на  едни за сметка на свободата на други. Представете си, Белгия – християнска страна, и, без оглед на всичките противоречия между Фландрия и Валония, независимо от всичките икономически дискусии, които възникват между двете най-големи провинции, изведнъж Белгия става ислямска държава. Тоест това ще предполага ли, че цялото днешно християнско население на Белгия ще стане привърженик на исляма?

– А там действително вече звучат призиви именно за създаване на шериатска държава в Белгия?

– Видях, по-специално, изявленията на Редуан Аруш, новия общински съветник в Брюксел от партията „Ислям“, който напълно открито говори за бъдеща Белгия, живееща по законите на шериата. Нека за секунда да се поставим на мястото на, да кажема, средния белгиец. Той какво – трябва да намери някакви колосални преимущества на исляма пред тази религия, която са изповядвали неговите бащи и деди?

– Не разбира се, не мисля.

– Аз също не мисля. Аз добре съм запознат с Белгия, бил съм в тази страна много пъти. Белгия е много толерантна и умерена по отношение на религията. И аз не мисля, че за Белгия въобще въпросите на вярата са толкова свръхактуални. Но, въпреки това, не мисля, че на хората това ще им хареса. Да си спомним какво стана в Швейцария, когато изведнаж мюезините започнаха да призовават мюсюлманите за молитва в пет часа сутринта в малките швейцарски градчета. Вие бихте ли искали да ви будят в пет сутринта с глас за чужда молитва и чужда религия?

– Освен това, нали в страната има много атеисти, там живеят не толкова религиозни хора.

– Безусловно. Аз точно за това говоря, че в Белгия има наистина спокойно отношение към религията. Много хора, които просто в този случай стоят извън която и да било религия. И  не мисля, че те с ентусиазъм ще се отнесат към идеята за шериатска държава. Още повече, ние знаем, че в тази история има прекалено много тъмни страни. За сега исканията на мюсюлманите са, бих казал, крайно практични. Това са разрешена за мюсюлмани храна в училищата и предприятията, превръщане на мюсюлманските празници в неработни дни, макар че тук също се получава много голям и сериозен въпрос. Ако количеството на мюсюлманите в страната расте и, съответно, тяхното присъствие в производителните сили на страната ще бъде значително, и ако мюсюлманските празници станат неработни дни за цялата страна, то това ще бъде сериозен удар по икономиката. И носене на хиджаби в училищата. Този проблем с хиджабите, който се прояви толкова ярко във Франция, остава актуален.

– Но ако говорим за Европа, освен Белгия, къде още звучат такива призиви?

– Вие знаете, че този въпрос е достатъчно сложен, защото ако говорим за ислямизация, то навярно тя засяга много страни в Европа. На първо място това е Германия. Въпреки, че в Германия на практика проблемът силно се усложнява и от това, че немците след цялата история на нацизма в страната се стараят да се отнасят много внимателно към проблемите на вярата и въпросите на другите народи, които живеят там. Но количеството на хората, изповядващи исляма в Германия, е много голямо. И за Германия, така както, аз мисля, и за Белгия, това е за съжаление, една много принудителна и безизходна история, просто защото повечето страни в Западна Европа са застаряващи страни. В тях катастрофално намалява количеството на работоспособното население на пазара на труда.

– И нищо друго не им остава, освен да привличат имигранти от Азия, от други страни…

– Абсолютно точно, няма друг начин за масово привличане на работници. За Германия това е, да кажем, основно Турция. Но в значителна степен това е актуално и за Белгия. Там се привличат работници от Турция и от африканските страни, изповядващи исляма. Такъв проблем има и във Великобритания. Ние помним, когато Дейвид Камерън подкрепи Меркел и Саркози, които признаха краха на мултикултурализма.

Андрей Богомолов 

Posted on 22.11.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: