”Файненшъл Таймс”: ГЕРБ изопачи с интрига референдума за АЕЦ ”Белене”


ГЕРБЧрез интрига ГЕРБ изопачи въпроса за референдума за АЕЦ „Белене“. БСП възкръсва, се казва в анализ на авторитетното британско бизнес издание „Файненшъл Таймс“, цитирано от БГНЕС.
Предизборни машинации изглежда стоят зад решението на българския парламент от тази седмица за провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“, пише ФТ.

Проектът „Белене“ беше една от най-дългогодишните саги в българската политика. Строежът започна през 80-те години на миналия век, но след това беше спрян до 2008 г., когато правителството, доминирано от Българската социалистическа партия (БСП) сключи договор за строежа на централата с капацитет 2000 мегавата с руската компания „Атомстройекспорт“, филиал на „Росатом“.

Редица аналитици в енергийната сфера твърдят след обявяването на отказа от проекта, че той е станал икономически неизпълним заради натиска върху националния бюджет, рязко нарасналите разходи (оценявани на между 4 милиарда и над 10 милиарда евро) и прогнозите за търсенето на електричество на фона на намаляващото българско население и нарастването на цената на тока.

Изразено беше и безпокойство относно опасното влияние на Русия, която вече доставя почти целия газ за България.  Референдумът беше свикан, след като петиция, организирана от опозиционната БСП, събра близо 545 000 валидни подписа. Преминаването на бариерата от половин милион души автоматично разрешава провеждането на референдум.

Парламентът, доминиран от Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), има правомощието само да формулира въпроса върху бюлетината.  Интригантски правителството премахна всякакви конкретни връзки с „Белене“, като предлага на гражданите да гласуват просто за или против „нова ядрена централа“, пише вестникът.

Може да се каже, че ако референдум се проведе, юристите със сигурност ще горят от желание да заявят, че това може да включва прибавянето на нови реактори към съществуващата АЕЦ „Козлодуй“. Ако възникне нужда от значително количество допълнителна електрическа енергия, прибавянето на допълнителна мощност към Козлодуй може да се окаже по-икономично от продължаването на строежа на „Белене“.  Не е ясно какъв ще бъде изходът.

Преди време ядрената енергетика беше гореща тема в България. Затварянето на два реактора на „Козлодуй“ като предварително условие за присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. беше силно непопулярно и много години общественото мнение подкрепяше солидно развитието на „Белене“. Но резултатите от социологически изследвания в последно време показаха, че подкрепата намалява, като може би една трета от гласоподавателите категорично подкрепят нова ядрена централа.

Във всеки случай възможно е референдумът да бъде обявен за невалиден. Защото, за да бъде счетен вотът за валиден, участието трябва да достигне 60-те процента избирателна активност на последните парламентарни избори. Така е поставено високо препятствие от над четири милиона избиратели, които трябва да решат да пуснат бюлетина.

Неотдавнашно изследване показа, че над 40 на сто от избирателите не знаят, че изобщо ще има референдум. Дори положителният вот да преобладава и референдумът да бъде валидиран от избирателната активност, правителството не е обвързано с никакви срокове за развитие на ядрената енергетика.  Така че това е въпрос с доста отворен край по тема, която едва ли е конституционно жизнена и се отнася за проект, референдумът за който така или иначе може да се окаже невалиден.

Изглежда че това са големи усилия и (както отбеляза ГЕРБ) и разходи за страната, изправена пред други неотложни предизвикателства и с малко пари в хазната. Политически и енергийни аналитици в София твърдят, че референдумът вероятно трябва да бъде видян в контекста на парламентарните избори догодина, в които ГЕРБ ще се бори с явно възстановяваща се, ако не и възкръснала БСП. Налагайки референдума, социалистите възродиха един въпрос, който изпълва с енергия твърдия им електорат и привлича значителна подкрепа извън него, а също така обединява влиятелните проядрени и проруски групи в България. Партията вероятно също иска да изтъкне, че уклончивата позиция на правителството за „Белене“ не е единствената област, в която то проявява нерешителност. Но изтривайки конкретизирането за „Белене“, ГЕРБ може да предотврати възприемането на положителния вот като поражение и всъщност да получи маневрено поле, чрез което да се представи като проядрена партия и да остави открити възможностите за развитие на „Козлодуй“ на по-късен етап.

„Всичко на всичко това е междупартийно състезание и позициониране преди изборите“, казва Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. „БСП искаше да настрои хората срещу решението на ГЕРБ да прекрати проекта „Белене“. Сега ГЕРБ иска да извърти въпроса по такъв начин, че да е възможно той да бъде прочетен и в негова полза“, посочва той.  Не съвсем безсмислено упражнение, ако си български политик, коментира още „Файненшъл Таймс“.

Posted on 28.10.2012, in Вътрешна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: