Страната, която завоюва Америка.


Уважаеми читатели! След един месец пред света ще бъде показан американският патриотичен филм „Червеното разсъмване“. Филмът разказва за Родината, в която е нахлул коварен комунистически враг. За защита на Родината се вдигат учениците от горните класове на малко провинциално градче. Смисълът на филма е прост: родната страна и привичния начин на живот  – това са много по-крехки неща, отколкото изглежда. И за тях винаги трябва да си готов да се сражаваш.

Този филм заслужава да поговорим – по две причини. Първо, това е римейк на едноименния филм от 1984 година, в който в ролята на нахлуващия в САЩ враг участваше нашата Родина (безпричинно разстрелващата мирните жители и състояща се от изроди съветска армия там се получи  съвършено незабравима, впрочем).

А второ и най-важното – римейкът на „Червеното разсъмване“ нагледно, като показалка, показва какво направи глобализацията със свободата на творчеството и изказванията. При това не къде да е, а в най-силната страна в света.

…Ние неведнъж сме писали, че в освободените от съветско иго страни днес цари кадифен идеологически тоталитаризъм. При пълната свобода на съвестта и убежденията в разните полши, унгарии и прибалтики ясно е обозначен коридорът на  допустимото, при излизане от който  уволняват от работа, отнемат бизнеса, изхвърлят от политиката и изваждат от олимпийските отбори. Източноевропейските политици, дейци на културата и журналисти нямат право да хвалят Русия или собственото си  социалистическо минало, още по-малко да дружат с Русия (с отделни руснаци, стенещи под руски гнет – може).

Произходът на тези табута е напълно разбираем: продуцентът на източноевропейските демокрации (известно е кой е той) от самото начало се погрижи за защитата на своите геополитически интереси. И се постара да определи такива правила на играта, че империята да не може да се срасне обратно при никакви обстоятелства. Мнението на хегемона трябва да се зачита.

Мисълта, че самият хегемон (чиято капиталистическа идеология май че била победила глобално) е принуден на свой ред да се съобразява с някой си, на този фон изглежда парадоксално.

И въпреки това. Ето какво се получи, когато в САЩ решиха да снимат увлекателна патриотична агитка.

…След успеха на видеоигрите, използващи псевдосъветска военна естетика (вж. Red Alert 3 и знаменитото „Нашият съветски съюз ще ги накаже“), през 2008 година беше обявено за повторното снимане на „Червеното разсъмване“.

Но тук се показаха препятствия. Основното стана даже не това, че в Русия комунистите вече не са на власт (какво, да не би да е трудно да се измисли „преврат на съветските генерали“). И даже не това, че новият президент Барак Обама обяви „рестартиране на отношенията“ с Русия. А това, че през нулевите години в РФ рязко се увеличи кинопазарът, който към края на десетилетието  настигна по касов сборове немския, френския и британския. На руснаците пък, както показват изследванията, не им харесва много, когато във филмите ги представят като злобни идиоти. И такива филми губят руските пари. За пример – вж. приходите от трите поредни филма с Анджелина Джоли. Кинокомиксът „Особено опасен“ събра у нас 26 млн. долара, антисъветската боза „Солт“ 10 млн., а слабият дамски трилър „Туристът“ – 19 млн.

Да се губи дял на милиардния пазар не биваше. Общо взето, сценарият за нахлуващите в САЩ комуняги беше спешно преправен. И геройските юноши от малкото градче започнаха да воюват с Народноосвободителната армия на Китайската Народна Република. За късмет, там не се налага да се измисля даже и преврат, те и така официално са си комунисти.

Всичко върнеше добре: китайците нахлуват, безпричинно разстрелват мирните жители, увесват навсякъде своите държавни знамена и нагледно унищожават американския начин на живот.

Но тогава (през 2010 година) световната финансова криза се добра до студиото „Метро Голдуин Майер“, и то свърши парите.

А след две години, когато се удаде да намерят пари за завършване на филма,  стана ясно, че в света ситуацията пак се е изменила.

И работата впрочем, даже не е там, че Китай стана една от най-големите икономики на планетата. А в това, че границата между нулевите и десетите години в Китай рязко, на един порядък се увеличи кинопазарът и стана един от  главните в света. Например, глупост като „Трансформери 3“ започна да събира там по сто и петдесет милиона долара, а общите касови сборове стигат по 2 и повече милиарда годишно.

Да се губи дял на двумилиардния пазар не биваше. От друга страна, мръсните китайски комунисти, внезапно срутили се върху мирните американци, за да окачат навсякъде своите знамена и да изпозастрелят гражданите – вече били снети.

Продуцентите намерили решение.

Във вече снетия филм рязко и със задна дата сменили държавната принадлежност на злодейската армия, поробваща САЩ. Китайците били озвучени наново, личицата им пребоядисани на компютър, тук и там на окупираните стени на Америка специално обучени програмисти окачили други държавни знамена.

И сега в патриотичния филм, който за назидание на юношите ще покажат на американците в навечерието на Деня на Благодарността – САЩ са вероломно нападнали от армията на … Северна Корея.

Не се шегувам. Армията на страна с територия 120 хил. кв. км. (това е приблизително като Латвия и Естония) и население 24 млн. души (7,6% от американското). Армията на страна, където главният проблем недостигът на белтъчна храна. Страна, която напълно ефективно сдържа от също такава малка Южна Корея, която все пак има два пъти по-голямо население и наблъскана с американско оръжие.

Американските критици, които вече успели да видят „Червеното разсъмване“, дружно ругаят. Не е възможно да се възпитава патриотизъм, показвайки, как гладни и бедни дребосъци могат да разкъсат нашата велика страна като кученце грейка, обясняват те. Разбира се, че е хубаво да се защитава Родината – но що за противник е това? Защо не са ордите на Лихтенщайн? Защо да не е швейцарската гвардия на Ватикана? И кой ще тръгне да гледа това? И на кого ще обяснявате, что КНДР е назначена за суперзлодей само защото не ни доставя нефт и не върти холивудски филми?

Виктор Мараховский

Posted on 18.10.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: