Сергей Станишев: Европейските социалисти поддържат разширяването на ЕС да продължи, особено към Западните Балкани


Сергей СтанишевЕвропейските социалисти поддържат – разширяването на ЕС да продължи, особено към Западните Балкани. Това каза председателят на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, на среща с млади лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Станишев – Международната програма за млади лидери вече има традиция и съществува от няколко години.

„Идеята на Националния съвет на БСП – да създадем програмата, се дължи на нашата последователна политика да развиваме тясно сътрудничество, партньорство и приятелство както между народите в Югоизточния район и в
Черноморския регион, така и между партиите от нашето социалдемократично семейство. Искаме чрез нашата програма да опознаете по-добре България, нейния политически, институционален обществен и икономически живот, но
също така младите лидери от социалистически и социалдемократически партии от целия този широк регион – да се познавате добре, да имате неформална мрежа от контакти, да търсите решения на общи проблеми и предизвикателства. Много се гордеем, че процесът на европейска интеграция и регионално сътрудничество в нашия регион в голяма степен се движи именно от социалистически партии, а на европейско ниво – от Партията на европейските социалисти”, добави Станишев. Според него процесът на европейско разширяване става все по-труден.

Станишев посочи, че през 2005 г. претърпя неуспех проектът за европейска конституция. „Много политически сили – особено десницата в Европа казаха: дайте да забавим процеса, защото ЕС стана много голям, не можем да абсорбираме много страни и нямаме нова институционална и законодателна рамка, която да позволи ЕС да функционира успешно.
Европейските социалисти поддържат своята политика за това процесът на азширяване на ЕС да продължи, особено към Западните Балкани. Нашата група в Европейския парламент, комисарят Шефан Фюле, който е от нашето политическо семейство, и усилията на ПЕС дадоха своя резултат. Вярвам, че през лятото на следващата година ЕС ще има нов пълноправен член – Република Хърватия начело с министър-председател социалдемократ и президент, избран с подкрепата на социалдемократическата партия”, допълни Сергей Станишев.

По думите му – започват преговорите за присъединяване с Република Черна гора, даден е статут страна-кандидат на Република Сърбия.

„Тези успехи се дължат на много доброто взаимодействие между социалистите на европейско ниво и правителствата, които са, или бяха, оглавявани от социалдемократи в региона. През пролетта на следващата година ще проведем следващата Балканска конференция на ПЕС, която ще се проведе в Черна гора. Може да зададем нов формат на провеждането й и една част да се проведе в Черна гора, а другата – в Република Албания. ози приоритет за разширяване на ЕС към Западните Балкани и за развитие на партньорството в рамките на източното партньорство го поддържаме и
развиваме много активно”, заяви Станишев.

Яница ТАНЕВА

Posted on 04.10.2012, in Балканите and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: