Над 5000 души наблюдаваха авиошоуто в Граф Игнатиево


Над 5 000 души от цялата страна пристигнаха в поделението в Граф Игнатиево, за да наблюдават авиошоуто, което се провежда по случай 100-годишнината от първия боен полет у нас. Над 5 000 души от цялата страна пристигнаха в поделението в Граф Игнатиево, за да наблюдават авиошоуто, което се провежда по случай 100-годишнината от първия боен полет у нас.

         Сред гостите бяха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командващият на ВВС ген.-майор Константин Попов, предаде Дарик.
„Българските Военновъздушни сили са на нивото на този юбилей. Авиацията ни днес е доста по-различна в техническо отношение, но сърцата ни са същите“, заяви пред журналисти ген. Попов.
Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов коментира, че през декември изтича ресурсът на изтребителите МиГ-21. По думите му този вид самолет е „много мъжки, с превъзходни качества“, но е правен по друг дизайнер и стратегия. Самият той е летял на него повече от 20 години.
Многохилядната публика награди с овации демонстрациите на висш пилотаж във въздуха. Шоуто беше открито от вертолет Ми-17, който развя националния флаг. Зрителите останаха възхитени от сложните и рисковани фигури, които показа екипажът на самолет „Пилатус“.
След всяка задача екипажите рулираха в непосредствена близост до множеството.  Заради Открития летателен ден в авиобазата в Граф Игнатиево движението по Карловско шосе бе затруднено. Образували се бяха колони от автомобили.

Военновъздушните сили предложиха на своите почитатели едно по-различно докосване до авиационното ежедневие. В динамична летателна програма бяха представени елементи от основните мисии и задачи, които изпълнява военната авиация. Зрителите наблюдаваха действията на летателните екипажи по прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне, стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа „бързо въже“, маневрен въздушен бой между изтребители и др.

Гостите на празника имаха възможност да се запознаят с предназначението и летателните характеристики на самолетите и вертолетите, които са на въоръжение във ВВС. Статичният показ осигури възможност на желаещите да се качат в самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, „Спартан“, Ан-30, „Пилатус“ РС-12, „Пилатус“ РС-9, вертолети Ми-17 и AS-532 „Кугър“, „Пантер“ от състава на ВМС и AW-139 на Гранична полиция.

Бяха обособени специално оборудвани центрове за наземните демонстрации, в които зрителите станаха съпричастни с ежедневната дейност във войските от ВВС и се запознаха с част от задълженията на инженерите и техниците, обслужващи авиационната техника, въоръжението, средствата за ядрена, химична и биологична защита (ЯХБЗ), както и комуникационните, информационни и навигационни системи (КИНС). Под ръководството на специалисти, доброволци имаха възможност да участват лично в демонстрациите по пожарогасене, прослушване на радиоразговори между летателните екипажи и ръководителя на полетите, разглобяване и сглобяване на стрелково оръжие, реално изпробване херметичността на противогаза в димна среда, участие в полети с авиосимулатор и други.

Posted on 07.10.2012, in Въоръжени сили. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: