Мизерия превзема България


Мизерия в БългарияПрез последните две десетилетия в България се появи непозната в нейната история социална болест – ширeща се бедност. Днес тя е съдба на близо една четвърт от населението и с всеки изминал ден превзема нови и нови територии, макар че прага на убийствената мизерия в България е 13 пъти по-нисък от този в старите страни членки на Европейския съюз.

Според представително изследване на Националния статистически институт (НСИ) прагът на бедност е 273 лв. на човек от довакинство. В бездната на недоимъка, която напомня за реалностите в Рога на Африка, са пропаднали 1 682 000 души, което е 22.4 процента от населението на страната. Изследването показва още, че относителният дял на бедните е най-висок сред безработните и пенсионерите. Образователното равнище, което до голяма степен определя достъпа до по-добре платена работа, пряко корелира с положението, в което са заетите. Повече от половината от работещите с начално и незавършено начално образование са бедни, а сред работещите с основно образование техния дял е 27.8 процента. Изследването показва, че в постоянние материални лишения живеят 43.6 процента от българите. През 2009 г. те са били 35 процента.

Близо 3.5 милиона души признават, че не могат да си позволят адекватно отопление на домовете си. Много малко са онези, които могат да имат нещо повече от всекидневната храна. Цените, особено на хранителните стоки, се качват и са на европейско равнище, а заплатите и пенсиите – на страни от “третия свят”. Повече от половината българи се борят за оцеляване. За тях и децата им месото е лукс, който могат да си позволят не повече от веднъж седмично. През последните три години по-висока стана само минималната заплата – от 270 лева на 290 лева.

 

Европейският съюз се опитва да тушира тази срамна картина като прояви голяма “щедрост” и увеличи пет пъти – от 8 на 40 милиона евро, помощите за бедните в България. Над 300 000 българи тази година получават безплатни храни, които се раздават от Българския червен кръст. Помощта идва по програмата на Евросъюза „Благотворителност“. По данни на Министерството на земеделието, в социалните пакети ще има храни от първа необходимост – брашно, бисквити, макарони, ориз, захар. След 24-ти октомври ще бъде организирана втора вълна на подпомагането. Стартът на настоящата кампания започна от Бургас и вече обхваща цялата страна. Продуктите, които се раздават, са със срок на годност до 2013-2014-та. Кампанията се провежда в България за трета поредна година. Отпусканата помощ е еднократна, но количествата в пакетите за някои от продуктите са по-големи от обичайното. И това се случва в 2012 г. в страна, която преди началото на прехода през 1990 г. е изнасяла селскостопанска продукция за 2.4 милиарда долара и е произвеждала 8.2 милиона тона зърнени храни. България е имала около 10 милиона декара поливни площи. Сега те са 0.4 милиона декара.

Едва ли са нужни повече сравнения за да се види състоянието до което е доведена някогашната китна градина на Балканите. В оценките и препоръките на Европейската комисия по националната програма за реформи и конвергентната програма се казва, че за две години заетостта в страната е намаляла с 8 на сто, че рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС и е два пъти над средния за 27-те, а намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред властите, чиито усилия през последните дви десетилетия обаче са безрезултатни. Мизерията се шири все повече. В същото време в България живеят 45 супербогаташи, чието общо състояние възлиза на 5 млрд. долара, показва проучване на Wealth X, озаглавено “World Ultra Wealth Report 2012-2013”. Това дълбоко разцепление на обществото не вещае нищо добро. И съвсем не е изключено през наближаващата тежка зима опасно да се пропука социалният мир.

Posted on 04.10.2012, in Вътрешна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: