Икономическата война против Иран дава резултати- падане на иранския риал


Ирански риалИкономическата война, която водят против народа на Иран Съединените щати и Европейския съюз, започва да дава резултати.

„Иранският риал се обезцени по отношение на американския долар на свободния пазар в понеделник, като загуби повече от четвърт от стойността си през последната седмица, което е допълнително свидетелство, че  западните санкции разклащат икономиката“, съобщава днес  „Ройтер“.

Риалът рухна с повече от 17% днес сутринта и загуби над 80% от стойността си от началото на годината.

Господстващите СМИ съобщават, че икономическите трудности на Иран се задълбочиха, след като правителството създаде на бърза ръка „обменен център“, който трябва да осигури с долари вносителите на стоки за ежедневна употреба по специален курс, който номинално е под пазарния.

Вместо да свалят опасенията по повод на наличието на долара, този опит „предизвика още по-лоша криза с помощта на пазарната психология“, каза пред „Ройтер“ Клиф Купчан, експерт по Близкия изток  в Eurasia Group, компания, която се занимава с изследване на политическите рискове. „Инициативата на правителството… прояви колосално недоверие към неговата способност да управлява  валутата“.

Робърт Уензъл писа в Economic Policy Journal, че по негово мнение иранската икономика се подрива от ЦРУ, фалшифицирайки риали и наводнявайки страната с фалшиви банкноти, за да предизвика  хиперинфлация. „ФРС (федералната резервна система на САЩ- б.пр.), може би мисли, че печатането на пари активизира икономиката, но ЦРУ знае, какво всъщност прави това с икономиката “ – пише Уензъл.

Макар свидетелствата за фалшифициране на риала със силите на ЦРУ, за да отслаби Иран, да са недостатъчни, но съществуват достатъчно данни за това, че Съединените щати водят финансова война против тази страна.

„Като глобален макроаналитик мен често ме питат ще има ли война с Иран, и ако да, то кога“ – пише Джим Рикардс, икономист от Уол Стрийт и инвестиционен банкер.

„Моят отговор е: войната вече започна. Това не е истинска война – засега. Това, което САЩ и Израел  сега водят против Иран, експертите наричат неограничена война. Това са бойни действия, състоящи се от саботаж, ликвидации, специални операции, психологически операции, нападения на важни инфраструктури и кибервойна, и към този арсенал съвсем неотдавна се прибави  финансова война“.

По-рано през тази година администрацията на Обама въведе санкции по отношение на централната банка на Иран. „На международните банки беше казано, че ако те имат делови работи с централната банка на Иран, то на тях ще им забранят търговски операции в глобалната система на доларовите плащания, която се контролира от САЩ. Естествено, банките се подчиниха“ – пише Рикардс. „Резултатът беше незабавна изолация на Иран от доларовата система и остър недостиг на долари в Иран. Стойността на иранската валута, риала, падна с 40% по отношение  на долара за няколко дни“.

Posted on 09.10.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: