КАКВИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЧАСТНИТЕ ВОЕННИ КОМПАНИИ


ВЧастни военни компании Русия могат да се появят частни военни компании (ЧВК). За това вицепремиерът Дмитрий Рогозин съобщи на 19 септември на заседанието на Военнопромишленната комисия (ВПК) при правителството на РФ.

„Днес ние разглеждаме въпроса за създаването към ВПК на междуведомствена работна група по проблема за създаването в Руската Федерация на частни военни компании (ЧВК)“, — съобщи Рогозин. Една от задачите на работната група, продължи той, „ще бъде подготовката на инициативи на частния бизнес в сферата на отбраната и безопасността“, както и оценка на основните тенденции на световния пазар. Що се отнася до целесъобразността на създаването на ЧВК в Русия, то, по думите на Рогозин, това е сложен въпрос и по този повод ще се проведе дискусия. Във всеки случай, „ще направим крачка в тази посока“, — отбеляза той.

ИА REX: Какви трябва да бъдат ЧВК?

Юрий Юриев, политически конструктор:

Предишните публикации на експертите на ИА REX за ЧВК явно са изпреварили властите в Русия и руската военна наука. Този пример показва, че частните лица могат да изпреварват властите в полезните действия, и в нашия пример, като разработчици, може да се направи напълно логичния извод, че и „руските частни войски“ могат да се окажат по-бързи и по-своевременни от държавните войски.

Много хубаво е, че Рогозин се изказа именно през тази година. През тази година се навършват 400 години от успеха на частната армия на Минин и Пожарски, когато беше  отмъстено за разбитата държавна армия и първото държавно опълчение. Преди 400 години второто народно опълчение, практически частно по средства, съумя да спаси Русия и да победи. През тази година се навършват 200 години от момента, когато светът трепна от думата „партизани“, когато отрядите от селяни, частни лица и техните сдружения съумяха да нанесат удари по най-мощната армия в света (армията на Наполеон през 1812 година) и да я откъснат от комуникациите в помощ на своята армия. Тази война не случайно беше наречена „Отечествена“, военните сили се създаваха не само от властите, но и от всички желаещи победата.

А преди 70 години, вече във „Великата Отечествена“, беше не само Сталинградската победа, но беше създаден и Щаб на Партизанското Движение, тъй като беше необходимо да се взаимодейства със създаденото от народа масово партизанско движение, което се създаваше с частни сили и за своя сметка. Инициативата на Канчуков-Рогозин своевременно предизвика уважение към милионите наши предци, които  създаваха частни войски заради Русия, на свой страх и риск.

Тези примери на доблест и чест бяха на собствена земя. Но ако бъдем по-точни, то земята остана руска именно затова, защото „гореше под краката на завоевателите“, а ако не бяха създадени частни войски и нямаше техните удари по врага — не е известно как би се развила съдбата на властите и страната с фронтовите линии и редовната армия. Затова като основополагащ принцип при изграждането на ЧВК аз виждам главния — служба на Родината, независимо от това, какъв ще бъде театърът на военните действия (ТВД) и какво ще бъде военното предназначение на ЧВК, какви са възложителите и договорите. Без клетва пред Русия ЧВК може да стане полицай-гешефт и не е нужна на Русия. Мисля, че мнозина помнят Власов, Дудаев, Масхадов, и много друг, които стигнаха чрез рушене на държавата до двойно предателство, не само към руснаците, но и към кавказците, обещавайки техните земи на арабите от пустините за долари.

Вторият принцип на ЧВК — отказ от технологията на наемниците, когато на наемника му е все едно къде ще живее и по кого ще стреля. Бойците от ЧВК трябва да имат семейства в Русия и пак там да пазят своите спестявания. Иначе те са просто чергари.

Третият принцип на ЧВК  е твърдо взаимодействие с държавата и възложителите. Възложителят всъщност получава кредит и към този кредит са напълно приложими вечните принципи на кредитирането, а именно: „срок“, „платимост“, „възвращаемост“, „обезпечение“, „ликвидност“. И ако възложителят е решил да не връща кредита или пък да създава проблеми на кредитора, то ЧВК трябва да бъдат подкрепени от държавата, изисквайки от възложителя ликвидните активи, включително недра и територии. А без оценка на ликвидността става съмнително обезпечението, а значи и възвращаемостта, а значи и самият смисъл на използване на ЧВК.

Четвъртият принцип на ЧВК е тяхната оперативна възвращаемост. Ако държавата може да убеждава наборниците, че те отиват на срочна служба за защита на честта на своя род и семейство в поколенията, където частта в природните ресурси на Русия на един срочнослужещ е милиони долари, то ЧВК може да предложи само заплащане. Съответно, ЧВК може да бъде създадена на принципа на кадровата част и според операциите да увеличава числеността, оборудването и осигуряването с „тежко въоръжение“. Без този принцип третият принцип ще бъде разорителен и за ЧВК, и за страната.

Петият принцип на ЧВК е „отворено акционерно дружество„. Този принцип може да изглежда странен, но за частната армия ще бъде значително по-лесно, ако нейните акции ще се купуват или получават, например, от противостоящите страни, разделени от миротворци от ЧВК. А по движенето на акциите ще може да се прогнозира, кой се освобождава от тях и защо именно, защото чрез индикаторите на частните интереси ще се намалят боевете и загубите.

Шестият принцип на ЧВК е законността и нейното познаване. Вече съществува международно законодателство за ЧВК и то трябва да се спазва, и не само да се спазва, но и да съществува възможност да се предвиждат неговите ограничения, ако не са останали други средства за изпълнение на задачите или намаляване на загубите.

Например, всеки желаещ може да види, как ЧВК в Афганистан разменят с въстаниците безопасно преминаване на техните военни конвои срещу безопасно преминаване на наркотрафика, това там при тях е неофициално, но  „изгодно“ взаимодействие. А преминаването на конвоите е нужно не толкова за  декларираните цели на войските на НАТО в Афганистан, колкото за създаване на заплаха от НАТО за Иран. По този начин виждаме, че ЧВК на НАТО не изпълняват своите задачи и изобщо служат не като инструмент, а като параван. Работата на ЧВК от западните страни в Грузия по подготовката на грузинските войски изглеждаше безупречна и даже широко се рекламираше по света. Докато Грузия не претърпя съкрушително поражение. Но пък непризнатите ЧВК на непризнатия Кюрдистан се изхитриха почти напълно да затворят турската граница със Сирия и да позволят на войските на Сирия да се справят ЧВК на деспотствата от Персийския залива, замаскирани като въстаници. За да се разбере същността на ЧВК и тяхната схема, препоръчвам на читателите да смятат за ЧВК всяка група хора с оръжие, която не принадлежи към въоръжените сили на държавите. А чак след това да свързват тези групи с възложители и цели, комплектуване и средства.

В заключение на статията ми се ще да кажа, че инициативите във връзка с ЧВК ще бъдат безсмислени без доверие към авторите на инициативите. Съмнително е създаването на ЧВК без генерал Канчуков, който във втората чеченска война успешно командваше разузнаването на обединената групировка на войските и специалните операции, а сега се прояви като разработчик на  ЧВК. Да се финансира ЧВК без заслужили войни (като се назначат там паркетни лъвове) може. Но, когато вместо победи тръгнат трупове или ЧВК побягнат, както бягаха в Сирия войските на ООН — тогава  военните няма да има къде да се дянат, освен в политиката. И в зависимост от способността на властите да осъзнаят „вечната“ тема за ЧВК ще може да се направят  изводи за способността на властите да разберат съвременните въоръжени сили в мащабите на страната и на света.

Григорий Трофимчук

Posted on 30.09.2012, in Въоръжени сили and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: