Новият ВСС встъпи с искания за справедливост и пожелания за кураж


Висш съдебен съветНовият Висш съдебен съвет встъпи официално в длъжност в сряда, а присъствието на президента и председателя на Народното събрание ярко открои отсъствието на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Двамата бяха сред най-яростните критици на съда, а седмица преди церемонията премиерът започна атака и срещу новоизбран член на съвета от съдебна квота. В тяхно отсъствие новите представители на т.нар. „правителство“ на магистратурата подписаха актовете си за встъпване и получиха множество пожелания за кураж. В изказванията на представителите на различните институции ясно се открои искането за повече справедливост и принципност при управлението на магистратурата.

Основното послание на президента Росен Плевнелиев към новия ВСС бе да работят „не заради Брюксел, не заради партийните зависимости, а заради справедливостта“. „Ценностната система, която вие изповядвате, формира ценностната система на нацията. Цялата българска държавност е тук днес, за да ви пожелае успех и да ви стисне ръката“, заяви в официално си слово президентът. След това пред медиите той заяви, че новите членове на ВСС ще бъдат „познати по делата“, а не по квотите, които са ги излъчили. Плевнелиев допълни, че очакванията са за бързи и мъдри решения.

Председателят на парламента Цецка Цачева направи поредното си „силно“ слово. Тя обеща на новия ВСС сътрудничеството с парламента да продължи в досегашния дух и си пожела отпадане на процедурата по мониторинг от Брюксел, която „толкова ни измъчва“. Досегашният Висш съдебен съвет беше в почти постоянен скандал с Народното събрание. Пренебрежението към ВСС бе особено видно, след като Народното събрание погази закона и попълни с 6-месечно закъснение овакантените си квоти в съвета след скандала „Красьо“.

Главният прокурор Борис Велчев препоръча на новите членове да забравят лозунги от концепциите си и да започнат „още от първата седмица“ работа по най-сериозния проблем в съдебната система – прекомерната натовареност на магистратите. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев от своя страна изчете лекция по конституционно право, наблягайки на взаимодействието на властите и взаимния им контрол във ВСС.

„Огромна е отговорността, която поемате. Всяко ваше решение трябва да носи белега на справедливостта. Справедливостта е на всеки да се въздаде съобразно заслугите и съобразно закона“, каза Груев, припомняйки римската сентенция „Правосъдието (справедливостта) е в основата на държавата“.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви на бъдещите членове на съвета, че предстои да взимат тежки решения, с което индиректно напомни за процедурата по избор на нов главен прокурор. Изборът трябва да се проведе през следващия месец и половина.

Представляващият член на стария ВСС Анелия Мингова пожела кураж на приемниците си. „Пожелавам ви да имате куража да взимате мъдри решения, а резултатите да надминат целите. Пожелавам ви по-добър междуинституционален прием и по-малко вътрешносъсловни конфликти“, каза Мингова.

Правосъдният министър Диана Ковачева откри тържествената церемония и направи кратка реклама на последните законови промени, които направиха процедурата по избор на членовете на ВСС значително по-публична. Парламентът обаче се провали в обещанието си да я направи по-прозрачна, защото членовете от неговата квота отново бяха избрани със задкулисни партийни договорки.

„Благодаря на членовете на стария ВСС за ползотворната работа и доброто взаимодействие. Пожелавам на новия ВСС много кураж и много сърце“, каза Ковачева.

Новият съвет ще проведе първото си заседание близо два часа след встъпването си в длъжност с основна точка избор на представляващ член на съвета. Фаворит е бившият депутат на ГЕРБ Юлиана Колева

Posted on 04.10.2012, in Вътрешна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: