Референдум през пролетта ще реши съдбата на АЕЦ „Белене“


Референдум за АЕЦ БеленеБСП и „Атака“ са твърдо за допитването, ДПС се колебае, ГЕРБ мълчи, а десните ще се опитат да го осуетят

България е на път да проведе първия в историята си референдум, иницииран от гражданите, и той ще е за съдбата на АЕЦ „Белене“. В петък регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че проверката на ГРАО е потвърдила валидността на 543 639 от общо около 770 000 подписа. Подписката бе инициирана от БСП, а въпросът, по който левицата настоява за общонародно допитване, е: „Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадката в Белене“. По закон Народното събрание е задължено да приеме решение за произвеждане на национално допитване, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права.

От обясненията на Лиляна Павлова стана ясно, че са проверени общо 717 021 подписа. В 137 000 от тях имало сгрешени лични данни, 28 000 души са се подписали повече от един път, 2200 са под 18 години, 1300 не са български граждани, 3000 са лица, които са починали и т.н.

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че предложението за референдума вече е разпределено на комисиите по правните въпроси и по регионалното развитие. Според предвидената в закона процедура комисиите трябва да излязат със становища в рамките на един месец и да изготвят проекторешение, което ще се представи на парламента. Депутатите ще могат да редактират въпроса, без обаче да променят смисъла му. Три месеца след като предложението е внесено НС трябва да приеме решение по него, а президентът трябва да го насрочи до един месец от обнародването му. Датата не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от обнародването на решението на НС, което означава през април.

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за НС и ако с „да“ са отговорили повече от половината от тях. Броят на гласувалите според подписите в избирателните списъци на последните парламентарни избори през 2009 г. е 4 345 450 души.

Според леви депутати решението на НС е формално и парламентът не може да откаже допитването. На друго мнение са обаче от „Синята коалиция“. Бившият лидер на СДС Мартин Димитров обясни пред „Сега“, че законът дава възможност на народните представители да преценят дали да има допитване или не. Съгласно чл.13, ал.7 от закона „проектът за решение одобрява предложението за произвеждане на референдум с въпроса или въпросите, по които трябва да се проведе гласуването, или мотивирано отхвърля предложението“. Затова десните възнамеряват да провокират сериозен дебат в парламента в опит да наклонят везните в своя полза.

Представители на ГЕРБ не бяха открити за коментар на подобна възможност. Преди месец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепя референдума, но е против „Белене“, защото смята, че е по-добре да се изградят 7 и 8 блок на „Козлодуй“. Той бе категоричен, че ако има допитване, то трябва да се проведе едновременно с изборите, за да се спестят 30-40 милиона лева на бюджета. В петък той също не бе открит за коментар.

Проверка показа, че засега провеждането на референдума се подкрепя открито от БСП и „Атака“. Предпазливи остават представителите на ДПС. Депутатът от движението Четин Казак обясни, че партията на Ахмед Доган по принцип подкрепя допитване по въпрос, който е от стратегическа важност за енергийната сигурност. Динамичната ситуация около проекта „Белене“ и хаотичните послания, които отправят управляващите, обаче все още не позволяват на ДПС да заеме категорична позиция, допълни Казак. В опозицията са единодушни за едно – ако референдумът се проведе и е в полза на изграждането на „Белене“, това ще отмени досегашните решения на управляващите, с които те блокираха проекта, а всички държавни институции ще трябва да предприемат необходимите действия по реализацията му.

По отношение на цената за провеждане на референдума опозиционните депутати реагират скептично към изявленията на премиера Бойко Борисов, че той ще излезе около 30-40 млн. лв., колкото миналогодишните избори. Според левия Янаки Стоилов разходите ще бъдат между 1/3 и 1/2 от парите, отишли за вота. „Изборите миналата година бяха „2 в 1″. Няма да има кандидати, нито различни бюлетини. В никакъв случай няма да излезе колкото едни избори“, съгласи се и Четин Казак.

Ако управляващите не осуетят референдума с някакъв трик, на практика за първи път гражданите ще имат възможност да вземат пряко участие в решаването на стратегически за страната въпрос. Ако те се произнесат „против“ „Белене“, кандидат-инвеститорите ще трябва да зарежат плановете си. Ако са „за“, но няма инвеститори, правителството ще трябва да намери такива или да построи централата със средства от бюджета.

 

Posted on 01.10.2012, in Вътрешна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: