Делян Добрев: „Южен поток“ е като всеки ВиК проект в тази държава


Делян ДобревМинистърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев сравни проекта за изграждане на газопровода „Южен поток“ с хилядите водно-канализационните проекти в България.

В интервю за Дарик в събота Добрев заяви, че призивът на лидера на ДСБ Иван Костов природозащитниците да се самосезират и да следят как се прави Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за бъдещия газопровод представлява „опит, тъй като няма други аргументи, с аргумента еколози и екологичен натиск, така, както се случи няколко пъти досега, да се промени един проект или да се спре един проект“.

„И с гръцката връзка ОВОС-ът е пред приключване и другата година се надяваме да стартираме с първа копка март месец, румънската връзка вече я изграждаме, никой не пита къде е ОВОС-ът… Има хиляди проекти в тази държава, за които се прави ОВОС и които не виждат тази публичност, която се иска. Но аз в случая съм съгласен, че трябва да има по-голяма публичност“, каза Добрев и допълни: „Това е проект, който е същият като интерконекторите ни например. Това е една тръба, която ние заравяме под земята. Това е проект, който е същият като всеки ВиК проект в тази държава, и такива имаме хиляди…“

По думите на Делян Добрев посещението на шефа на „Газпром“ Алексей Милер на 9 ноември, анонсирано като подписване на договор за изграждане на „Южен поток“, всъщност представлява взимане на окончателно инвестиционно решение за строежа на газопровода. Можело да има символично обсъждане, но по същество нищо ново по проекта.

Добрев каза, че вече са направени две трасета, които минават през територията на Северна България и от които ще бъде избрано по-подходящото. Той отказа да уточни къде се намират трасетата, а в отговор на въпрос посочи, че това няма да стане известно и на 9 ноември.

В интервюто си той отхвърли обвиненията на ДСБ от вчера, че правителството е влязло в тайни уговорки с Русия за „Южен поток“. Той заяви също, че България ще настоява през тръбата да може да минава и газ от други източници, но подчерта, че това зависи и от позицията на останалите акционери в проекта.

Posted on 05.11.2012, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: