Премиерът Борисов: На 9 ноември с Путин ще подпишем договора за “Южен поток”


Премиерът Борисов: На 9 ноември с Путин ще подпишем договора за “Южен поток”След обещаното финансиране от Европейския съюз на изграждането на газова връзка с Турция, премиерът Бойко Борисов обяви в обзорното политическо предаване “Панорама” на БНТ, че строежа на газопровода “Набуко” в българската му част започва около 10-ти януари идната година.

След двайсетина дни – на 9 ноември пък двамата „с руския президент Владимир Путин ще подпишем тук договора за изграждането на газопровода „Южен поток”, каза Борисов. И двата проекта „ще се строят почти едновременно, ще създават работни места и ще гарантират в следващите години истинска диверсификация на доставки на газ”- подчерта той. Премиерът, който не винаги е ясен в изказа си и в много случаи си противоречи, или променя позицията си в рамкитте на броени часове, заяви, че на конференция във Виена на енергийните министри на страните, участващи в „Набуко” еврокомисарят Йотингер ясно и точно е казал, че „Южен поток” е приоритет за Европейския съюз, както и „Северен поток”. В Брюксел нямат нищо против „Южен Поток”, а „Набуко” е приоритет, защото има друг източник – в случая находището „Шах Дениз ІІ”, каза министър-председателят. Така Борисов обясни развитието около искането на страната ни с предоставените от Еврокомисията 200 млн. евро за строежа на „Набуко” да се финансира газова връзка между Турция и България, която да послужи за вход на газопровода на европейска територия и връзка с турско-азербайджанската тръба ТАНАП, по която се очаква пък да идва природен газ от находището в Каспийско море.

По въпроса за продължаващите остри спорове около текста за референдума за строежа на АЕЦ „Белене” иницииран от БСП със събирането на над 700 хиляди подписа, той заяви доста объркано, че неслучайно след консултациите при президента Росен Плевнелиев за формулировката на въпроса за допитването е казал, че подкрепя предложения от БСП текст. „И на практика ние абсолютно го подкрепяме, просто само сме им изчистили юридическите грешки и сме го пуснали. Защото, вижте, ако аз се бях съгласил на този текст, първо, извън България веднага ще кажат: кой е този премиер, който се съгласява с противоконституционен текст, знаейки, че е такъв, неговата парламентарна група да го подкрепя в парламента”, коментира Борисов промяната на мнението си. Дешифрирана тази трудноразбираема и нелогична тирада означава – пак с думите на Борисов, че той бил съгласен с формулировката на БСП, но само ако от нея бъде изчистено конкретното наименование на АЕЦ „Белене”, защото това бил капанът. Борисов каза дословно: “Темата „Белене” е затворена, вече за „Белене” не се говори. Дали руснаците ще ни осъдят, дали няма, дали ще платим 600 милиона евро или няма да платим – друга тема. До 2019 г. падат двата реактора – хилядниците на „Козлодуй“ и тогава вече няма да имаме ядрена централа”.

След 2011 година когато премиерът беше привърженик на строежа на АЕЦ “Белене”, Германия, Япония и Италия, обявиха, че постепенно се отказват от ядрената енергетика. “Оттогава досега сме намалили два пъти цените от зелената енергия. Проведени са стрес тестовете на 5-ти и 6-ти реактор, уговорен е 7-ми реактор. Поради тези причини днес можем да се откажем от “Белене”, обясни премиерът. “Основното ми опасение от това, което съм казал в предишното ни интервю, че ако спрем строителството на АЕЦ „Белене“, руснаците ще ни затворят V и VІ реактор (на АЕЦ „Козлодуй“, б. а), сиреч няма да ни удължат срока им на действие. С взимането на VІІ реактор, който е 2+, а сегашните са двойки, те просто няма как да не ни го удължат, защото ще признаят, че тяхната технология не е добра” – “компетентно” заключи той. „Ако българите кажат „да“ на АЕЦ, ние сме длъжни да я строим. Но къде ще намерим пари колкото за 22 столични метрополитена? Ключовият проблем е енергийната ефективност“, допълни отново объркано и неясно Борисов.

Posted on 24.10.2012, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: