Специални подводни подразделения


Специални подводни подразделенияЗа съществуването на такива бойни подразделения практически нищо не е известно. Лицата на бойците по време на служба почти винаги са скрити под черни маски с изрязани места за очите. А най-често от специални маски за подводно плуване.

Подразделенията за борба с подводни диверсанти са елита на руския флот. Те били създадени веднага след Втората световна война. Днес бойните плувци служат за охрана на границите на Русия и осигуряват безопасността на високопоставените лица на страната, каза началникът на щаба на отряда на бойни плувци на Тихоокеанския флот:

– На земята има граничари, небето се охранява от летци, а под водата ние нямаме специални гранични подразделения. Нашият отряд извършва планови прегледи.Ако възникнат някакви заплахи или подозрения, нашият отряд незабавно започва работа.

За да бъде във форма антидиверсионното подразделение провежда постоянни тренировки. Специалните подводни подразделения на Тихоокеанския флот току-що проведоха такива учения.

На въоръжение на отрядите на специалните части са бързи лодки с мощност 150 к.с. С помощта на катери бойните плувци провеждат противовидерсионни рейдове в акваториите на морските бази на Тихоокеанския флот.

Оборудването на подводните специални части по нищо не отстъпва на най-добрите световни образци. Техниката и методите на действие на противника се изучават много внимателно от руските бойци, каза бойният плувец Алексей:

– Ние трябва да знаем с какво разполага противника и да имаме свои козове за да му се противопоставим.

При откриване на противника специалните части започват подводен бой с диверсантите. Специални автомати стрелят с дълги стоманени игли. Дори на границата на далечната стрелба до 30 метра/а това е повече, отколкото видимостта под водата/, такива куршуми могат да пробият хидрокостюм и защитна маска.

Всеки от бойните плувци е универсален войник. Той може да действува и на суша, и под водата, и притежава сапьорни навици, тъй като понякога се налага да се обезврежда подводни мини.

Нито едно мероприятие не се провежда без подводни специални части, където са необходими усилени мерки за сигурност. Много от тези бойци денонощно работеха по време на срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономически сътрудничество, която се състоя неотдавна във Владивосток. Плувците всеки ден проверявали акваториите на заливите и пристанищата, били готови за всякакви ситуации, но за щастие не визникнали сериозни заплахи.

При необходимост бойците от отряда могат да осигурят подводно съпровождане на всеки боен кораб като при президентски кортеж. Разликата е само в едно нещо – този ескорт никой няма да го забележи. Това доказа работата на бойните плувци в Аденския залив край бреговете на Сомалия. Морските специални части изучили тактиката, която използват пиратите, и се научили ефективни да се борят със злоумишлениците.

Posted on 21.10.2012, in Въоръжени сили and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: