СУПЕРТОРПЕДОТО „КАМШИКЪТ НА ПОСЕЙДОН“


ШквалТехнотрилърите на Том Кланси и холивудските филми налагат на читателите и зрителите мнение, че тактиката на подводната война напомня бавна шахматна партия. Обаче тези представи отдавна са остарели.

Секретно оръжие Работата е там, че руският подводен флот още от края на 70-е години разполага с оръжие, в сравнение с което обикновените торпеда и обикновената тактика са толкова архаични, като лъкът и стрелата в сравнение с автоматите и картечниците.

Първите споменавания за това руско оръжие в пресата бяха свързани със шпионския скандал около  Едмънд Поуп: той се билопитал да получи чертежите на секретното суперторпедо. До този момент нашироката публика не беше известно за него практически нищо (впрочем, и сега  информацията съвсем не е много) – даже нейното наименование („Шквал“) говори малко на непосветените.

Впрочем, „Шквал“ не е ново оръжие. Разработката на скоростното торпедо са започнали през 1963 година, а след година са проведени първитепускове на прототипи на езерото Исък-Кул. Необходими бяха още 13 години, за дасе доработи конструкцията, и през 1977 година на въоръжение на ВМФ на СССР постъпи скоростното ракетно торпедо „Шквал“ (ВА-111). Обаче, независимо от толкова почтената си възраст, и досега оръжието няма аналози, а много подробности остават секретни.

Подводни „болиди“

Шквал-1Уникалността на суперторпедото е в скоростта. Обаче разликата между „Шквал“ и обикновените торпеда е огромна – същата, като между болид от“Формула-1″ и Ford T: тяхната максимална скорост се различавамногократно. Скоростта на обикновените торпеда е 60-70 възела, докато“Шквал“ може да развива под вода скорост 200 възела (370 км/ч, или  100 м/с) – абсолютен рекорд за подводен обект.

Да се развие такава скорост във вода не е проста работа: пречи съпротивлениетона средата – под вода то е приблизително 1000 пъти по-голямо, отколкото във въздуха. За достигане и поддържане на толкова голяма скорост на торпедото е необходима огромна тяга, която не може да се получи с обикновени двигатели и дасе реализира с помощта на гребни витла. Ето защо като двигатели при „Шквал“ се използват ракетни ускорители. Стартовият ускорител е с твърдо гориво, с тяга няколко десетки тона, той разгонва торпедото докрейсерската скорост за 4 секунди и след това се отделя. След това започва да работи маршевия двигател. Той също е реактивен, с хидрореагиращо гориво, съдържащо алуминий, магнезий, литий, а като окислител се използва околната вода.  Обаче даже и реактивните двигатели не могат постоянно да преодоляват съпротивлението на водната среда при такава огромна скорост. Тайната при „Шквал“ е в ефекта на суперкавитацията. Всъщност, „Шквал“ е по-скоро ракета,
отколкото торпедо (понякога го наричат и така – „ракета-торпедо“) и то не плава, а лети в газово мехур (каверна), която самото то създава.

Как работи суперкавитацията
В носовата част на ракетата -торпедо „Шквал“ е поставена специална част– кавитатор. Това е плоска дебела пластина с елиптична форма със заострени краища. Кавитаторът е наклонен малко към оста на торпедото (във фронтален разрез той е кръгъл) за създаване на подемна сила на носа (на кърмата подемната сила се създава с кормила). При достигане на определена скорост (около 80 м/с) близо до края на пластината кавитацията достига такава интензивност, че се
образува гигантски „мехур“, който обвива торпедото. При това хидродинамичното съпротивление на движението значително се намалява.

Всъщност, само кавитаторът не е достатъчен, за да се получи каверна с необходимия размер. Ето защо при „Шквал“ се използва допълнителна“компресия“: веднага зад кавитатора в носовата част са разположени отвори – дюзи, през които каверната се „надува“ от отделен газгенератор. Това позволява да се увеличи каверната и да се обхване целия  корпус на ракетата-торпедо – от носа до кърмата.

Обратната страна на медала

Шквал - 2Революционнитепринципи, положени в основата на конструкцията на „Шквал“, имат и обратнастрана. Една от тях е – невъзможността за обратна връзка, а следователно илипса на система за самонасочване: излъчването на хидролокаторите не може „да пробие“ стената на газовия мехур. Поради това торпедото се програмира преди изстрелването: в системата за управление се въвеждат координатите на целта. При това, естествено, се отчита изпреварването, тоест изчислява се вероятното местонахождение на целта в момента на поразяване от торпедото.

„Шквал“ не може и да завива. Торпедото се движи строго по права линия към предварително разчетената точка на среща с целта. Системата за стабилизация постоянно следи положението на торпедото и неговия курс и внася корекции с
помощта на прибиращи се кормила, които едва докосват стените на „мехура“, а също така за сметка на наклона на кавитатора –най-малкото отклонение заплашва не само със загуба на курса, но и с разрушаване на каверната.

Да се замаскира изстрелването на „Шквал“ не е възможно: торпедото издава много силен шум, а газовите мехури изплават на повърхността, образувайки отлично видима следа. Един от разработчиците, присъствал при изпитанията на
езерото Исик-Кул, ни каза: „На какво прилича изстрелването на „Шквал“? Представете си, все едно че богът на моретата Посейдон е взел камшик: свирене и грохот, а след това много бързо бягаща  към далечината права, като стрела, следа от
камшика по гладката вода“.

Убиецът на самолетоносачи

Американците понякога наричат „Шквал“ (впрочем, наред с други видове въоръжение –ракетите „Гранит“, например) „убиец на самолетоносачи“.Действително, една от възможните задачи на „Шквал“ е изваждане от строя на самолетоносач или даже на цяла група кораби (предполагала се ядрена бойна глава на торпедото). Защото, независимо от липсата на скритост и от праволинейността, да се избяга или да се защити от „Шквал“ (а още повече – от залпа на две такива торпеда) практически не е възможно: за 100 секунди подводен „полета“ към целта един голям кораб или подводна лодка няма да успеят нито да изменят курса (или поне да погасят набраната скорост), нито да предприемат някакви контрамерки. В резултат отклонението на попадението на „Шквал“ не превишава 15-20 м, което при такава мощна бойна глава е смъртоносно.

Вижте кратък видео материал:

Posted on 13.10.2012, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: