„Южен поток“ може да мине през Румъния


„Южен поток” може да заобиколи България, пише руската медия „Мъни джърнъл”. Изданието припомня изказване на премиера Бойко Борисов, че исканията за изплащане на компенсации заради спрения строеж на „Белене“ са неоснователни и дори предателски.

„Той предупреди, че ако Русия и в бъдеще действа в тази посока, то ще възникнат проблеми с проекта за строителство на газопровода „Южен поток”, съобщава „Стандарт”, цитирайки руското издание.

Григорий Бирг, един от директорите от „Инвескафе”, окачестви действията на България като шантаж. На теория съществува вариантът „Южен поток” да бъде прокаран през Румъния, но участието на България в проекта е по-целесъобразно.

Именно от България газовите доставки трябва се разпределят по две направления. Бирг съобщава, че маршрутът на „Южен поток” все още не е окончателно решен. Съществува вариант, който предвижда мащабна модернизация на украинската газопреносна система, в която най-активно участие да вземат руските заинтересовани компании.

Въпреки това, все още трябва да се настоява за положително решение между „Газпром” и българския енергиен холдинг относно маршрута на „Южен поток” през България. Този въпрос, съгласно подписаните по-рано споразумения, трябва да бъде решен не по-късно от 15 ноември 2012 г., коментира изданието, цитирано от „Фокус“.

Реклами

Posted on 01.10.2012, in Енергийни проекти and tagged . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: