В Китай е задействана ВЕЦ с най-мощната в света водна турбина


ВЕЦ СянцзябаВодно-електрическата станция „Сянцзяба“ във вторник беше въведена в експлоатация в юго-западната част на КНР. Това е третата по големина ВЕЦ в Китай. На нея е задействана най-голямата в света водна турбина, притежаваща мощност от 800 мегавата. Монтажните работи на този енергоблок започнаха през февруари 2011 година и завършиха през юли 2012 година.

Планира се на станцията да се монтират още седем подобни водни турбини, които ще изработват общо повече от 30 милиарда киловат/часа електроенергия  в година. Те са разработени от китайски специалисти със собствени сили.

Първоначално станцията, чието строителство започна преди шест години в долното течение на река Цзиншацзян на границата на област Шуйфу от провинция Юннан и област Ибин от провинция Сечуан, се планираше да бъде пусната в експлоатация през октомври тази година. Обаче нейният пуск беше малко забавен след проверка на работата на турбината в изпитателен режим. На 17 октомври енергоблокът беше запуснат в пробна работа с водно натоварване и пробна експлоатация. Една семица преди това започна и напълването на водохранилището на водната електростанция.

Проектът за строителството на третата по мощност след ВЕЦ „Санся“ и „Силоду“ станция „Сянцзяба“ се осъществява в рамките на мащабна програма за усвояване на изостаналите западни райони на КНР, започната от официален Пекин през 2000-те години. За тези цели беше създадена Генерална китайска компания за строителство на  хидровъзел „Санся“, която през 2009 г. беше преименувана в китайска корпорация „Санся“.
Очаква се, че ВЕЦ „Сянцзяба“ напълно да задоволи потребностите от електроенергия не само в западните провинции Сечуан и Юнан, но и в редица източни области на КНР.

Posted on 08.11.2012, in Енергийни проекти and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: