Ще има ли утре война в Близкия Изток?


Близкия изток конфликтПрез тази седмица Великобритания, Франция и Израел показаха явни признаци за това, че се готвят за военни действия по отношение на Сирия и Иран, веднага след края на президентските избори в Америка.

Близкия Изток. Утре война?

Премиер-министърът на Израел Бинямин Нетаняху прекара два дена (31 октомври -1 ноември) при президента на Франция Франсоа Олланд. На следващия ден в Лондон пристигна израелския министър на отбраната Ехуд Барак, след което премиерът на Великобритания Дейвид Камерън съобщи за това, че е готов да изпрати в района на Персийския залива изтребители-бомбардировачи от Кралските ВВС.

Барак излетя за Лондон след като американският генерал Мартин Дъмпси, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, проведе няколкодневно посещение в Израел, без съмнение, съгласувайки последните детайли на американо-израелското сътрудничество в случай на потенциални военни действия.

Въпреки че генералитетът на САЩ не може да каже кой ще бъде неговия следващ главнокомандващ – Барак Обама или Мит Ромни – той е длъжен да има в Близкия Изток сили, готови за всяка извънредна ситуация.

Въпреки, че никой не го признава открито, но всички участници в тези консултации правеха всичко възможно, за да набележат алтернативни сценарии, приложими към всяка ситуация. Според общото мнение, който и да заеме креслото в Белия дом, Обама или Ромни, двете горящи в Близкия Изток кризисни точки повече не могат да останат без внимание, което беше насочено към президентската кампания в САЩ. Особен подход трябва да се изработи по отношение на сирийското кръвопролитие.

Но наличието на хиляди ирански войници и бойци на „Хизбула“, водещи на територията на Сирия борба на страната на Башар Асад, задължават архитектите на западната политика да се съобразяват с реакциите на Техеран и неговия ливански прислужник, а също и техните палестински съюзници в ивицата Газа.

Военните и разузнавателни източници, на които се позовава DEBKAfile, съобщават, че американските, британските и френските сили, които могат да бъдат необходими за военни действия, вече се намират на място, в района на Близкия Изток и в Персийския залив, Армията на Израел също се намира в режим на очакване. Те чакат заповед къде да отидат – в Сирия или в Иран.

Силите на САЩ – въздушни, военно-морски и наземни части са съсредоточени на остров Сокотра в Червено море и оманския остров Масира в Персийския залив. От средата на октомври Вашингтон провежда специални разузнавателни операции и поддържа силите за ПВО в Турция, Йордания и в Израел.

Великобритания и Франция имат големи морски и въздушни части, а също и  сили за особено реагиране в голямата военно-морска база Порт Зайед и в базата на ВВС Ад-Дафра в Обединените Арабски Емирства. Освен това, една ескадрила френски изтребители-бомбардировачи се намира  във военно-въздушната база Табук в Саудитска Арабия.

Военните стратези считат, че началната фаза на ирано-израелското противопоставяне вече е започнало, като негово проявление е иранският безпилотен самолет, нарушил въздушното пространство на Израел на 6 октомври и последвалият го на 24 октомври рейд на израелската авиация срещу завод в Судан, където се произвеждат и съхраняват ирански ракети. Тези сенчести спаринги между Техеран и Йерусалим позволяват да се предположи, че в следващия месец те ще се превърнат в преки стълкновения между Израел, Иран и „Хизбула“. Най-вероятно това няма да бъдат пълномащабни бойни действия, а изолирани инциденти, свързани с местата на иранско присъствие в Близкия Изток, и по-специално в Сирия и Ливан.

Между впрочем, след като и Обама, и Ромни изразиха неодобрение на плановете за пряко военно вмешателство на САЩ в сирийския конфликт, Вашингтон започна да предприема тихи стъпки за дипломатическо урегулиране на ситуацията.

По време на неотдавнашната кръгла маса в Анкара адмирал Джеймс Уйнфелд, вице-председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, заяви, че Вашингтон ще разкрие своите намерения по отношение на Сирия веднага след завършване на президентските избори. Но след това той обяви на своите турски колеги, че мирният план вече е съгласуван с Москва. Той предвижда запазване на Асад на власт и отказ на Съвета за Сигурност на ООН да санкционира създаването на буферни зони, за които настоява Анкара, правейки си свои собствени планове по отношение на Сирия. Ерве Ладсу, помощник генерален секретар на ООН по операциите за поддръжка на мира вече обяви, че проучва възможността за  развръщане в Сирия на мисия от миротворци, така наричаните „сини каски“.

Тази нова ситуация се развръща въпреки интересите на Саудитска Арабия, Франция, Катар и Турция – всички, които поддържат сирийските въстаници и са заинтересовани от смяната на режима в Дамаск. Тази анти-асадовска коалиция към момента се раздели на такива, които настояват за компромисно решение, и такива, които се опитват да  саботират процеса на урегулиране между Вашингтон и Москва. Въпреки, че никой до сега не е изслушал мнението на Дамаск или Техеран.

Важно е да помним, че Асад не седи в джоба на Путин и може да възрази срещу едно решение, изготвено от Русия и САЩ – по същия начин може да постъпи и Иран.

Advertisements

Posted on 08.11.2012, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: