Бъдещето на руската артилерия


Въоръжени силиТези дни Министерството на отбраната на Русия проведе изложба на нови образци артилерийско въоръжение, посветена на конференцията по развитие на артилерията. Беше разрешено да се разкажат някои неща за тези образци и на журналистите. ЦНИИ „Буревестник“ от Нижни Новгород показа макети на разработваната техника за ВМФ и Сухопътните войски. Ще напомня, че това научно-изследователско предприятие се занимава със създаване на артилерийски комплекси и системи въоръжение за  бронираната техника.

Флотските артилерийски комплекс бяха представени с установки калибър 100, 76 и 57 мм. (А190-01, АК-176М1 и А-220М съответно). Установките имат корпуси, намаляващи радиолокационната им откриваемост, нови системи за управление и нови видове боеприпаси, които съществено разширяват техните бойни възможности. Така например установката А190 може да се оборудва с балистична РЛС, използването на която позволява да се използват високоточни боеприпаси с взривяване в желаната точка от траекторията и коригиране на самата траектория.

Сухопътната артилерия е представена преди всичко с макети на новото самоходно артилерийско оръдие (САО) „Коалиция“ във варианти за поставяне на  верижно и колесно шаси. За това, че се извършва работи по създаването на нова унифицирана артилерийска система калибър 152 мм е известно отдавна. Тъй като се иска характеристиките на сухопътната артилерия да се подобрят в съответствие с изискванията на времето, а увеличаването на калибъра на флотската артилерия става тенденция, беше решено да се създадат в един калибър няколко системи наведнъж. Сухопътната („Коалиция-СВ“), получи нова артилерийска част и нови боеприпаси, позволяващи да се увеличи максималната далечина на огъня. За представените на изложбата образци тя беше доведена до 70 км, което е напълно на нивото на сега разработваните западни образци („Pelican“, „Volcano“, ERGM, LRLAP).

Механичната част на системата за презареждане и прилагането на модулни метателни заряди трябва да осигурят стрелба в режими, недостъпни за старата артилерия. Конкретно, в режим „огнен шквал“, когато се извършва серия изстрели с минимален интервал от време при различно възвишение на цевта, а снарядите, летящи по различни траектории, попадат в целта едновременно, оставяйки на САО възможност да напусне позицията си преди да бъде открит ответен огън. Тъй като сега практически навсякъде се внедрява автоматични системи за управление на войските (АСУВ), а контрабатарейната борба се води почти в режим на реално време – бързата смяна на позициите е необходима за артилерията.

Друго важно свойство, позволяващо да се увеличи ефективността на стволната артилерия, е повишаването на точността на огъня. И тук не е възможно да се мине без бързо получаване на сведения за целите от системите за управление, автоматизация на изчислението на данните за стрелбата и без високоточни боеприпаси. Развитието на родните АСУВ е отделна тема. А що се отнася до самата артилерия, то в системите „Коалиция“ бойното отделение (БО) е необитаемо, тоест целият процес на презареждане и насочване е автоматизиран и не изисква участието на човек. Изчислението на данните за стрелба също е автоматизиран в значителна степен и се извършва от екипажа, който не се намира в БО и, следователно, е защитен по-добре.

Що се отнася до високоточните боеприпаси, то тяхната разработка се води отдавна в развитите технически страни. Снарядите с лазерна полуактивна корекция отдавна не са новост, това е американският M712 Copperhead, нашите „Сантиметр“, „Краснопол“, „Краснопол-М“,  украинският „Квітник“. Но за тях е необходимо осветяване на целта с лазер. А това, първо, не винаги е възможно, второ, демаскира средствата за разузнаване и, трето, може за затрудни поражението (например, системите за създаване на аерозолни завеси обикновено се привеждат в действие автоматично, след откриване на облъчване с лазер). Изходът се вижда в създаването на снаряди с автономно насочване. Руските снаряди за комплексите „Коалиция“ носят минимален комплект апаратура, което го поевтинява и повишава неговата надеждност. А управлението на траекторията и дистанционното взривяване се осъществява от апаратура, намираща се на самата артилерийска установка. Комплексът е изпитан успешно и очаква да бъде  приет на въоръжение заедно с артилерийската система „Коалиция“.

Тулското НПО „Сплав“, което се специализира в реактивните системи за залпов огън (РСЗО), показа свои разработки. Преди всичко, това е новата модулна РСЗО „Торнадо“, която обединява в един носител възможност за разполагане на ракети с различен калибър, които сега се използват на различни установки. Сега РСЗО „Град“ (122 мм), „Ураган“ (220 мм) и „Смерч“ (300 мм) могат да се поставят на едно шаси във вид на пакети с ракети, в зависимост от необходимостта и изискванията на тактическата обстановка. Установката „Торнадо“ има съответните обозначения: „Торнадо –Г“ (два блока по 15 ракети от комплекса „Град“ – 122 мм), „Торнадо-У“ (два блока по 6 ракети от комплекса „Ураган“ – 220 мм) и «Торнадо-С» (един блок от 6 ракети от комплекса „Смерч“ – 300 мм). Възможностите на РСЗО също са разширени благодарение на новите системи за управление и новите боеприпаси.

Днес РСЗО „Смерч“ и без това е най-далекобойната в света система от такъв калибър – до 70 км. Най-близкият западен аналог е 240-мм американска РСЗО M270 MLRS – има далечина на стрелбата със стандартни ракети до 45 км. Ние имаме възможност са осигурим увеличаване на далечината на  „Смерч“ до 200 км. Той поясни дали има предвид постигането на такава далечина с предишния калибър или става дума за ракета с по-големи габарити, изстрелвана от  стандартна пускова установка на РСЗО. Но във всеки случай, появяването на такава ракета ще запълни нишата между тактическите и оперативно-тактическите ракетни комплекси и ще позволи по-гъвкаво да се използват средствата за поражение на различна дълбочина на отбраната на противника. Това ще бъде полезно, още повече, че има тенденция за разширяване на зоните на отговорност на тактическите съединения на войските върху по-големи пространства от преди. А съвременните системи за управление позволяват на подразделенията да използват средства за огнева поддръжка, намиращи се на значително отдалечение от техните бойни позиции.

По такъв начин може да се каже, че руската артилерия ще продължава традициите на  съветския „Бог на войната“, тъй като нашата артилерия традиционно е превъзхождала артилерията на противника както технически, така и  тактически. Изложбата показа, че тя не само ще остане на нивото на съвременните западни армии, но и, както винаги, ще ги превъзхожда.

Александър Горбенко

Реклами

Posted on 17.10.2012, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Превъзходко

    ХА-ХА-ХА…. “ ВИНАГИ ГИ Е ПРЕВЪЗХОЖДАЛА“ !!! ХА-ХА-ХА….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: