Средствата за масова информация мълчат за катастрофата във военната база в Афганистан


САЩ военен провал в АфганистанАвиацията на Корпуса на морската пехота на САЩ преживя най-лошата катастрофа от времето на Виетнам. По знаменитата ескадрила VMA-211 беше нанесен най-тежкия удар откакто по време на Втората световна война тя е отбранявала остров Уейк.

Това се случи на 14 септември 2012 година на северозапад от разположения в южната част на Афганистан град Лашкаргах. Двайсетина талибани атакували мощната база на морската пехота «Кемп-Бастион», убили командира на ескадрилата VMA-211 подполковник Кристофър Рейбъл (Christopher Raible) и унищожили или извадили от строя осем от десетте самолета AV-8B «Хариер», които той е командвал, – най-добрите щурмоваци на въоръжение в морската пехота. Те вече не се произвеждат повече от десетилетие и е невъзможно да бъдат заменени.
Корпусът на морската пехота се е лишил за един ден от около 7% от всички свои «хариери» благодарение на малка групичка афгански бойци, най-страшното оръжие на които са били пояси на смъртниците – с един от тях била взривена оградата около базата.

По време на управлението на Барак Обама в Афганистан са загинали до сега 1491 американски войници. Това е повече от 70% от всички загуби, възлизащи на 2121 души, които са понесли САЩ от момента на началото на боевете. Голяма част от тези войници са били убити в провинция Гилменд, в която се намира «Кемп-Бастион». На нея се пада два пъти повече загинали, отколкото във всеки друг регион на страната. Нещата са толкова зле, че след нападението над «Кемп-Бастион» Международните сили за сигурност, които обучават афганците да защитават Афганистан от фанатизираните ислямисти от «Талибана», временно прекратиха операциите.

Изглежда, единствената цел, която не са постигнали нападналите на базата, е било убийството на принц Хари, който служи в управлявания от британците «Кемп-Бастион» като пилот на хеликоптер и който е планирал на следващата сутрин да отпразнува своя рожден ден. Предполага се, че той е бил една от страничните цели на талибаните.

Впечатлява качеството на планирането на операцията. Как групичка радикали е успяла дори само да се доближи незабелязана до съвременна международна военна база – и още повече – да проникне в нея целокупно? Как са успели да нападнат толкова бързо и ефективно – дори с цената почти всички да загинат? Как са успели да нанесат на могъщите морски пехотинци такъв удар, с какъвто те не са се сблъсквали вече половин век?

National Review предполага, че са ги консултирали професионални военни, вероятно, от Пакистан, и предупреждава, че това нападение е «показало отслабване на властта и влиянието на Америка в региона, деморализирало е нашите съюзници и е ободрило нашите врагове». Бурните и кървави антиамерикански вълнения, които се случиха току що  в Пакистан, като цяло потвърждават тази теория.

Трябва да се отбележи, че нападението над базата е било само част от вълната от жестоки антиамерикански изстъпления на ислямските радикали, причината за които, очевидно е появата в YouTube на американския филма, осмиващ мюсюлманите. На фона на многобройните изявления на администрацията на Обама за примирие на Близкия Изток, които звучат през последните четири години, бихме могли да се надяваме, че жителите на този регион не могат да бъдат тласнати към кръвопролитие от самия факт на наличие в интернет на някакво видео, уж свързано със САЩ. Както това често се случва, обаче, с инициативите на Обама, неговият близкоизточен гамбит претърпя пълен провал. Влиянието на Америка сериозно намаля, но при това започната от Обама политика на умиротворяване не донесе очакваните плодове – фанатиците не престанаха да изливат отрова и злъч по отношение на американците.

Същото може да се каже и за политиката на Обама в Афганистан. Въпреки всички обещания, давани по време на предизборната кампания, загубите на Америка нарастват, а не падат, а позициите на талибаните укрепват, а не отслабват. Обама обеща с чест да сложи край на конфликта, вместо това обаче кръвопролитието по време на неговото управление нараства. Сега е напълно очевидно, че ако талибаните могат да постигат такива успехи както в «Кемп-Бастион», воювайки срещу мощния алианс начело със САЩ, то слабата афганска армия няма никакъв шанс срещу тях, и веднага щом САЩ напуснат Афганистан, страната със сигурност ще потъне в хаос. Тогава може да се очаква, че в нея отново ще се появят лагери на терористите, които ще се прицелят към новата кула, която се изгражда в Ню Йорк на мястото на Световния търговски център, а също и към много други обекти.

Posted on 01.10.2012, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: