Вторият китайски изтребител пето поколение


Китайски изтребителПоявилите се в Интернет фото снимки на новия китайски изтребител пето поколение J-21 имат за цел да демонстрират военно-техническите успехи на Китай в навечерието на 18-я конгрес на китайската компартия.

В най-близко време може да се очаква свежа информация за китайския изтребител, създаван от Шенянската корпорация за авиационна промишленост, и официално признание за съществуване на този самолет. След това, евентуално, ще има триумфални новини за първия му полет.

По същия начин беше разкрита информацията и за китайския изтребител J-20, създаден от Чендуската корпорация за авиационна промишленост. И двете корпорации влизат в състава на Китайската корпорация за авиационна промишленост. По тази причина двата китайски самолета пето поколение, най-вероятно, не се дублират, а се допълват.

Съдейки по публикуваните снимки, самолетът J-21 е по-малък и, следователно, по-лек от J-20. Относно последния са изказвани предположения, че той има голямо помещение за оръжия и е ударен самолет. Съответно, J-21 сигурно е изтребител за самолетоносачи.

Ако информацията за съществуване на J-21 бъде потвърдена окончателно, Китай ще се окаже единствената страна в света, която успоредно реализира две програми за самолети пето поколение. Нито САЩ, нито Русия не си позволяват подобен размах, а Европейският съюз изобщо не създава нови изтребители.

При това Китай няма една основна технология, необходима за подобни самолети – той не е способен да произвежда модерни авиационни двигатели. Дори за изтребителите четвърто поколение, съставляващи сега основата на Военно-въздушните сили на Китай, по-голямата част от двигателите се купуват в Русия. Китайските изтребители J-11В, като правило, използват двигателите АЛ-31Ф, а изтребителите J-10 – АЛ-31ФН. И затова е напълно вероятно, че и за новите самолети ще се използват руски двигатели.

Наличието на два прототипа изтребители пето поколение за Китай е естествен повод да се гордее. Но не се изключва, че тяхното изпитание и премахване на различни нередности ще се проточи дълго време и ще поиска чуждестранна помощ.

Posted on 04.10.2012, in Въоръжени сили and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: