Маршът на конфедератите, или Разделените Американски Щати


САЩВ Америка дойде „арабската пролет“. Американските щати, на първо място южните, са готови да станат отделни държави. Тази тема е най-горещата в световната преса. На сайта на „електронното правителство“ на САЩ под петиция за излизането на Тексас от състава на САЩ са се  подписали вече 60 хиляди души (за официално разглеждане на молба от  Белия дом се изискват 25 хиляди подписа), а под петицията на Луизиана до момента има над 26 хиляди подписа. Под някои други молби има по 15, 16, 17 хиляди подписа. На Барак Обама ще се наложи да решава какво да прави с американския народ: да му позволи ли да живее по Конституцията и Декларацията за Независимост — или да започне в страната ускорена концлагерна демократизация?

Политическият кипеж в щата Тексас започна още преди президентските избори. Горещите тексасци, големи любители на стрелбата, смъртните наказания и други увеселения, и по-рано не харесваха твърде Барак Обама, а през есента, когато чернокожият „агент на Кремъл“ надмина по рейтинг Мит Ромни, там започнаха да говорят ту за щурм на Белия дом, ту за революция, ту просто за мирно отделяне от другите четиридесет и девет щата и един окръг.

В Тексас се намериха и такива радикали, които заявиха: гражданската война за отделянето на нашия роден привилегирован щат е неизбежна. Стига само Обама да завладее Овалния кабинет за още четири години — тогава край, работата е лоша.

Например Том Хед, съдия и главен администратор на окръг от Лабок Каунти, публично, чрез пресата, в края на август предупреди Обама за евентуална гражданска война — в случай на преизбиране на последния. Съдията убеди и местните депутати, и комисаря, и окръжния шериф, и жителите — и в окръга са решили даже да повишат местните данъци, за да наемат в полицията и да въоръжат повече здрави и точно стрелящи момчета, а такива в Тексас винаги ще се намерят. Не става дума за стотинки: увеличението на данъците ще даде на бюджета на окръга допълнителни 832.433 долара

Мистър Хед казваше, че е необходимо да се приготвят за „най-лошото“, тоест за „граждански безредици, гражданско неподчинение“ и даже, вероятно, за „война“. Съдията Том Хед и комисарят Марк Хенрих смятат, че за потушаването на бунта на недоволните тексасци по заповед на другаря Обама ще се явят миротворци от ООН. Но Хед не би пуснал военните в родния щат.

«…И така, аз ще застана пред тях като бронетранспортьор и ще кажа: „Момче, тук нямаш работа“.

Тексас е, разбира се, особен щат. Тук са традиционно силни позициите на републиканците, а демократите тук не ги обичат. Впрочем, и двамата Дж. Буш, и старшия, и младшия, — са родом от Тексас. Младшият Буш винаги се е отличавал със своята войнственост, а на изборите подкрепяше и гласува за Ромни. Буш-баща правеше същото, независимо от старостта и мъчителното заболяване.

Трябва да се знае още, че Тексас в стари времена се славеше със своите робовладелци, които не искаха да се разделят с робството на негрите, и през  1836 година даже са го записали в конституцията. С името на робовладелеца генерал Хюстън, воювал с Мексико именно за запазване на робството, е наречен най-големия тексаски град, където сега се издава един от най-влиятелните вестници „Хюстън Кроникъл“ (в който публикува своите предупреждения към Обама и съдията Хед).

После, Тексас е вторият по големина щат в Америка (след Аляска), пък е и нефтен. Точно затова тамошните съдии, комисари и шерифи могат да дават воля на думите, а също и на делото. По численост на населението (23 и нещо милиона души) Тексас отстъпва само на Калифорния.

Накрая, този щат е единственият в САЩ, който има законно право да проведе референдум по неприятния за Вашингтон въпрос за отделяне от Съединените щати. Тексаският флаг се вдига на едно и също ниво с националния флаг. Нито един друг щат в Америка няма такава привилегия.

Затова няма защо да се чудим, че сегашният ноемврийски „марш на конфедератите“ започна от Тексас и Луизиана.

Веднага щом стана ясно, че Обама е преизбран, по цялата територия на САЩ започна да ври и кипи. Към днешното утро (13 ноември)десетки хиляди американци подписаха петиции за излизането на техните щати от състава на страната.

В Белия дом постъпиха молби от жителите на двадесет щата: Тексас, Ню Йорк, Ню Джърси, Северна Каролина, Южна Каролина, Алабама, Джорджия, Флорида, Индиана, Мичиган, Тенеси, Луизиана, Кентъки, Арканзас, Колорадо, Северна Дакота, Орегон, Мисисипи, Мисури, Монтана.

Ходатайствата на инициативни граждани са поместени в сайта на Белия дом в специален раздел „We the People“ (по нашенски: „Ние, народът“). Тук се събират и подписите. Ето, например, справка за подписалите тексасци. Към момента на поместването на статията във „Военное обозрение“ тук вече се бяха събрали над 60 хиляди подписа (бройката се мени много бързо, за един час пристигат около две хиляди подписа), а за официалното разглеждане на „заявката“ от Белия дом да необходими само 25,000. Тоест другарят Обама няма как са не забележи петицията от Тексас.

Първият щат, подал молба, се оказа Луизиана. Петицията от този щат на сайта на американското „електронно правителство“ беше подадена веднага след изборите (7 ноември) от мистър Майкъл И. от гр. Слайдел. Тексас се оказа втори: молбата пристигна от мистър на име Micah H. (Arlington, November 09, 2012). Пак той постави първия подпис (отделен  в зелено).

В тексаската петиция е казано, че щатът моли за мирно излизане от състава на Съединените Американски щати и желае да създаде свое собствено ново правителство. Текст на петицията:

„Както и по-рано, Съединените щати страдат от икономически трудности, които са резултат от невниманието на  федералното правителство към въпросите на реформирането както на вътрешните, така и на външните разходи. Гражданите на САЩ страдат от въпиющо нарушаване на техните права, възникващи при прилагането на NDAA, TSA и другите актове. Като се има предвид, че щатът Тексас има балансиран бюджет и и е 15-а по големина икономика в света, практически Тексас напълно може да се отдели от федерацията и по този начин да защити правото на гражданите  на живот и отново да затвърди своите права и свободи в съответствие с истинските идеи и убеждения на нашите бащи-основатели, които от известно време не намират отклик от федералното правителство“.

За действащите в САЩ закони четете подробно във „ВО“ тук (епизод II, „Колекцията на професор Трейси“).

Петициите от гражданите на другите щати също са твърде кратки. В някои изобщо няма обяснения за Белия дом. Искаме да излезем, да се отделим, да получим независимост, да създадем свое правителство — и толкоз.

Мистър Майкъл И. от Луизиана, молейки за мирно излизане на щата от състава на САЩ, цитира Декларацията за Независимостта от 1776 година:

„Когато ходът на събитията води до това, че един от народите е принуден да разтрогне политическите връзки, които го свързват с друг народ, и да заеме самостоятелно и равно място сред държавите в света, на което той  има  право по законите на природата и нейния Творец, уважителното отношение към мнението на човечеството изисква от него да разясни причините, които го подтикват към такова отделяне…

…За осигуряване на тези права от хората се учредяват правителства, които черпят своите законни пълномощия от съгласието на управляваните. В случай, че някаква форма на правителството става пагубна за самите тези цели, народът има право да измени или да я освободи и да учреди ново правителство…“

За отделянето на Луизиана са подадени над 26 хиляди подписа. Тоест, и с този щат въпросът трябва скоро да влезне в дневния ред на Белия дом.

Алабама е набрала над 16.000 подписа. Почти толкова — Джорджия. Само с няколко десетки гласове  изостава Тенеси. Флорида всеки момент ще  прекрачи над 17.000. Напомням, че числата се менят бързо.

По-голямата част от „заявките“, както се вижда от самия списък на щатите, е подадена от електората на републиканеца Мит Ромни. Впрочем, сега към южняците се присъединиха и северняците — в списъка с петиции може да се намерят даже такива щати, като Ню Йорк (N. Y. вече има  над  10.000 подписа).

За  последен път американският „съюз“ се разлюля така силно през 1861 година — след избирането на Линкълн, който поради  несъгласието на няколко южни щати, които не са гласували за него (изобщо не по повод отмяната на робството), развърза в Америка гражданска война. Тези щати са следните: Луизиана, Флорида, Мисисипи, Южна Каролина, Алабама, Джорджия. Те и сега водят в списъка на молбите.

Съгласно правилата  на американското „електронно правителство“, след като една молба от гражданин на страната получи 25.000 подписа, при това в срок от 30 дни, администрацията на  президента е длъжна да разгледа молбата, а след това да я изпрати за отговор в органите на изпълнителната власт. След това народът ще узнае официалния отговор, който трябва да бъде публикуван.

Впрочем, разделът „Ние, народът“ е  създаден в сайта на американското „електронно правителство“ едва през септември 2012 година. И американските наблюдатели с горчива ирония отбелязват, че да, този народ е „готов за действие“.

Широко разпространеното в САЩ мнение, че администрацията на Обама игнорира значителна част от населението и по въпроса за посоката на движение на държавата следва изключително собственото си мнение. Оттук народните ходатайства за отделяне от САЩ представлява разбираема реакция на преизбирането на Барак Обама. В резултат журналистите сега говорят за „Разделените Американски Щати“…

Ще забива ли Обама по-дълбоко клина между властта и народа в своята политика? Ще продължи ли той както по-рано да разкъсва тъканта на американското общество? Какво, в края на краищата, ще отговори неговата администрация на петиците?

Тези и други въпроси си задават днес прогресивните американски журналисти и аналитици.

Те виждат например такъв отговор: или хората ще се примирят и ще продължат да се плъзгат към тоталитарна държава, или ще пожелаят да се върнат към истинския дух на 1776 година, към онези основи на живота, на които толкова са държали предците.

Духът си е дух, но и материалното не бива да се забравя. Крис Джоузеф пише:

„По същества, тези смелчаци молят Обама и федералното правителство да ни вземе помощите за безработни, да отнемат от хиляди и хиляди възрастни хора застраховката „Medicaid“, да ги лишат от право на защита от държавата, осигурявана от въоръжените сили, да се прекрати финансирането на помощта за отстраняване на последствията от ураганите и тропическите бури, да им се вземат парите за ремонт на пътищата и мостовете и за всичко останало, което тези свободни мъже и жени използват  всеки ден, които не могат без това, — обаче, те са  готови да пренебрегнат всичко това само защото техният днешен президент е черен…»

Наред с това, на фона на петициите за отделяне на щати, мнозина американци се подписаха също под молбата към правителството за легализиране на марихуаната за „лично ползване“ (над  31 хиляди подписи от 7 ноември).

Доста популярна е също и  петицията за повторно преброяване на гласовете: мнозина американци смятат, че на изборите на 6 ноември е имало мошеничество. Под искането да се преброят повторно гласовете са се подписали вече почти 33 хиляди души.

„Стана напълно очевидно, — пише авторът на петицията Jana W., — че на президентските избори през 2012 година е било извършено мошеничество. В един от окръзите само в щата Охайо, който се оказа бойно поле на държавната битка, президентът Обама е получил 106258 гласа… при 98213 регистрирани избиратели. Това не е по силите на човек — да получиш 108% от гласовете!..»

Правото на щатите да излизат от състава на САЩ се допуска от Конституцията на федерацията. В чл. VI се казва: „Нито едно положение от настоящата Конституция не трябва да се тълкува в ущърб на някакви претенции на Съединените щати или на някой отделен щат“. В Поправка X е казано: „Пълномощията, които не са делегирани на Съединените щати с настоящата Конституция и не са забранени за отделните щати, се запазват съответно за щатите или за народа“. Но Върховният съд през 1869 година напълно неконституционно реши, че отношенията между американските щати ще се смятат за „неразтрогваеми“ и „окончателни“. Много по-късно, през 1940 г., Върховният съд по инициатива на другаря Рузвелт призна за незаконно и тълкуването на  Поправка X, според която щатите имат право на самоотделяне  — в този случай, ако федералната власт нарушава положения на Конституцията.

Сега думата има Обама. Какво ще реши мистър президентът? Нали два щата вече са набрали над 25 хиляди необходими подписа.

Мистър президентът попадна в трудно положение. Обаче той не е глупав и предприе някои работи предварително. Очевидно, американските алармисти бяха прави, защото сред точките на подготовката на Обама за бъдещото появяване на тоталитаризма има:

— голяма покупка на едро от Департамента за вътрешна сигурност (DHS) на патрони (около 1,6 млн. броя, в т. ч. за снайперски пушки, взривни патрони и боеприпаси, пробиващи стени), различно бойно снаряжение, специални средства, не горящи и непробиваеми от куршуми будки за КПП и други  полезни при сражения с народа нещица;

— бързо увеличаване на броя на така наречените карантинни лагери на територията на САЩ, в момента това са вече 800 обекта. На територията на новичките лагери са подготвени много пластмасови ковчези, акуратно подредени на кубици (500.000 броя);

— приемане през 2011-2012 г. от Б. Обама на редица закони и програми: 1) Упълномощаващ закон за националната отбрана (NDAA), който предава делата за вътрешни терористични  разследвания, а също и разпитите, в ръцете на военните. Този закон позволява да се отмени надлежната правна процедура и да се задържа безсрочно под стража всеки човек. За такова задържане под стража е необходимо само твърдение на американското правителство, че тези и онези другари са терористи; 2) програмата „Обществото против тероризма“ (кампания на ФБР и на Министерството на правосъдието за привличане на работници от двадесет и пет отрасъла за шпиониране на техните колеги и други граждани. Съгласно тази програма шпионите се вербуват в хотели, мотели, сред персонала на дайв-операторите, сред шофьори, агенти по недвижими имоти, сътрудници в салоните за татуировки, работници интернет-кафетата и т. н.); 3) Разпореждане за  продоволствените ресурси. Този указ, приет на 16 март 2012 г., обнови властовите пълномощия на президента. При влизането на разпореждането в сила президентът получава правото да вземе под контрол всички държавни източници на енергия, в това число нефта и природния газ, да получи контрол над всички граждански превози и даже се предоставя възможност за повторно въвеждане на призивната служба с цел постигане както на военни, така и на невоенни цели;

— в навечерието на изборите, на 31 октомври — 1 ноември, в Сан Диего (Калифорния) бяха проведени военни учения в рамките на контра-терористичната среща на върха, планирани за септември. В района на Парадайз Пойнт Резорт нахлуха изкусно гримирани зомбита. Пълчищата живи мъртъвци се опитваха да изядат всичко живо по пътя си, но храбрите „тюлени“ в съюз с други военнослужещи и полицаи, общо 1000 души, под ръководството на правителствени и местни чиновници отразиха двудневната атака. За да направят ученията максимално реалистични, беше имитиран „федерален инцидент“. На всичките четиридесет и четири акра на Paradise Point Resort бяха поставени холивудски декорации — чак до цяло село,  типично за тези места, и даже „пиратски залив“. Впрочем, сценарият на ученията беше моделиран дълго от военните, корпорацията за сигурност HALO и ЦРУ в съавторство с американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), администрацията на които още миналата година обяви пред гражданите на страната, че те трябва да са готови за нахлуването на месоядни твари. Мистър Баркър, президент на охранителната корпорация HALO, смята, че когато започне „зомби-апокалипсисът“, той „ще има мащаби на федерален инцидент“.

Ето за този федерален инцидент се готвиха през  2011-2012 г. Барак Обама.

Калифорния, впрочем, също я  има в списъка с молби на щати за отделяне от САЩ. Подписите наистина не са много: около 4 хиляди, но нали има още почти цял месец.

Вероятно, администраторът и съдия Хед от Лабок Каунти не се е заблуждавал много, говорейки за войски на ООН и бронетранспортьори, които може да се окажат на границите на Тексас.

Приблизително след месец или малко по-късно ще стане известно решението на Белия дом относно петициите на Луизиана и Тексас. Вероятно, в следващите дни или седмици 25-хилядната бариера ще бъде преодоляна на сайта на „електронното правителство“ от още десетина щата .

Руският политолог Игор Панарин през 1998 година направи прогноза, съгласно която САЩ към 2010 година трябва да се разпаднат на шест части: Атлантическа зона (Вашингтон и Ню Йорк), която ще се присъедини към ЕС; Тексас и съседните щати ще образуват  Тексаска Република; Тихоокеанското крайбрежие (Калифорния) ще се окаже протекторат на Китай; Аляска, вероятно, ще се върне при Русия; северните и централните щати ще станат канадски; Хавайските острови ще станат „спорни територии“, заради които ще започнат да си изясняват отношенията, разбира се, Китай и Япония. Политологът сбърка с годината, но изглежда не и с прогнозата.

Патрик Бюкенън даде повече време на САЩ: приблизително до 2025 година. Едновременно той пророкува и крахът на цялата западна цивилизация — до края на XXI век.

Към възможното отделяне на щати трябва да се добавят други два факта, трагични Обама и за Америка:

— държавният дълг на САЩ превиши 16 трилиона долара, а целият свят вече знае какво са това  petrodollars;

— Германия, Швейцария и Холандия по примера на Венецуела могат да поискат от Америка да им върне тяхното злато, което се пази (уж де) в подземията на ФРС в Ню Йорк.

Общо взето, САЩ могат да повлекат със себе си към дълбините на икономическа и политическа криза половината свят, завързан с покупките и продажбите на  минерални суровини за нефтодолари. Разумните правителства на разумните страни вече правят стъпки за предотвратяване на катастрофата: страните от БРИКС мислят за търговия за валутата на една от страните на общността, Китай се договаря с Германия за пряка търговия за юани. А и въобще: съгласно международната система за плащания SWIFT, с 1 юли по 31 август 2012 г. световните плащания в юани са се увеличили с 15,6%, а плащанията в долари за същото време са намалели средно с 0,9%.

Същевременно и Китай, и Русия стремително трупат златен запас. Бързат да успеят преди краха на нефтодоларовата система…

Що се отнася до датата 21 декември 2012 година, когато изтичал 99-годишния срок на арендата на „печатарската машина“ на Федералната резервна система, това би могло да стане още един източник за „апокалипсиса“ в САЩ и целия свят, нека се вслушаме в мнението на експерт. Професорът от катедрата по международни финанси на МГИМО, докторът на икономическите науки Валентин Катасонов напомня, че в закона, който е бил приет в САЩ през 1913 година, пълномощията на ФРС се предоставят за срок от 20 години — до края на 1933 година. За 99-те години в документа не става дума. При това в много официални източници се съобщава, че ФРС отдавна е получила безсрочни пълномощия за печатане на долари. Проблемът е само в това, че не винаги се определя точно моментът на преминаване на безсрочна аренда на „печатарката“. По този въпрос в Америка бяха приети общо около 200 акта, които внасяха изменения в закона за Федералния резерв от 1913 година.

Другият въпрос е в това, че много страни държат своите валутни доларов резерви в държавни дългови ценни книжа на САЩ. Същият този Китай вложи повече от 1,15 трлн. долара в облигации на ФРС на САЩ. Загубите за САЩ в случай на крах са неизбежни.

Що се отнася до световната търговия, то тя, и на първо място търговията със суровини, в случай на сриване на долара ще премине към друга валута. Въпросът е само в това, на каква. Ако американците се откажат, някой непременно ще заеме тяхното място. Аз не говоря за „хегемона“, говоря за нова ключова валута, срещу която ще започнат да доставят нефт и саудитците, и катарците, и Русия, и Венецуела. И Иран, който след това твърде малко ще се вълнува от американските „санкции“.

Впрочем, да не пришпорваме  събитията. Мистър Обама и Бен Бернанке, които имат историческия пример на Линкълн, няма да се предадат без бой: патрони и ковчези те са закупили мно-о-ого…

Наблюдава и преведе Олег Чувакин 

Posted on 19.11.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: