Кого подстрекават САЩ и Турция


Обама ЕрдоганГоспожа Виктория Нуланд от Държавния департамент избухна с остро русофобско изявление. Ще напомня  – това е същата онази „мис палач“, която в прав текст призоваваше „да затегнем по-силно примката“ на шията на Сирия и нейния народ, призовавайки за  засилване на санкциите.

Но тези свои думи за примката госпожата смята за нормални, а пък обвини Русия в „морален банкрут“.

Повод за това  изказване стана инцидентът със сирийския самолет, приземен принудително в Анкара. На госпожа Нуланд не се харесал товара на самолета, който представлява съвършено законни електрони уреди. За съдържанието на товара побърза да сподели с Държавния департамент премиер-министърът на Турция Ердоган, който още нищо не е предявил на самата Русия, но първо изтича да се отчита пред САЩ. И въз основа на негови отчет Нуланд  прави своите антируски изявления.

Но даже и Вашингтон беше принуден да признае, че Русия не е нарушавала никакви закони. Признато от ООН ембарго за доставки за Сирия на каквото и да било не съществува в природата, а едностранните санкции, въведени от САЩ и Евросъюза са в сила само за самите тези страни, а Русия не се е подписвала под такова решение и не е задължена да го спазва.

А щом няма нарушение на закона, то тогава Вашингтон да си беше затварял устата,  а не да се изказва против Русия. Ама все пак му се иска!

Госпожа Нуланд се измъкна – щом няма юридически основания да обвини Русия, тя приши тук моралната страна на въпроса. Виждате ли, „нито една отговорна държава не трябва да подстрекава режима на Асад“.

Но Нуланд, разсъждаваща за морала – това е същото, като Чикатило да говори за заповедта „Не убивай“…

САЩ не виждат нарушение на морала в действията на Турция, която варварски се отнесе към пътниците и екипажа  на сирийския авиолайнер, като не предостави на пътниците с деца, принудени да чакат завършването на обиска и разрешение за излитане, даже минимални удобства и упражнявайки пряко насилие към членовете на екипажа.

Нещо повече, САЩ не виждат нарушаване на морала в едностранните санкции, които бият по народа на Сирия. Те не виждат нищо аморално в подстрекаването на въоръжената „опозиция“, състояща  се от откровени бандити. А ето че да се окаже дори малка подкрепа на обкръжената и блокирана страна, изпитваща невероятни трудности, САЩ вижда аморалност.

Може би, те наистина така се грижат и за „правата на човека“? Но кой знае защо, те се грижат затова прекалено избирателно. В същия този арабски свят има страни, като Катар, Саудитска Арабия, Бахрейн, където изобщо не мирише на някакви права на човека и никога не е замирисвало. Но тези страни са съюзници на САЩ и затова, според техните разбирания, народът там може да потърпи и без права на човека, и без конституция, и без избори – от това няма да се намали.

Например, в Бахрейн работеше бившият кореспондент на телевизионния канал Си Ен Ен Амбър Лион. Тя успя да запечата маса нарушения на правата на хората, случаи на разправа с демонстранти в Бахрейн, при което тя реално рискуваше живота си. Но всичко това се оказа непотребно. Журналистката, получила 3 премии „Еми“, работила за телеканала 4 години, беше уволнена от ръководството на Си Ен Ен и получава заплахи по свой адрес от чиновниците. Защото истината за ставащото в страната – съюзник на САЩ, не е нужна. Нали в Бахрейн има американска база, а за това режимът на тази страна може да прави всичко, каквото си поиска. Информация за страданията на народа на Бахрейн не е изгодна.

А виж, политиката на Сирия е неугодна на Щатите, там няма американска база, а президентът Башар Ал-Асад отказа да бъде американска марионетка. Ето защо да се тръби за „липса на демокрация“ в Сирия е изгодно, а ако няма факти, те трябва да бъдат измислени. Което и прави информационната индустрия на САЩ, Запада и враждебните на Сирия, но съюзни на САЩ арабски страни.

Поощряваният от Америка Ердоган също направи изявление, които е насочено против Русия. И не само против Русия, но и против Китай и Съвета за сигурност на ООН като цяло. Той предложи да се  реформира Съвета за сигурност, като го нарече „неравна и нечестна система, която не отразява гледната точка на повечето страни“.

Разбира се, в самото предложение да се реформира Съвета за сигурност, изглежда, че няма нищо лошо. Да бъде реформиран предлагаха мнозина прогресивни дейци, например, Муамар Кадафи, който веднъж даже скъса Устава на ООН, защото, по неговите думи, „дава възможност на големите страни да бомбардират малките страни“. Но в каква посока предлага реформи на Съвета за сигурност Ердоган и в какъв контекст заявява за това?

Говорейки на  международна конференция в Истанбул, Ердоган каза: „Ако ние ще чакаме решението на един или двама постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, то тогава бъдещето на Сирия ще се окаже в опасност“.

Какво ли е имал предвид новоизлюпения „османски паша“? Разбира се, че ветото на Русия и Китай, наложено на антисирийските резолюции.

Сърбят ги ръцете, господата-демократизатори, да бомбардират с демократични бомби поредната страна. А Русия и Китай пречат на това демократично желание. И затова „бъдещето на Сирия е под заплаха“ – нима така и няма да дочака тази страна демократичните бомби!

Ердоган предлага реформи в ООН, но не в посока всичко да бъде честно и справедливо, и не за равенство между народите се безпокои той. Той предлага да се реформира Съвета за сигурност не за да се прекрати веднъж и завинаги позорната практика на военна намеса във вътрешните работи на други държави. А точно наопаки – за да може, ако „демократизаторите“ поискат да бомбардират или да унищожат някоя суверенна държава – то никой да няма право на вето и възможност да попречи на железния път на американската „демокрация“.

Тоест, Ердоган предлага да се внесат такива изменения в Устава на ООН, които биха лишил Русия и Китай от право на вето и биха усилили американския диктат.
„Демократизаторите“ и сега имат големи възможности безнаказано да оказват помощ на бойците,  воюващи против Сирия. Което и правят, без да се съобразяват с никакви морални принципи и като си затварят очите за престъпленията на своите „питомци“ – бойци от така наречената „сирийска свободна армия“. И никакъв Съвет за сигурност на ООН, за съжаление, не е в състояние да им забрани да правят това и да спре тяхната незаконна намеса в работите на независима държава.
Въстаниците, използвайки тази подкрепа, усилват терора и против сирийската армия, и против мирните граждани на страната.

Но страните от Запада продължават да поддържат тази псевдореволюция, смятайки това за напълно морално. Непрекъснато заплашват Сирия с нахлуване и поредният повод, който изостри ситуацията, станаха редица инциденти на сирийско-турската  граница. Обаче се появяват сведения, че обстрелът на селището Акчакале, от който започна изострянето на границата между двете страни, е бил извършен от оръжие натовски образец. И даже една от групите метежници пое върху себе си отговорността за този обстрел, но западните хазяи  заповядаха на групировката да  мълчи. Освен това, президентът на САЩ Обама отново подписа указ за въвеждането на нови санкции против Иран и Сирия.

Народът и армията на Сирия продължават да се съпротивляват на прозападните терористи, а в света се разширява подкрепата за непокорената страна. И ние, гражданите на Русия, също трябва да виждаме кои са ни врагове, а кои приятели. Някои ни обвиняват в митично „нарушаване на морала“, а някои казват „Благодаря, Русия!“.

Автор Елена Громова, Дамаск

Posted on 23.10.2012, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: