Ирак не се нуждае от силен Иран


Иран Ирак картаВ предверието на подготовката за военна операция  в Иран редовно постъпват сведения, че Ирак е сключил поредния контракт за закупуване на военна техника.

Ето и този път бяхме „зарадвани“ от съобщението, че Ирак е сключил контракт за доставка от Чехия на почти тридесет реактивни самолета. Официално тези самолети са  учебни. Какво пък, може би на тях иракските летци няма да усъвършенстват своите бойни умения по обстрелване на мирни села и пътнически самолети. Но трябва да отбележим, че ето вече десетки години ВВС на много страни по света отработват „прехват“ и „имитация на учебни стрелби“ по мирни самолети с пътници. Разбира се, този факт обикновено не се афишира, но нали пилотите трябва на нещо или с нещо (а в същност с нас – мирните пътници) да се тренират…
Но трябва да отчетем, че на самолетите чешко производство могат да бъдат окачени ракети клас „въздух-земя“. Така че от потенциалните врагове на Ирак след време могат да летят само парчета. И овладявайки способите за прехват и водене на въздушен бой, иракските летци навярно много скоро ще могат да се прекачат на най-новия модел на американския  боен самолет F-16. А това вече е много страшна бойна техника. Ако вярваме на средствата за масова информация, можем да помислим, че Ирак напоследък усилено се въоръжава. Може би на някого е изгодно да представи ситуацията така, сякаш Ирак се готви за война и иска да нападне някого. И тогава възниква закономерният въпрос – кого ? Или нас, потребителите на „продукцията“ на средствата за масово осведомяване, ни подтикват да мислим,  че някой сам иска да нападне Ирак и той просто е принуден да се въоръжава и да се готви за  отбранителна война. Но в такъв случаи пред читателите вече не стои никакъв въпрос. Ние вече сме достатъчно зомбирани, за да можем „сами“ да решим кой е „агресорът“ – а именно Иран. Което и средствата за масова информация искат да постигнат. Обаче, ако някой нападне някого, то жертва неминуемо ще бъде именно Иран. На САЩ много им се иска да премахнат от световната политическа сцена тази държава, за да я направят, както и Русия, суровинен придатък на Запада. И, разбира се, да постави на чело на тази най-богата на  нефт и газ страна свои политически марионетки.

Най-вероятно, в случай на започване на военна операция срещу Иран, Ирак ще обяви, че ще участва в нея от „солидарност“ с целия арабски свят, и от чисто „спортен интерес“. Въпреки, че във въпроса за нарастването на бойната мощ на своята армия и закупуването на най-нова военна техника и въоръжение, Ирак има свои тайни съображения и цели.

Счита се, че в случай на нападение на Иран, една  коалиция от страни-членки на НАТО и някои страни от  Близкия и Средния Изток под координиращото ръководство на САЩ, възможно е Ирак да поиска да помогне за доубиването на своя противник, а заедно с това „тихомълком“ да се опита за винаги да реши своя „кюрдски проблем“, за да повиши своето военнополитическо влияние в региона и увеличи износа на нефт и газ, като приходите от този износ ще може да използва за по-нататъшно усилване на влиянието си и укрепване на своите армия, ВВС и ВМФ.
Може да се предположи, че властите в  Ирак вече усещат приближаването на „операцията на възмездието“ и тайно се готви да вземе участие във войната със своя стар противник. За да бъде той окончателно разбит и, ако е възможно, даже нещо да  анексира. А после, като благодарност, да получи от САЩ някакви преференции в световната търговия с нефт и газ. Но, като начало САЩ и НАТО, вероятно ще разрешат на Ирак да поседи в окопа си, като по този начин съхрани живота на своите, американски, войници.

Между другото, САЩ се отнасят „разбиране“ към  стремежа на Ирак към въоръжаване. Иначе самите те  не биха му доставяли бойна техника и с всички сили биха блокирали доставките на  военна техника за тази страна, както правят с доставките на отбранителни ракети в Иран. Което, като цяло не е учудващо, доколкото стремейки се да засилят своята хегемония в света, САЩ често (а може би и винаги) се придържат към политиката на двойните стандарти.

Сергей Палий.

Posted on 23.10.2012, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: