Криза-2008: рецидив без паника


Кристин ЛагардДинамично оздравяване на световната икономика не се очаква. Това, всъщност, е главното, което каза директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в навечерието на откриването в Токио на ежегодната сесия на ръководството на МВФ и Световната банка.

Докладът на Международния валутен фонд за текущото състояние на световната икономика съдържа тъжни изводи по такива ключови региони, като САЩ и Европа. В същото време експертите не се склонни да говорят за неизбежния рецидив на кризата от 2008 година, макар тази вероятност и да е висока.

През 2010 година в САЩ от реалната икономика всъщност бяха „изключени” 715 трилиона долара, изчисли икономистът Едуард Калс. Тези пари се въртят и до сега изключително на пазара на вторичните финансови инструменти – деривативите – представляващи нещо като „финансова рулетка”. До сега на този пазар са играли основно частни инвеститори и инвестиционни компании, но сега вече към деривативите се обръщат и банките, като с това подлагат на удар собствените си капитали. В интервю за „Гласът на Русия“ Едуард Калс поясни следното: „Ако комерческите банки не бяха участвали в тази игра, нейният резултат щеше да засяга само участниците й. Но това вече стана системен проблем: в случай на неуспех, реалните пари просто се изтеглят от икономиката. А те биха могли да отидат за инвестиране на образованието, за ремонт на пътищата, в строителството, в жизнено важните сфери”.

Финансовият сектор е болен, неговите участници не си направиха поуки от опита на 2008 година, а точно обратното, задълбочават съдбоносните грешки, смята Едуард Калс.

Рецидивът на кризата от 2008 година е напълно възможен, но през близките години, най-вероятно, това нещо няма да стане, предположи в интервю за „Гласът на Русия“ руският икономист Михаил Делягин:

– През 2008 се случи криза на американската ипотечна система и пирамидата на деривативите, която тя разруши. Кризата в Южна Европа е вече втората вълна на кризата, и вече е ясно, че тя няма да предизвика падане нито на еврото, нито на еврозоната, нито на Европейския съюз, нито на света като цяло. Сега, мисля, е важно ставащото в Китай. Ако след няколко години растежът на китайската икономика намалее, например с 5%, това ще удари и по целия свят.

Събитията от 2008 бяха до голяма степен неочаквани, защото всички засегнати от тях действаха прекалено емоционално, напомни в интервю за „Гласът на Русия“ експертът Сергей Хестанов:

– Сега много се говор за кризата, и това волно-неволно подготвя икономическите субекти към евентуално влошаване на икономическите условия. Определено забавяне на икономиката ще има, но то няма да има рязък, съпровождан от паника характер, както стана през 2008. Защото повечето икономически субекти – било то граждани, било то предприятия – вече очакват криза и са доста по-добре подготвени за нея.

С други думи, сама по себе си постоянната заплаха от криза в определена степен защитава от твърдия форсмажор.

Posted on 13.10.2012, in Международна политика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: