МИСЛЕЩО ОРЪЖИЕ: ТОЧНОСТТА – ВЕЖЛИВОСТТА НА КРАЛСКИТЕ СНАРЯДИ


Танк Т90С

Танкът Т-90С сега се комплектова с управляеми снаряди. Възможно е в бъдеще към тях да се добавят и коригируеми.

Ние сме на полигона. На няколко километра от нас е мишената с размер на консервна кутия. Зад нас е комплексът коригируемо артилерийско въоръжение „Сантиметр“, който напомня 152-мм гаубица. Изстрел. След  няколко секунди от кутията не остава нищо. Не бихме искали да сме на нейното място.

Да коригираме или да управляваме

В света съществуват всичко две технологии за управляемо артилерийско оръжие: американската концепция за аеродинамично управление ACAG и руската концепция за импулсна корекция RCIC. Технологията ACAG, за първи път реализирана в американския 155-мм снаряд Copperhead, получи широко разпространение в света. Конкретно, именно нея реализират нашите управляеми снаряди „Краснопол“, „Китолов“ и мината „Гран“, разработени от тулското „Конструкторско бюро по приборостроене“ (КБП), водено от знаменития Аркадий Шипунов. Импулсната корекция  е чисто руска патентована разработка, реализирана, например, в снарядите „Сантиметр“ и мините „Смелчак“ на компанията „Аметех“. Каква е всъщност разликата между ACAG и RCIC? Просто казано, за предпочитане е да се използва управляемо оръжие при деликатна високоточна стрелба, а коригируемото – при точна.

Общо условие за двата типа боеприпаси се състои в това, че преди изстрела към целта на разстояние 7 км (на практика много по-близо) трябва да стигне коректировчик с лазерен целеуказател-далекомер (ЛЦД) на гърба. Много тежка работа – първата модификация на далекомера 1Д15 за (липсва текст – б.пр.) Освен далекомер коректировчикът трябва да има армейска радиостанция (също едра кутия) и уред за синхронизация (за него по-нататък). От изброеното се вижда, че коректировчикът е най-важния (и, за съжаление, най-уязвимия) компонент на системата, затова за  съпровождането му, като правило, се отделят момчета от спецназа.

Пристигайки на местоназначението (както се споменаваше, не по-далеч от 7 км от смъртоносно опасния противник), коректировчикът поставя своето оборудване и с помощта на ЛЦД търси и избира цели. След като коректировчикът е направил необходимите изчисления, той по радиостанцията на глас предана данните на огневата позиция в тила – например, на самоходна 152-мм гаубица „Мста-С“, гордостта на руската армия. Зареждачът вади от сандъка високоточен снаряд „Краснопол“ и сваля от него заглушката на ускоряващия двигател, след което със специален ключ поставя взривателя в едно от следните положения: „З“ – забавено фугасно действие, „О“ – осколъчно мигновено. После от джоба се вади отвертка и с нейна помощ се задава честотата на импулсите на ЛЦД (за да отива снарядът именно към своята цел). Със специален ключ се задава времето за разблокиране на жироскопа – ако се изстреля с работещ жироскоп, той ще се счупи от претоварването.

Не дреме и коректировчика. Продължавайки да наблюдава целта в окуляра, той задава на ЛЦД същата честота на импулсите, която е зададена на снаряда, както и времето за задържане на включването на осветяването. Съвременната техника (а танковете още повече) са оборудвани с датчици за облъчване и включването на осветяването се определя от тях като включване на на авиационен прожектор в пълна тъмнина. Коректировчикът един вид обявява от много километри – „ето ме“,  и се започна ловът срещу него. Като правило, взетите в плен коректировчици (както и, впрочем, снайперистите) умират от бавна и страшна смърт.

И ето го, дългоочакваният изстрел. Едновременно с него по радиоканала на ЛЦД се предава кодиран сигнал и и целеуказателят започна да отчита времето. Налага се да се чака доста дълго – ако, например, „Мста-С“ стреля на максимална далечина 20 км, то снарядът ще лети повече от минута.

Веднага след излизането от цевта „Краснопол“ си отваря стабилизаторите. В горната точка на траекторията се включва ускоряващият двигател, разблокира се и се развърта жироскопа, излизат носовите аеродинамични кормила и се изхвърля обтекателя на оптичната глава за самонасочване. Започва етапа на инерциалното насочване на снаряда.

5–12 секунди преди долитането ЛЦД осветява целта и на разстояние 2,5 км „Краснопол“ започва да преминава в режим на самонасочване. Ако целта се е оказала съвременен танк, то, като открие осветяването, той мигновено изстрелва непрозрачен за лазерите аерозолен облак и се опитва да напусне  зоната на обстрела. Ако това е укрепена позиция на бойци, то след няколко секунди с вероятност 90% тя ще прекрати съществуването си.

Коректируем

Коригируеми боеприпаси: „Смелчак“ (вляво) и „Сантиметр“ (вдясно)

Боеприпасите с импулсна корекция („Смелчак“ и „Сантиметр“) се държат по друг начин. Технологията RCIC предвижда коригиране в крайния (20–600 метра) участък на балистичната траектория. За целта в централната част на боеприпаса, в около центъра на действие на аеродинамичните сили (центъра на налягане), перпендикуляно на оста на снаряда са разположени соплата на барутни реактивни двигатели – два при „Смелчак“ и четири при „Сантиметр“. Двигателите са импулсни – при включване изгаря напълно един барутен двигател, като при „Смелчак“ са по три на сопло, а при „Сантиметр“ – два на сопло. Тъй като снарядите се въртят в полет, с няколко импулса се постига корекция на траекторията.“Краснопол“ позволява а се води стрелба на по-големи разстояния (20 км срещу 15 км) – оказва влияние наличието на укоряващ реактивен двигател. Затова пък „Сантиметр“ позволява да се стреля с право мерене на 800 метра, докато „Краснопол“ има минимална далечина 4 км. От друга срана, да се използват скъпите високоточни боеприпаси за стрелба с право мерене е доста  безсмислено, ако може да се мине с обикновени снаряди.
„Краснопол” започва плавна корекция на траекторията на 2,5 км и има голям маньовър за отстраняване на отклонението от целта, отколкото  „Сантиметр”, който започва корекцията от 600 метра. Иначе казано, стрелбата с „Краснопол” се води без пристрелване, а за постигане на вероятност за поражение със „Сантиметр” 0,9 настойчиво се препоръчва да се изстрелят по района на целта 1–2 пристрелъчни снаряда.

Коректировчик е най-героичната професия сред артилеристите

Тези особености на двата снаряда имат и обратна страна – коректировчикът  на „Краснопол” е принуден да осветява целта от 5 до 12 секунди, а на „Сантиметра” – от една до три, с което значително се повишаван шансовете му за оцеляване. Плавното и непрекъснато „наместване” на „Краснопол” му  осигурява по-голяма точност на попадение, отколкото при импулсния „Сантиметра”. Теоретически „Краснопол” може да попадне в точка.
„Краснопол” представлява сложно устройство с прецизна механика – своеобразен швейцарски часовник, който има нужда от ръчна настройка. В „Сантиметр” практически няма никаква механика, технологията е  изчислена за роботизирано производство, което го прави в 2–3 пъти по-евтин.
Още едно предимства на „Сантиметра” е залповата стрелба. „Краснопол” поради планирането долита  към целта неравномерно и димът от взрива на първия снаряд, като правило, пречи на лазерното целеуказване на следващите снаряди. Залпът от 3–6 оръдиь със „Сантиметр” стига при целта почти едновременно.

Целият спектър високоточни коректируеми боеприпаси, предназначени против бронетанкова техника – от „Смелчак“ до „Сантиметр“

Както се вижда от горното,  артилерийското управляемо оръжие се намира в самото начало на своя път. Времето за подготовка за стрелба е толкова голямо, че танкът чисто и просто ще отмине, докато  коректировчикът се оправя с балистичните таблици, а зареждачът – работи с отвертки и ключове. Даже самите производители не препоръчват да се стреля по цели, движещи се със скорост над 30 км/ч. Виж, срещу партизани тези снаряди работят отлично: „Сантиметр” и „Смелчак” се представиха добре в Афганистан, а в Чечня към тях се присъедини и „Краснопол”.

НТК „Амете”, който произвежда коректируемите снаряди, е готов да дооборудва своята система за  танкови оръдия, а също така да доработи авиационните комплекси неуправляеми ракети С-8, С-13, С-24 и бомбите ОФАБ 100–120 с коригиращи блокове.

Posted on 20.10.2012, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: