Air Berlin строи бариери в небето


Etihad raises stake in Air Група руски инвалиди възнамерява да съди авиокомпанията Air Berlin, която отказа да качи на борда пътници в колички. Разразилият се скандал показа сериозните проблеми в сферата на защитата на правата на инвалидите в Европа.

Германската авиокомпания, която е известна със своята програма „полет без бариери”, не успя за един месец да подготви самолета си за превозването на хора с ограничени възможности. Компанията е можела да върне парите за билетите на „специалните” пътници по-рано, а не непосредствено преди излитането. Служителите на Air Berlin са се отнесли небрежно към руснаците, отбелязва ръководителят на работната група на комисията при президента на Русия по въпросите на инвалидите Надежда Белкова:

– Ние преминахме всички процедури на подготовка за полета. Броят на хората с колички беше уточняван всяка седмица, тъй като първата заявка за билетите беше направена още през август. Никой нищо не ни обясни, ние преминахме проверките, митническия контрол. И точно преди да се качим се появи сигнал „да спрем качването”. Те казаха, че могат да вземат само двама души с колички, а останалите да се оправят. Струва ми се, че екипажът просто не искаше да губи този един час, които е нужен за да се слезат инвалидите от самолета и да бъдат съпроводени.

В момента берлинските авиолинии се опитват да потушат скандала. От компанията заявиха, че според вътрешните правила за сигурност в самолета може да се возят не повече от двама души с колички. Но за тези правила те предупредиха руснаците, когато половината от делегацията от 34 души, сред които 6 инвалида с колички, вече беше в самолета. Това е не само нарушение на конвенцията за правата на инвалидите, но и нарушение на договора за превоз, – разказа германският юрист, партньор на компанията «Baker & McKenzie – CIS, Limited» Макс Гутброд:

– По принцип капитанът трябва да решава сам, какво да разреши, а какво не, изхождайки от съображенията за сигурност. В този случай той мисли за това, как и кой, в случай на извънредна ситуация, ще евакуира пътниците-инвалиди. В ЕС има общо положение, според което инвалидите трябва да съобщат 48 часа преди полета, какво им е нужно. И в такъв случай компанията е задължена да ги приеме на борда. Ако информацията е била пълна, то делото може да бъде разгледано в гражданско-правовата област и може да се търси възмездие на щетите. Ако пък е сключен договор за превозване на пътника, а капитанът без основание отказва да го вземе на борда, то на пътника трябва да бъде предоставена друга възможност да излети.

Алтернативен вариант на полета германската авиокомпания предостави едва след като информацията за инцидента стигна до медиите. Компанията поръча и плати полета до Дюселдорф на руската компания „Аерофлот”. За да стигнат до форума в Германия, посветен на германския опит за създаването на достъпна среда, руснаците трябваше да чакат цял ден на летището. При това не им беше предложен нито хотел, нито храна, както това се прави при забавяне на полета.

 

Posted on 11.10.2012, in Балканите and tagged . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: