КАКВО Е НАПРАВИЛ ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУТИН ЗА РУСИЯ


Владимир Путин1.Президентът Путин възстанови суверенитета на Русия

С идването си на власт президентът Владимир Путин поведе тежка борба за възстановяване на суверенитета на Русия, която по времето на режима на президента Борис Елцин бе деиндустриализирана и превърната в треторазрядна колониална държава. Русия бе едностранно разоръжена, като бе принудена да унищожи най-страшните си стратегически ращкети, базирани на най-големите ядрени подводници в света и на подвижен жп състав. В периода 1992-1995 г. държавния апарат на елциновска Русия бе формиран от над 10 хиляди чуждестранни съветници, които дирижираха процесите в руските министерства и стопански организации. Със спонсорството на небезизвестния американски милиардер от еврейски произход Джордж Сорос беше финансирано издаването на учебници по история, в които битката за Сталинград се описва на две страници, а срещата между руската и съюзническите армии на река Елба на 10 страници. Последната страница на тетрадките на руските ученици беше с портретите на четирите последни президенти на САЩ.

Президентът Путин преориентира проамериканския курс на руската външна политика. Президентът докрай се противопоставя на опитите на САЩ и техните съюзници да дестабилизират Сирия, ясно осъзнавайки, че страната е преден форпост на защита на границите на Русия от вълната на ислямски фундаментализъм заливаща Близкия Изток. С цел стесняване на възможностите на САЩ да се намесват във вътрешните работи на Русия чрез финансиране дейността на прозападната опозиция Президентът преустанови дейността на територията на Русия на Агенцията за международно сътрудничество на САЩ – USAID, основен спонсор на проамериканската опозиция.

Външната политика на Президента бе насочена към укрепване на контурите на евразийското политическо и икономическо пространство, чрез укрепване на връзките с Белорусия, Казахстан и Киргизия, както и стратегическото сътрудничество с Китай и другите азиатски страни в рамките на Азиатско-тихоокеанския форум за икономическо сътрудничество, Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС. Основна външно-политическа цел на президента Путин е превръщането на Русия в световен политически център, консолидиращ усилията народите на евро-азиатското пространство за запазване на техния суверенитет и териториална цялост в името на равноправното и хармоничното развитие на цялото човечество.

За повишаване на отбранителната способност на Русия в резултат на усилията на президента Путин бяха отделени огромни средства за заключителния етап на реформата на въоръжените сили и тяхното снабдяване в съкратени срокове със съвременно въоръжение. Специално внимание бе отделено на възраждането мощта на руския военно-морски флот и военно-въздушни сили. Многократно са интензифицирани военните учения, чието провеждане е насочено към усъвършенстване на управлението и взаимодействието на въоръжените сили.

В качеството на първостепенна задача на правоохранителните органи е възложената борбата с корупцията и с религиозния и етническия екстремизъм, който все повече надига глава на огромната територия на руската държава.

За времето на своето управление президентът Путин значително увеличи международното влияние и авторитет на Русия. Той окончателно се дистанцира от политиката на Елцин и поведе нова национална и икономическа политика. Тази политика на президента Путин бе посрещната на нож от Запада, в чиито интереси влизаше по-нататъшното отслабване на Русия и нейното разделяне на малки държавици, природните богатства на които бъдат поставени под контрола на могъщи транснационални корпорации. Според налагащото се напоследък на Запад обществено мнение всяка страна като Русия, която не изповядва евроатлантическите либерални ценности на западните демокрации и има наглостта да укрепва своята национална държава, със самото си съществуване е заплаха за свободния свят и заслужава да бъде обект на „хуманитарна интервенция”.

Президентът е наясно с политическата си отговорност пред своя народ и страна и колкото и трудно да е това твърдо е решен отново да възроди отбранителната способност и международния авторитет на Русия. По този начин Путин се утвърди като безспорен лидер на национална революция, довела до исторически прелом и възстановяване на суверенитета на Русия.

2. Президентът Путин възвърна контрола на държавата върху петролните находища и експорта на петрол

Преди Путин руските природни богатдства на практика не принадлежаха на Русия. През 1992 г. президентът Елцин, чиято политика се характеризираше с пълна капитулация пред изискванията на Запада, изненадващо  отмени експортния данък  върху износа на петрол. Още с назначаването му за премиер през 1999 г. Путин възстанови този данък в размер на 15 евро на тон, което веднага напълни изтощения държавен бюджет.

През 2000 г. президентът Путин поведе тежка борба за отмяна на колониалния Закона за подялба на продукцията, която през 2004 г. завърши с успех. Приет от режима на президента Елцин този закон бе създаден за личното обогатяване на Елцин и олигарсите от еврейски произход Борис Березовски, Михаил Ходорковски и Владимир Гусински, които влизаха в близкото обкръжение на Елцин. Съгласно този закон най-апетитните руски петролни находища и подземни богатства бяха поставени под международна юрисдикция, поради което спечелените пари влизаха не в руски бюджет, а в джобовете на цяло котило новоизпечени руснки олигарси – милиардери, (за милионерите да не говорим), познайте от какъв произход, като Роман Абрамович, Михаил Черной, Олег Дерипаска, Михаил Фридман, Петър Авен, Виктор Вексельберг, Вячеслав Кантор, Валерий Коган, Владимир Лисин, и техните западни партньори, като правило американски и английски бизнесмени от същия този произход.

С идването си на власт президентът Путин наложи увеличаването на данъка за износ на петрол до половината от цената на експортираната нефт, което доведе до ликвидиране на външния дълг на Русия и понастоящем осигурява около половината от руския бюджет. Понастоящем с тези средства се захранва и основания от президента Стабилизационен фонд, чийто размер вече възлиза на 114 милиарда долара.

Понастоящем президентът Путин води политика на постепенно преориентиране на външно-търговските разплащания от долара към националната валута.

3. Президентът Путин дисциплинира олигарсите

Политиката на президента Путин срещна яростната съпротива на олигарсите, начело на която застана Ходорковски. В резултат на това той бе задържан и осъден за данъчни престъпления, а фирмата съгласно действащия закон банкрутира и продадена на публичен търг с чуждестранно участие, на който бе придобита от държавната „Роснефт“ за 20 милиарда долара. В резултат на това данъчните постъпления от ефективите на бившата фирма на Ходорковски нараснаха 80 пъти. В резултат на тази демонстративна акция на президента Путин олигарсите подвиха опашки, като повечето от тях избягаха зад граница, в страни, с които Русия няма подписано споразумение за взаимно предаване на търсени престъпници.

4. Президентът Путин умиротвори Кавказ

 С идването си на власт президента Путинповеде решителни действия за неутрализацията на кавказките сепаратисти. В резултат на победоносни военни операции войната в Кавказ бе спечелена от руската армия. Бяха ликвидирани всички изявени лидери на сепаратистите. Чеченската автономна република бе окончателно умиротворена и понастоящем осигурява висок стандарт за своите граждани.

5. Президентът Путин значително повиши стандарта на живот

В резултат на водената от президента Путин икономическа политика рязко нарасна стандарта на живот. Докато през 1999 г. средната заплата в страната беше 62 долара, то понастоящем тя е 866 долара или 14 пъти по-висока от 1999 г. и с 16,3 процента по-висока от миналата година. За сравнение средната заплата в България е 466 долара.

Значително бе увеличено жилищното строителство, което понастоящем е предизвикало истински строителен бум. Ежегодно в Русия се въвеждат в експлоатация около 350 хиляди квартири с обща площ около 33 милиона квадратни метра, като темповете на жилищното строителство всяка година нарастват с около 111 %. Циментовите заводи на страната не успяват да се справят с нарасналото търсене, поради което се налага внос от Китай. Даден е ход на мащабни инфраструктурни проекти, като са установени нови стандарти на използване на природните ресурси.

Нарасналите доходи на руските граждани предизвикаха и увеличено търсене на автомобили. Годишно в Русия се купуват над 2 милиона автомобили, като в това отношение страната заема пето място в Европа. Строят се два нови автомобилни завода, а старите увеличават своята продукция. Докато количеството автомобили в страната е удвоено, то домашното имущество е нараснало 10 пъти. Всичко това е сигурно доказателство за социалната насоченост на икономическата политика на президента.

 

Posted on 31.10.2012, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: