Електроенергийната ни система готова за зимата


Михаил АндоновЕлектроенергийната ни система е готова за зимата, съобщи в „Седмицата“ на Дарик изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. Той бе категоричен, че няма да се стигне нито до режим на тока, нито до проблеми с доставките на природен газ.
„Проблемите на „Булгаргаз“ идват от това, че тези, които ползват природен газ, не си плащат“, коментира шефът на БЕХ. Според него дружеството няма да излезе на печалба до края на годината, но финансовото му състояние ще се подобри.

Преговорите с Русия за нов газов договор се движат „нормално“, смята Андонов. Очаква се в средата на ноември да бъде подписан новият договор. Предложението на българската страна е той да е шестгодишен, като цената на природния газ трябва да е по-ниска от тази, на която „Булгаргаз“ купува синьо гориво от „Газпром“ в момента с договореното намаление от 1 април.

Андонов отказа да отговаря конкретно на въпроси по проекта „Белене“, защото всяка дума може да повлияе в съдебните дела с „Атомстройекспорт“. По време на референдума ще се говори за технологиите, има много атомни експерти в България, смята Андонов.

„Българският данъкоплатец ще плаща за „Белене“, ако държавата има участие в проекта, убеден е той. Андонов обясни, че с енергийния министър Делян Добрев умишлено са завели представителите на „Глобъл Пауър Консорциум“ в Народното събрание, за да го покажат: „Ето, има стратегически инвеститор с интерес към централата“. Според шефа на БЕХ обаче заявеният интерес не означава, че има приключена сделка. „Първо трябва да има подадена оферта, да се прецени дали тя е положителна за България и дали води до желания резултат“, смята Андонов.

По думите му държавата може да участва в проекта с частния инвеститор, като от своя страна предостави лицензираната площадка за втората атомна електроцентрала.
В момента НЕК е собственик на разходите по „Белене“, а „Атомстройекспорт“ е изпълнител на проекта. „Оборудването, което е произведено за двата реактора на „Белене“, може да се използва за седми блок на АЕЦ Козлодуй“, категоричен е енергийният експерт.

В началото на следващата година може да започнат строителните работи по „Южен поток“, ако до 15 ноември между България и Русия бъде подписан договор за проекта, каза още шефът на БЕХ. До този срок двете страни ще работят по финансовия модел и начина на финансиране, нужните оценки на околната среда и др. България като акционер с 50% дял в „Южен поток“ ще получава транзитните такси, когато започне експлоатацията на тръбата.

Posted on 07.10.2012, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: