Ядреният референдум се запътва към Конституционния съд


Референдум БеленеПоисканият от левицата референдум за или против строежа на ядрена централа в Белене противоречи на законите за енергетиката и за безопасно използване на ядрената енергия, според които решенията за строеж на АЕЦ са единствено от компетенциите на Министерския съвет и парламентът не може да участва в тях, още по-малко да организира допитване до народа за един чисто инвестиционен въпрос, коментираха юристи по време на кръгла маса за АЕЦ „Белене“. Затова Конституционният съд трябва да се произнесе по това законно ли е да се провежда допитване с формулирания от БСП въпрос и парламентарната група на Синята коалиция ще започне да събира подписка, с която да даде референдума на Конституционния съд, съобщи депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов. Ако не се съберат необходимите 48 подписа на народни представители, сезирането на КС може да стане през омбудсмана, допълни той.

Според Института за модерна политика (ИМП), провеждането на национално допитване по въпрос, който надвишава компетентността на Народното събрания и народа, макар той да е суверенът, а е изцяло в правомощията на изпълнителнат авласт, е незаконно.

Проблемът бе създаден от БСП с формулировката на въпроса да се развива ли ядрената енергетика в България с изграждането на мощности на площадката в Белене, което е манипулативно и противоречи на законите и яристите на БСП не може да не са знаели това, каза Емил Георгиев от ИМП.

Участниците в кръглата маса определиха действията на БСП с подписката за АЕЦ „Белене“ като елементарна измама.  Те изразиха съмнение, че дори и да се стигне до референдум може да се формулира достатъчно добре въпросът,  така че хем да се доближава до внесения от БСП, хем да дава по-голяма яснота на онези, които решат да участват в референдума. Според Георгиев, дори и да се насрочи референдум, той ще бъде невалиден..

Очаквайте подробности

Posted on 04.10.2012, in Енергийни проекти and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: