Виктор Орбан – Уго Чавес на Европа


Виктор ОрбанМинистър-председателят на Унгария Виктор Орбан застана на пътя на осъществяването на плановете на «глобалния елит» по отношение на европейските държави. Оглушително предизвикателство към  наднационалните сили се яви приетата през пролетта на 2011 година и встъпила в сила от 1 януари 2012 година нова Конституция на Унгария, основният акцент в която е направен върху връщането на страната към нейните християнски и национални корени. Това е първата в Европа Конституция, решително скъсваща с «мултикултурализма», разбиран като отказ от своето национално лице и «толерантността», разбирана като търпимост към нравственото и общественото зло. Преамбюлът на унгарската Конституция се казва «Декларация на вярата в нацията». И това се случва в наше време, когато идеолозите на ЕС се опитват да изкоренят самото понятие «нация», наричайки го измислица на Новото време. В преамбюла е казано, че основи на духовното и интелектуалното единство на унгарския народ са «Богът и християнството». За толерантната («постхристиянска») Европа това е нетърпимо.

За символ на държавността на Унгария, съгласно Основния закон на  страната, са провъзгласени златната корона и жезълът на Свети Стефан (Иштван) – първия крал на Унгария, покръстил този народ преди повече от хиляда години. Сега короната на Свети Стефан ще украсява и герба на Унгария. В преамбюла към Конституцията се говори за приемствеността на  съвременна Унгария по отношение към средновековната държава на маджарите, която по площ е превъзхождала днешна Унгария два-три пъти и е включвала цялата територия на Словакия, украинското Закарпатие, сръбската Воеводина, почти цялата Хърватия, част от Австрия и Словения, а също половината от Румъния.

Новата унгарска Конституция определя брака като «съюз между мъжа и жената», което вбесява европейските проповедници на хомосексуализма. И по-гръмогласно от всички унгарските власти са подлагани на критика в Германия, където постът министър на външните работи заема хомосексуалистът Гидо Вестервеле. В общия хор на критиците на новата унгарска Конституция се откроява Държавният департамент на САЩ. Не толкова отдавна държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън заяви, че правата на човека – това са на първо място правата на хомосексуалистите, в това число и на «еднополовия брак». Проявявайки грижа за правата на  хората с нетрадиционна ориентация в целия свят, Хилъри Клинтън поиска от Будапеща ни повече, ни по-малко преразглеждане на националното  законодателство.

В основния закон на Унгария е записано също «правото на живот от момента на зачатието». Унгария може да стане втората след Ирландия страна в Европейския Съюз, където официално ще забранят абортите. Перспективата за законодателна забрана на убийството на младенеца в утробата на майката, обаче, не устройва, например, международната правозащитна организация Amnesty International, която наскоро изрази «дълбоко безпокойство» от това, че новата Конституция на Унгария «нарушава международните и европейските стандарти на правата на човека».

Властите в ЕС напрегнато наблюдават експериментите на Орбан, а когато унгарският министър-председателят посегна на «свещената крава» на долароцентричната финансова система – Централната банка на Унгария, – срещу него пуснаха всички кучета. В съществуващата система, която осигурява валутния монопол на американския долар, парите се емитират  от Централните банки, които са недържавни структури и не са подотчетни на правителствата на своите страни; така че държавите могат да взимат пари от своите Централни банки назаем, но не и да ги печатат. Орбан намери начин да разкъса този порочен кръг, като реши да подчини Централната Банка на Унгария на правителството на страната, т.е. хвърли предизвикателство към световната финансова олигархия. Въз основа на новата Конституция на Унгария бе приет закон за Централната банка.

В рамките на последните две години унгарският премиер се стараеше да провежда икономически реформи, предизвикващи неподправено раздразнение у международните финансисти. Още през лятото 2010 година главата на победилата на изборите партия ФИДЕШ Виктор Орбан отказа да изпълни исканията на МВФ по съкращаване на бюджетните разходи за сметка на социалния сектор и обложи въпреки препоръките на Международния валутен фонд банковия сектор с допълнителен данък. Още по-голямо раздразнение в Еврокомисията и международните финансови организации предизвика законът за икономическа стабилност, с който ръстът на вътрешния дълг се ограничава в зависимост от нивото на инфлация и размера на прираста на БВП.

Гвоздей в програмата на икономическите реформи на Орбан, обаче, стана установяването на държавен контрол над Централната банка на Унгария. Финансовият Интернационал незабавно премина в атака: международните рейтингови агенции Standard & Poor’s и Moody’s веднага понижиха кредитния рейтинг на Унгария до предфалитен. В резултат се получи обезценяване на форинта и унгарските държавни облигации. В началото на януари 2012 г. с приемането на новата Конституция курсът на форинта спадна до исторически минимум спрямо еврото.

В западните медии започнаха преследване на опърничавия Орбан. Лепнаха му етикета «Уго Чавес на Европа» (изразът е на депутата от Европарламента Даниел Кон-Бендит). Френският седмичник L’Express нарече Виктор Орбан «новият император от Будапеща», причислявайки съвременна Унгария към «авторитарните и диктаторските режими». На французите приглася и италианският вестник La Repubblica, сравняващ днешна Унгария със «страните на авторитарна Европа от 1920-те или 1930-те години». В западноевропейските и американските медии Виктор Орбан все по-често се изобразява като «новия Хитлер» или «унгарския Чаушеску», стремящ се да укрепи диктаторския режим.

Активизира се и вътрешната опозиция в Унгария. Закриването на опозиционната радиостанция «Клубрадио» разклати стремящите се към власт опозиционери, макар, че правителството използваше напълно законни методи (спечелване на търга за честотата на тази радиостанция). По адрес на министър-председателя се посипаха многобройни обвинения за ограничаване на свободата на словото и свободата на печата. Самият Орбан обяснява решението за закриване на редица медии просто: недопустимо е да се пропагандира в медиите безнравствен начин на живот. Изказвайки се в Европарламента, министър-председателят на Унгария напомни, че Европа е станала Европа, обединявайки се около християнските ценности, които след това са били «забравени». Затова той, Виктор Орбан, вижда своята мисия в това, като напомни на «постхристиянска» Европа за нейните културно-исторически корени.

Унгарската опозиция засега не оправдава надеждите на Брюксел. Обвинявайки бившия президент на Унгария и съратник на Орбан Пал Шмит в плагиатство при написването на докторската си дисертация и раздухвайки на тази почва скандал, заради който на 2 април Шмит беше принуден да подаде оставка, опозиционерите не можаха да попречат на избора за президент на другия съратник на Орбан, представителя на управляващата партия ФИДЕШ (Съюз на младите демократи), члена на Европарламента от Европейската народна партия (на Христианските демократи) Янош Адер. На 2-ри май в негова подкрепа в унгарския парламент гласуваха 286 от 386 депутата. Редица опозиционни партии се отказаха да участват в гласуването, но това не промени нищо – две трети от парламентаристите подкрепиха кандидатурата, издигната от Орбан, одобрявайки по този начин политическия курс на «Уго Чавес на Европа».

Малката Унгария трудно ще противостои на натиска едновременно от страна на САЩ, ЕС и международните финансови организации, още повече, че другите страни засега не подкрепиха Унгария в нейния «бунт срещу финансовия фашизъм». Противопоставянето между «старата» и «новата» Европа назрява, но то още не е станало определящ факт в европейския политически живот. През януари тази година Будапеща беше принудена да отстъпи под натиска на Евросъюза, съгласявайки се да промени текста на три закона, които не устройват Брюксел (за «независимостта» на Централната банка от собствената държава, за независимостта на специалното информационно управление и за ранното пенсиониране на съдиите).

Причината за отстъплението на Будапеща е проста: МВФ се отказа да води преговори с Унгария за предоставянето й на кредит в размер на 20 млрд. евро за излизане от кризата, а тези пари са крайно необходими на унгарското правителство именно сега. Т.е. финансовата олигархия принуди унгарците да върнат Централната Банка на страната под контрол на Европейската централна банка и да се откажат от редица икономически реформи, ограничаващи дейността на транснационалните компании и насочени към укрепване на националната икономическа независимост. Финансовата примка подейства.

Брюксел продължава да засилва натиска върху «дисидентите» на Евросъюза. На 25 април Еврокомисията реши да подаде искове срещу Унгария в Европейския съд, обвинявайки я в нарушаване на европейските договори. По думите на главата на Еврокомисията Жозе Мануел Баррозу, властите на ЕС искат «да принудят Унгария да промени своето законодателство». Отстъпките към Евросъюза, които Будапеща вече е направила, в Брюксел считат за недостатъчни. Унгария остро се нуждае от кредити, и международните финансови кръгове използват този лост с пълна мощност.

В случай, че Орбан не направи по-нататъшни отстъпки към ЕС и МВФ, се обсъжда вариант за неговото сваляне чрез вътрешно партиен заговор. За това е необходимо да се подбере приемлива фигура от правителствения лагер и, използвайки противоречията в партията ФИДЕШ, да се организира «дворцов преврат». Опит в осъществяването на такива преврати у наднационалните структури има – в Италия и Гърция наскоро «свалили» Берлускони и Папандреу, сменяйки ги с технократи от света на финансите. 

Международното значение на случващото се в Унгария и около нея се състои в това, че сегашното политическо ръководство на тази страна по-рано от другите европейски ръководители е прозряло безизходицата на неолиберализма като път на развитие и проявява необикновена решителност в борбата за съхраняване самобитния облик на своя народ. «Унгария трябва да излезе от Евросъюза. Всичко, което Европа иска от нас, това е нашият евтин труд, нашите пазари и мястото, където би могла да си изхвърля боклука» – такива думи все по-често звучат днес по улиците на унгарските градове.

Posted on 01.10.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 коментара.

 1. Оги Пелов

  «Унгария трябва да излезе от Евросъюза. Всичко, което Европа иска от нас, това е нашият евтин труд, нашите пазари и мястото, където би могла да си изхвърля боклука» –

 2. Георги Георгиев

  Ето политик, който мисли за държавата си!

 3. Rasil yildiz

  Bravo na toya politik..

 4. Зара Стоянова

  Боже, помагай на Унгария!
  Трябва някой да върви напред и с примера си да свети на другите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: