Косово: надзор без «надзор»


Косово                  В Косово, едностранно провъзгласило своята независимост от Сърбия през 2008 година, официално е премахнат режимът на международен надзор. Съответното решение е прието на ниво на така наречената Международна управляваща група за Косово, в която влизат дипломати от 25 страни, признали косовската независимост, в това число САЩ, водещите държави в ЕС, Турция. Проведеното на 10 септември в Прищина поредно заседание на тази група постанови, че Косово повече не се нуждае от външен «надзор». «Косово днес е страна, изпълняваща всички условия, за да стане държава с ясна перспектива за евро-атлантическа интеграция», – заяви президентът на«Република Косово» Атифете Яхяга.

Приетото от международните наблюдатели в Косово решение предполага само закриване на действащата през последните години Международна гражданска канцелария (ICO), докато работата на мисията на ООН и Европейския съюз в Косово продължава, присъствието на многонационалните сили на КФОР се запазва.

За пръв път въпросът за отмяна на «надзорния» режим за Косово беше поставен на международно ниво през пролетта 2011 година от главата на френската дипломатическа мисия в Прищина Жан-Франсоа Фиту. Въпреки това до неотдавна западните държави като цяло настояваха за необходимостта от външен надзор върху дейността на местните власти. Съответните клаузи бяха включени не само в плана на косовското урегулиране, обнародван през 2007 година от специалния пратеник на генералния секретар на ООН Марти Ахтисаари, но и в текста на конституцията на Косово. Утвърждаваше се, че «надзорният» характер на статуса на Косово трябва да предпази от възобновяване на сръбско-албанските стълкновения и да успокои косовските сърби и Белград. При написването и утвърждаването на конституцията на Косово «надзорната» независимост е била предвидена от самото начало. Така, че сегашното закриване на канцеларията е наложило спешно внасяне на изменения в косовската конституция.

В самото Косово идеята за бърза отмяна на международния надзор поддържаха всички водещи политически сили на местните албанци. Като спешно изискване, обаче, тя е издигана само от радикалното движение «Самоопределение». На официално ниво, обаче, и САЩ, и ЕС, и Косово до скоро се въздържаха от обнародване на точни срокове за «закриване» на международния надзор.

Сега настроенията в западните столици се промениха. Първо, финансовата криза принуждава Евросъюза да концентрира своето внимание върху икономическите проблеми. И ако Западът не може по силата на геополитическите положения да се откаже от намеса в Сирия или от присъствие в Афганистан, то изтеглянето на Международната канцелария от Косово за него изглежда подходящ начин да се освободи от част от своите ангажименти.

Вторият фактор – забележимо охладнелите през последните месеци отношения на ЕС със Сърбия. Новият сръбски президент Томислав Николич провежда явно по-сдържан курс по  отношение на Брюксел. По време на неговия предшественик Борис Тадич Евросъюзът сериозно се надяваше да постигне от Белград признание на косовската независимост, докато  диалогът с Т.Николич за сега не протича по сценария на ЕС.

При създалата се ситуация формалното премахване на международния надзор от Косово изглежда като опит на Брюксел да окаже натиск върху Сърбия. Още повече, че де-факто надзорът от страна на ООН, ЕС и НАТО съвсем не се премахва. Както справедливо отбелязва експертът от прищинския институт KIPRED Ардиа Арифай, «надзорната независимост не приключва. Става дума само за закриване на ICO». По неговите думи продължаващата да действа в Косово мисия на Евросъюза (EULEX) «има пълномощия по свое желание да арестува министрите от правителството». «Добре е, че у нас има EULEX, но в същото време вие не можете да твърдите, че ние повече не се намираме под надзор», – казва Ардиан Арифай.  Аналогично мнение изказа и друг косовски експерт Илир Деда, който отбелязва, че международното присъствие в Косово «променя своята форма, но запазва същността си». Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен вече потвърди, че присъствието на силите на КФОР в Косово ще остане непроменено дори от гледна точка на числеността на разположените там военнослужещи.

По този начин, със закриването на Международната гражданска канцелария обществеността не може да счита «косовското досие» за закрито. И главният проблем остава положението на косовските сърби. Освен това Брюксел явно ожесточава своята политика по отношение на Белград. «За сърбите и контролируемата, и безконтролната независимост на Косово означава само продължаване на насилието и беззаконието, липса на свобода на  придвижване и нарушаване правата на човека», – заяви по този повод Канцеларията на сръбското правителство за Косово и Метохия.

Показателно е, че в самото Косово решението за премахване на международния надзор като цяло е възприето спокойно. Общите настроения отразява вестник «Зери», посочващ, че «предстоят много предизвикателства», тъй като «очакванията на гражданите не са изпълнени».  Сърбите също не трябва да придават прекалено голямо значение на сегашните маневри около Косово. Главната задача остава същата: защита на национално-държавните интереси в рамките на сръбската, а не на косовската конституция. Същите остават и принципните опоненти на този курс – САЩ, НАТО и Евросъюза. Както точно отбеляза още през 1999 година, в разгара на натовската въоръжена намеса в косовския конфликт, професорът по право от Калифорнийския университет Майкъл Гленън, кризисът в Косово продемонстрира «новата  готовност на Америка да прави това, което тя смята за правилно, – въпреки  международното право». Тази характеристика не е изгубила актуалността си и днес.

Posted on 01.10.2012, in Балканите and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: