Държавна поръчка и суперкомпютри


Димитър РогозинВицепремиерът Дмитрий Рогозин в свое изказване пред пресата наскоро даде да се разбере, че за положението с държавните поръчки за отбрана по линия на „Росатом“ той е спокоен и че въпросът „може да се снеме от контрол“.

На пръв поглед – нищо особено. Тук и преди си имаше ред, доколкото с това се занимават хора държавници, във висша степен отговорни и компетентни. Но нека да си спомним: с идването в „Росатом“ на Сергей Кириенко повече от всичко имаше опасения по този повод. Ръководителите от по-старото поколение не без основание са се тревожили, че той може да предприеме прибързани действия, особено когато твърдо беше посочен курс на разделяне на гражданските и военните програми на „Росатом“: мегаватите – наляво, мегатоновете – надясно. Против едно такова „разчленяване“, както е известно, беше решително настроен първият началник на Министерството за атомна енергия на Русия Виктор Михайлов. А и неговите последователи – Евгений Адамов и Александър Румянцев – въпреки разбирането на неизбежността на такова разделяне, не успяха да отидат по-далеч, защото не получиха нужната политическа поддръжка или самите те в нещо са се съмнявали.

Работата на „Росатом“

А Кириенко се реши. Но преди това той успя да подбере съмишленици, много авторитетни в отрасъла ръководители и специалисти. А най-главното успя да намери разбиране по върховете, включително от първите хора в държавата. Те не просто му повярваха и дадоха зелена светлина за радикална реформа в отрасъла – за проектите, родили се под ръководството на Кириенко, потичат невиждани до тогава ресурси. И финансови и политически. Дали се вижда осезаем ефект? И колко са адекватни получените резултати за мащаба на вложените средства? Такъв съдия, чиято присъда би устроила всички, сигурно не може да се намери. Затова има факти, които говорят сами за себе си.

Преди няколко години със солидна държавна подкрепа беше стартиран така нареченият „супер-компютърен проект“ – разработка и производство на суперкомпютър от класа петафлопс със силите на учените и специалистите на два ядрено-оръжейни центъра – на Саров и Снежински. Проектът се  разглеждаше като едно от възможните направления за диверсификация на тяхната предишна тясно насочена дейност.

Неговите първи резултати са обнадеждаващи: още през 2011 година при Саров е  въведен в експлоатация суперкомпютър от петафлопсен клас, което позволи на Русия да влезе в десятката на световните лидери по изчислителната мощност на компютри от такъв клас. В момента производителността на  машината на Саров е доведена до 1,7 Пфлопс, а достъп до нея са получили повече от хиляда потребители от 36 организации (при план за 2011 година – 19 организации). Натоварването на изчислителните ресурси на суперкомпютъра, според неговите създатели, достига 98-99 процента при денонощен режим на експлоатация.

 Етикетът „Сакура“

Седмата година от идването на Сергей Кириенко в ръководството на атомния отрасъл започна за мен с едно пътуване до Приморието. С една повторна командировка пак там, където в бухта Разбойник до Владивосток се създава съвременен брегови комплекс за безопасно съхранение на реакторните отсеци, снети от атомните подводници, тя и завърши.

Съвсем до скоро в  Далечния Изток нямаше никакви обекти от системата на „Росатом“. Както, впрочем, и на бреговете на Колския полуостров, където се базира руския военен флот. Но това беше по-рано. А сега, когато с решение на руското правителство, всички несвойствени за флота функции за работа с ядреното гориво, радиоактивните отпадъци и атомните подводници, са изведени във външни структури в Мурманск и в Приморието се появиха две паралелно действащи структури на „Росатом“ – „СевРАО“ и „ДалРАО“.

И на двете места кадровата основа  е създадена с флотски офицери, уволнени от служба. Свалилите пагони лейтенанти, капитани, мичмани, под ръководството на предишните си командири и новите, привлечени вече от „Росатом“ ръководители, старателно, ден след ден, без да се сърдят на заяжданията на опонентите и вечната критика на радикално настроените активисти-еколози, изгребват натрупаните купища от проблеми  – опасни в радиационно отношение и от позиция на  ангажиментите за неразпространение на ядрено оръжие и компоненти.

А преди няколко дена с използването на плаващия док „Сакура“, построен в Япония и предаден по междуправителствено съглашение на  „ДалРАО“, беше вдигнат от водата и преместен на брегова площадка за разглобяване и последващо съхранение първият блок от три отсека – реакторния отсек на АПЛ плюс два съседни. Той е ръждясвал във водата повече от двадесет години и е обрасал с миди след една междинна утилизация на ракетна подводница от първо поколение (проект 667Б), а сега ще бъде приведен в безопасно за човека и околната среда състояние. На опашка след него чакат още 70 такива водоплаващи отломки  със изгасени реактори. И това е само в Далечния Изток.

Пряка реч

Сергей Новиков, директор на департамента по комуникациите на ГК „Росатом“:

– Ако оценим динамиката на развитие и общото състояние на работата в корпорацията само с цифри и факти, можем да приведем следните. Консолидираните приходи на „Росатом“ за първата половина на 2012 година е над 180 милиарда рубли, а печалбата до облагане с данъци – 63 милиарда.

За осем месеца от текущата година атомните станции на Русия са изработили над 117 милиарда кВтч електроенергия – това е с шест процента повече в сравнение с аналогичния период от миналата година. По отношение на ядрено-оръжейния комплекс, който беше и остава в управленската рамка на ГК „Росатом“, подобни числа по понятни причини не могат да се кажат. Само ще кажа, че всички задачи на държавно-отбранителните поръчки за 2012 година са своевременно разпределени. И по такива разпределени контракти държавната отбранителна поръчка се изпълнява в пълен обем.

На 25 септември, както вече беше съобщено, беше въведен в промишлена експлоатация четвъртия блок на Калининската АЕЦ в Тверска област. Неговият старт беше извършен през 2011 година, а към настоящия момент е завършена програмата за изпитания при достигане на 100-процентова мощност.

Една седмица по-рано, на 19 септември, започна натоварването на ядреното гориво в реактора на първия енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия, която се строи по руски проект и с руско участие. Вторият блок също е там – в стадии на 95-процентова готовност.

А в края на август е изведен на 100-процентова мощност и включен в енергомрежата на  страната първият енергоблок на атомната електростанция „Бушер“ в Иран.

На по-рано определените площадки вътре в Русия сега се извършва едновременно строителство на девет енергоблока: по два на Ростовската, Нововоронежската АЕЦ-2, Ленинградската АЕЦ-2 и Балтийската – в Калининградска област, и един енергоблок БН-800 на Белоярската АЕЦ в Свердловска област.

През това лято започнаха активните строителни работи на площадката на Островецката АЕЦ в Беларус – изготвя се котлована за първия енергоблок.

А що се отнася до чуждестранните поръчки за десет години напред (от 2013 година до 2022 година), портфейлът на „Росатом”  без отчитане на договора ВОУ-НОУ възлиза на 69,3 милиарда долара. През 2011 година той надхвърли 50 милиарда.

С това искам да подчертая, че въпреки последствията от „Фукушима“, ние успяхме в годините 2011-2012 съществено да увеличим количеството на чуждестранните поръчки. Днес в етап на реализация се намират договорите за строителство на АЕЦ в Китай и Беларус. С Република Турция, Република Индия, Република Армения, Народна Република Бангладеш, Социалистическа Република Виетнам и Украйна са  сключени междуправителствени споразумения за строителство на атомни енергоблокове. Общо по подписаните двустранни документи се предполага строителството на 19 енергоблока за чужбина. През 2010-а – за сравнение – се предвиждаше строителството на 11 енергоблока.

Posted on 29.10.2012, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: