За Пиринска Македония Балканската война е освободителна!


100 години Балканска войнаБалканската освободителна война беше поредният опит на България да преодолее бариерите, издигнати от Берлинския конгрес през 1878 г., когато току-що освободена България беше разпокъсана, а Македония и Одринска Тракия бяха върнати обратно в пределите на Турция.
Това каза краеведът Иван Марков от Гоце Делчев

Той уточни, че Балканската война е поредният опит, защото преди нея, през 1878 г. избухва Кресненско – Разложкото въстание, което е било първият опит да се премахне диктата на Берлинския конгрес. След това избухва Илинденско – Преображенското въстание, след което започва борбата, водена от ВМРО.

Дълго време, българите не толкова, по-скоро европейските сили, храниха илюзиите, че този голям проблем за освобождаването на християнските народи, останали под турска окупация, ще се реши по мирен път. Тези илюзии се изживяха и след три десетилетия се стигна до крайния извод, че единственият път е войната„, допълни Иван Марков.

Той разказа, че стигайки до това прозрение, България инициира създаването на така наречения Балкански съюз, който е създаден през 1912 година. В него се включиха освен България още Сърбия, Черна гора и Гърция. Според краеведа Иван Марков, реални интереси към освобождаването на Одринска Тракия и Македония, както и реално право са имали единствено българите и гърците, тъй като те са живеели във въпросните територии.

Марков е на мнение, че в съюза сърбите са се включили с чисто завоевателски и комерсиални цели, за да заграбят част от тези територии, и именно това е причината още от създаването си този съюз да бъде изпълнен с непреодолими противоречия.

„Ние празнуваме всяка година Освобождението и Балканската освободителна война, а тя всъщност не бе съвсем сполучлива, за България поне. 90 % от територията на Македония и на Тракия бяха заграбени несправедливо от Гърция и Сърбия“, каза още Иван Марков.

Равносметката от войната е, че България е приобщила към своята територия единствено българите от Пиринския край. Въпреки това, според Иван Марков, за хората от Източна Македония, или сегашният Пирински край, действително това е освободителна война.

Аз напълно се солидаризирам с мнението, че за нас 5 октомври е това, което е за цяла България 3 март. Ако 3 март очерта реалните етнически граници на българската държава, 5 октомври беше една стъпка към това да се възстанови неправдата от Берлинският конгрес“, каза още Иван Марков.

Posted on 06.10.2012, in Балканите and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: