Атомната подводница „Лошарик” помага на Русия да изследва Арктика


Атомна подводницаРусия реши сериозно да заяви своите териториални претенции към арктическия континентален шелф. Това ни радва,защото последните години ние нерядко сме ставали свидетели на обратните процеси, когато тази или друга чужда държава се е опитвала да заяви своите претенции към руска територия или териториалните води на нашата страна.

Една от първите практически стъпки,за да се обяви достатъчно голямата площ на руския контитентален шелф, беше експедицията под ръководството на известния пътешественик и учен Артур Чилингаров(сега сенатор от Тулска област), състояла се през лятото на 2007 година. Тогава Артур Чилингаров и другите полярни изследователи с помощта на дълбоководния апарат ”Мир” проведоха мониторинг на дъното на Северния ледовит океан и стигнаха до извода, че подводните хребети Ломоносов и Менделеев са част от руския арктически шелф, и значи по международните правила трябва да са юридически присъединени към Руската федерация.

За справка

Хребет Ломоносов се простира на 1800км от Новосибирски острови, почти до канадския остров Елксмир. Открит е от съветски изследователи на Арктика през 1948 година.

Хребет Менделеев се разполага на изток от хребета М.В.Ломоносов. Открит е от съветска експедиция през 1949 година. Има част от него,която на америкаските арктически карти е обозначена като възвишение Алфа.

Още преди около 12 години се появи информация за това, че и хребет Ломоносов,и хребет Менделеев са продължение на континенталната част на Русия.През 2002година Русия направи заявка пред ООН териториалната принадлежност на двата хребета да се признае от специалисти на международно ниво. Обаче работната група на ООН, която била създадена за вземане на решение по руската заявка, решила да не даде положителен отговор на Москва. На Русия било препоръчано да предостави повече аргументирани доказателства за това, че шелфът действително е руски и затова именно тя има право да се разпорежда с неговите огромни ресурси. Експертите на ООН препоръчаха на руската делегация да представят скални образци от двата хребета. Именно по геологическите параметри би могло да се даде точен отговор ще получат ли подводните хребети в Северния ледовит океан руски статус или не.

В течение на десетки години вървеше подготвителна работа,насочена към това с помощта на обмислени ефективни действия да се получат необходимите проби. И ето,в рамките на експедиция „Арктика–2012”, беше проведен целият комплекс от сондажни дейности,в хода на които специалистите получиха  петстотин килограма скален слой от тези същите подводни планински хребети, за които ставаше .дума по-горе.

Както се казва, трябват ви основателни доказателства – елате да си ги получите.

Работата се проведеждаше в тесен контакт между Министерството на отбраната на Русия и цивилни специалисти. По- специално сондажните дейности на арктическия шелф се провеждаха с корабите „Диксон” и „Капитан Драницин” (ледоразбивачи). А координационна помощ при изпълнение както на сондажните работи, така и на дейностите за определяне на точните граници  на континенталния шелф,оказваха военни специалисти, намиращи се  на уникалната атомна подводница АС- проект 12 10830(10831) „Калитка”, която наричат така,както персонажа на един от съветските мултипликационни филми – „Лошарик”. Самият проект е разработен още през 80-те години на миналия век от специалисти на КБ „Малахит”. Днес „Лошарик” е удивителна подводница, която често наричат атомна подводна станция. Самото понятие се появи на бял свят поради това,че станцията се състои от набор от сферични отделения,изработени от материали като титан, способни да издържат на огромно налягане в дълбочина.

Защо се наложи използването на военна подводница за контрол на процеса на сондиране? Работата е в това,че самото сондиране –това не е еднократен процес. Ако за работата се използват само подводните апарати „Мир”,то на всеки 72 часа ще им се налага да се издигат на повърхността и дълго време да зареждат акумулаторите си. Това явно ще удължи работата, а забавянето днес явно не е в интерес на Русия, тъй като интерес към арктическото богатство проявяват и други страни. Например,Канада съвсем неочаквано заяви,че тези същите хребети – Менделеев и Ломоносов, принадлежат съвсем не на Москва, а на Отава…Не само това,но в надпреварата за Арктика са готови да се включат във всеки момент даже държави, които . нямат излаз на Северния ледовит океан: Китай, Бразилия и редица други. Очевидно в този план Русия трябва да бърза,но да го прави разумно.

Така че решиха да привлекат военните средства, притежаващи по-голяма автономност.

Атомнта  дълбоководна станция е лишена от недостатъците на „Мир” и има възможност да бъде на дълбочина повече от 1000 метра до няколко месеца,ползваща енергията на реактора.Самата станция е оборудвана за дългосрочна работа на специалистите на борда:тук има отделения за отдих на екипажа, лаборатории, корабна кухня,система за генерация на въздух. Тези,които дори веднъж са работили на подводната станция,казват,че тя е обзаведена така ,както истински космически кораб,извършващ продължително пътешествие. Екипажът на атомната подводна автономна станция е от 25 военнослужещи с офицерски чин.

По време на едно от дълбоководните гмуркания подводната станция получи неголяма повреда и за да неутрализират риска решиха да я изпратят за техническо обслужване в завод „Севмаш”.След извършения ремонт „Лошарик” отново ще се върне в строя. Членовете на изследователската мисия казват,че в скоро време скалните геоложки проби ще бъдат дадени за изследване в ООН. Ако специалистите от ООН бъдат удовлетворени от количеството и качеството на доставените образци,то Русия окончателно ще заслужи правото на собственост на арктическия шелф.

Обаче  от нашите „партньори” може да се очакват най-неочаквани решения. Няма да се учудим, ако и половинтовите проби,извлечени от дълбините на Северния ледовит океан,се окажат недостатъчно доказателство за ООН. В такъв случай ще се наложи да доказваме своето право в Арктика с помощта на юмрука, а иначе могат още дълго да се отнасят с нас като с деца , докато не  им покажем „къде зимуват раците”…Не,това даже не е заплаха – това е обикновена констатация на факта.

Posted on 03.11.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: