Русия се надява да върне от чужбина 200 хиляди съотечественици до 2015 година


Руски паспортОколо двеста хиляди съотечественици трябва да се върнат в Русия до 2015 година в съответствие с приетата неотдавна концепция за държавна миграционна политика, заяви ръководителят на комитета на Държавната дума на РФ по въпросите на ОНД Леонид Слуцки в изказването си в Санкт-Петербург пред IV Световен конгрес на съотечествениците.

– Сега има приета концепция за държавната миграционна политика, първият етап на реализация на която включва още до 2015 година да се върнат около 200 хиляди души,  преди всичко от съотечествениците в Руската федерация. За тези цели през септември тази година е приета точно такава държавна програма за съдействие на доброволното завръщане на съотечествениците в Русия. Сега ние трябва да вземем всички, за да се получи тази програма достойна държавна подкрепа.

В момента програмата за доброволно преселване на съотечественици не функционира с пълна сила, което е свързано не на последно място с недостатъчното ниво на информационната работа за осведомяване на съотечествениците за техните перспективи, които ще се открият пред тях след връщането им в РФ, предава РИА Новости. По този повод Слуцки каза:

– В този контекст има огромно значение по-тясното взаимодействие със СМИ, издавани от организациите на  съотечествениците. Създаването и поддръжката на медийни ресурси за съотечествениците стои много остро в днешния дневен ред. Водещите информационни агенции на Русия трябва да разглеждат това сътрудничество като особена мисия, необходимо е да се организират медийни семинари за журналистите от тези издания за съотечествениците.

Освен това Леонид Слуцки изказа мисълта, че при популяризирането на идеите на Евразийския съюз съотечествениците ще могат да изиграят голяма роля:

– Нашите съотечественици в чужбина мотан да станат мощна движеща сила на евразийската интеграция.

Председателят на комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД и връзките със съотечествениците отбеляза също важната роля на руския език, който трябва да стане циментиращата основа на бъдещия Евразийски съюз.

По неговите думи понастоящем   се наблюдава свиване на рускоезичното пространство, което представлява сериозно предизвикателство. Понастоящем също важен фактор е факта, че  в света руският език днес съществува в доста твърдо конкурентно поле.

– Резултат от нашата работа трябва да стане разширяването на руското хуманитарно присъствие в света, укрепването на позициите на руския език.

Русия трябва и е длъжна да събира руския свят. Крайъгълният камък на руския свят е руският език.

Ръководителят на МВнР на РФ Сергей Лавров също съобщи от своя страна, говорейки на конгреса, че руските власти имат намерение да повишават ефективността на подкрепата за съотечествениците, които живеят зад граница:

– Укрепването на идентичността на руския свят, осигуряването на законните права и интереси на нашите съотечественици зад граница, разширяването на оказваната им подкрепа и повишаването на нейната ефективност стои в дневния ред сегашния конгрес.

На Конгреса бяха обявени статистически данни:

8,5 млн. жители на Украйна смятат себе си за руснаци, 14 млн. смятат руския език за майчин;
5 млн. руснаци живеят в Казахстан;
4 млн. – в САЩ;
3 млн. – в Германия.

В Латвия, Естония, Казахстан и Израел руснаците са повече от една четвърт от населението.

Ще напомним, че президентът на Русия Владимир Путин в своето приветствие към участниците в конгреса на съотечествениците заяви, че през  2013 година ще влезе в сила обновената държавна програма за доброволно преселване на съотечественици в Русия, разработена с отчитане на опита от предишната програма, от която  се възползваха  около 100 хиляди души.

Уляна Гортинская

Posted on 01.11.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: