В Иран са проведени успешни изпитания на нова система за ПВО


ИРАН ПВОВ Иран по време на няколко военни учения са проведени успешни изпитания на новата ракетна система за ПВО, изцяло разработена от местни специалисти. За това се съобщава в разпространеното днес комюнике на Корпуса на „гвардейците на ислямската революция“ /КГИР – елитнит части на въоръжените сили/.

„Системата със среден радиус на действие „Раад“ /“Гръм“/ е способна да прихване въздушни цели на разстояние 50 км и на височина повече от 22 км“, – се отбелязва в него.

Един от командирите на КГИР, генерал Амир Али Хаджизаде съобщи, че „системата е създадена с цел борба със самолетите на ВВС на САЩ“. „Тази система за ПВО е разработена  изключително със собствени сили с цел да се постигне независимост в тази област“, – подчертава той. По-рано генералът е заявявал, че Техеран може да нанесе предупредителен удар по Израел, ако постъпят сведения за готовността му да атакува Ислямската Република.

Понастоящем Иран провежда военноморски учения в Персийския залив, в които участват подводници и есминци. В същите води се провеждат маневри на ВМС на САЩ и техните съюзници. В хода им се отработва задачата за запазване отворени пътищата за доставка на петрол в района на Персийския залив.

Командващият на ВМС на КГИР Али Фадави отбелязва, че Иран е извършил по време на ученията едновременно изстрелване на четири морски ракети в района на залива. „Четирите ракети са били изстреляни едновременно изстреляни по крупна морска цел. След 50 секунди тази цел е потънала“, – добавя той.

Иран нееднократно е заявявал, че ще нанесе удар по израелските и американските бази в този регион, ако бъде нападнат. Той също заплашва да блокира Ормузския пролив, тясното гърло на Персийския залив, през който преминават 40 процента от превозвания с танкери петрол в света.

Posted on 01.10.2012, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: