Пиратите ще ги следят от въздуха


Руски флотКораби на Тихоокеанския флот на Русия се насочват към бреговете на Сомалия. В петък отрядът напусна пристанището на Владивосток и пое курс към Аденския залив. Моряците ще участват в международната мисия за борба с пиратите. Съдейки по всичко, форматът на тази мисия се разширява – към военните плавателни съдове скоро за първи път трябва да се присъединят руски ВВС. Те ще бъдат разположени във френската военна база в Джибути.

Пътят на големия кораб „Маршал Шапошников” за борба с подводници, на морския танкер „Иркут” и спасителния буксир „Алатау” – от Златния рог до Африканския рог – това е повече от 10 хиляди километра. Според официалния представител на Тихоокеанския флот Роман Мартов, край бреговете на Сомалия моряците ще участват в международната мисия за борба с пиратите:- Екипажът на кораба е готов за изпълнение на поставените задачи. Материалната част и въоръжението на кораба функционират в щатен режим. На борда на кораба се намира авиогрупа с 2 хеликоптера К-27 и подразделения на морската пехота ТОФ, преминали подготовка съобразно руския и международния опит на борба с пиратството.

Но преди това отрядът на Тихоокеанския флот на Русия ще извърши посещение в Индия – в Мумбай са планирани съвместни учения. Моряците ще посетят също така Тайланд, Южна Корея, Сейшелските острови, и най-накрая африканското пристанище Джибути. Този път към място се следи с особено внимание. Именно там е разположена военната база на Френския чуждестранен легион. И тези дни стана известно, че в скоро време в базата ще бъдат разположени руски самолети-разузнавачи. Такова предложение на срещата на министрите на външните работи и отбраната на Русия и Франция направи министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков.

В Париж тази идея била подкрепена. Планира се руските самолети-разузнавачи да следят придвижването на пиратите от въздуха и оперативно да предават информация на корабите. Такова коопериране, особено като се има предвид, че руската авиация за първи път може да бъде разположена на база на страна-членка на НАТО, може да се нарече сензация, отбеляза военният наблюдател Виктор Баранец:

– Що се отнася до сътрудничеството в борбата против пиратите от въздуха, то това действително е първи подобен случай. Идеята да бъде създаден международен център за борба с пиратите преди няколко години беше издигната от Русия, но не получи подкрепа от НАТО.

Тази операция за корабите на Тихоокеанския флот вече е 8-ма поред. Руските моряци конвоират плавателни съдове по руския коридор за сигурност от октомври 2008 година. За този период военните успешно са съпроводили повече от 700 групи от търговски кораби.

Ана Хрустальова

Реклами

Posted on 04.11.2012, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: