Кризата не е в ЕС, а в главите


Европейски съюзЕвропейски експерт – за алтернативата на долара, ролята на Русия и политиците-комици

През следващата седмица в Брюксел ще се открие среща на високо равнище на ЕС – там предстои битката за  утвърждаването на бюджета за следващите седем години. А до декември страните-участнички би трябвало да съгласуват параметрите на новата система за банков надзор. Песимистите са сигурни: за „сверяване на часовниците“ ще отиде най-малко цялата следваща година. Същевременно в дневния ред остават предишните проблеми: дълговата криза в Италия и Испания, неопределените перспективи на Гърция в състава на валутния съюз, а наред с това – заплахата от разпадане на еврозоната. Къде се крият източниците на кризата и защо им е на европейците Русия разказа пред „РГ“ италианският икономист Паоло Раймонди.

Ето вече почти година новият премиер на Италия, „технократът“ Марио Монти, изпълнява  плана за спасяване на икономиката: неговият кабинет повишава данъците, орязва бюджетните разходи. Но икономистите продължават да бият тревога.

Паоло Раймонди: Аз съм сигурен, че не е възможно да се мине само с политика на „затягане на коланите“, тя стигна своя таван. Разбира се, ние сме харчили повече, отколкото трябва и сме направили много дългове. Но да се икономисва до безкрайност – това не е изход.

А къде е изходът?

Паоло Раймонди: Мнозина политици са зациклени на краткосрочните мерки за борба с кризата. Само че не не замислят за нейните източници. Първо, монетарната система на основата на долара, каквато тя беше след Втората световна война, изживя себе си. След падането на Берлинската стена светът престана да бъде биполярен, обаче ние още дълго време живяхме с илюзията, че доминирането на военната и икономическата система на САЩ е за дълго. Макар на световната арена отдавна да действат нови центрове – Евросъюза, Русия, Китай, страните от Латинска Америка. Новата реалност изисква провеждането на мащабна парична реформа – преминаване към кошница от валути. Това е първото предложение. Второ, огромен проблем станаха „балоните“ на пазара на деривативи, спекулативният капитал. Защо ние сме длъжни да поддържаме финансово такъв род сделки? Аз настоявам точно за това, те да бъдат ограничени със специални правила. А трето, много е важно фискалната политика и другите мерки за борба с кризата, насочени към бърз ефект, да се съчетават с дългосрочна стратегия за развитие.

И в какво е нейната същност?

Паоло Раймонди: Преди всичко в привличането на дългосрочни инвестиции за мащабни проекти – именно в реалния сектор на икономиката. Без това няма да се справим с кризата. Погледите на нашите експерти все по-често се обръщат към евразийския регион с неговия потенциал. Обединяване на инфраструктурите, на енергоресурсите, на технологиите – всичко това може да легне в основата на така наречения „трансевразийски коридор за развитие“, за който сега се говори много. В рамките на този глобален проект е възможно коопериране между ЕС и Русия на ново ниво.

От руските експерти се чува, че нашата страна би могла да играе ролята на особена транзитна държава.

Паоло Раймонди: Да, например такава идея: европейците предоставят на руснаците технологии, а в замяна получават суровини по по-ниски цени. Сега в ЕС гледат на Русия преди всичко като на доставчик на въглеводороди, но аз знам, че вие не сте готови да се примирите с тази единствена роля. А виж, съвместното развитие на териториите, създаването на нова икономическа зона, в която ще се произвежда обществено богатство – именно това е, което би могло да представлява общ интерес. Аз предлагам, например, да създадем в ЕС специално министерство на промишлеността, което да се занимава с разработването на подобни проекти.

Песимистите обръщат внимание, че Евросъюзът преживява много тежка криза и сега не му е до амбициозни проекти. Впрочем, затова и присъждането на Нобелова награда за мир не намери разбиране у всички експерти и публицисти в Европа.

Паоло Раймонди: Аз считам себе си за евро оптимист. И реалист. И няма да се съглася, че ЕС преживява криза като проект. Кризата е в главите на някои  европейски лидери, на които не им стига политическа воля и стратегическо разбиране, накъде и по какъв път да вървим нататък. Да, Европа се оказа пред сериозно предизвикателство. Непрекъснато възникват спорове ще остане ли Гърция в еврозоната или ще й се наложи да напусне валутния съюз. Самата постановка на въпроса според мен е безумие. Ние в ЕС трябва да прекратим всички спекулации по повод неговото възможно разпадане. Без съмнения, гърците преживяват тежки времена. Но Гърция – това е само малък проблем, който беше раздут невероятно. Прочетете бащите-основатели на Евросъюза – Робер Шуман, Конрад Аденауер. Тяхната идея беше фантастична за тяхното време. Аз и сега смятам ЕС за уникален, небивал проект, който беше създаден не само поради икономическата целесъобразност, но и в  името на стабилността, мира и реда. Нали по-рано съюзите и алиансите са възниквали по време на войни. Ако през XXI век ние загубим солидарността, то това ще ни отхвърли назад в 1930-е.

Някои ваши съотечественици в частни разговори се оплакват, че навремето Евросъюзът бил „изкуствено раздут“, поради което сега страда икономиката. Това общо недоволство преминава и в политиката на правителството с неговите непопулярни реформи.

Паоло Раймонди: В Италия недоволството от политиката на правителството е голямо, това е истина. Вие знаете за неотдавнашния успех на партията на комика Бепе Грило на местните избори. Това, че хората го подкрепиха – това е повече от протест. По същество, това е отрицание на всички основи на нашата политическа система. Избирайки Бепе, те казват: партиите са корумпирани, парламентът е корумпиран, правителството е корумпирано. В обществото се трупа разочарование и агресия. А това е опасно, защото винаги може да се появи някой, който ще съумее да организира този страх и ярост. Именно затова аз не се уморявам да повтарям: разпадането на ЕС би станало страшна алтернатива.

Posted on 22.11.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: