ПЕС избира днес своя лидер,


Сергей СтанишевЕдинственият кандидат за президент на ПЕС Сергей Станишев събра соцелита на Европа на вечеря в Музея на модерното изкуство, Брюксел в петък вечер. Формалният избор на Станишев за поста ще се случи между 10 и 12 часа в събота.

50 социалистически лидери се включиха снощи на закритото обсъждане на стратегията на ПЕС за участието на левите партии в европейски избори 2014. Сред знаковите фигури бяха белгийският премиер Елио ди Рупо, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, генералният секретар на ПЕС Филип Кордери, шефът на социалистите и демократите в Европарламента Ханес Свобода, лидерът на ГСДП Зигмар Габриел, бъдещият шеф на френските социалисти Арлем Дезир и част от еврокомисарите в сегашната комисия.

Ключов момент от разговорите на конгреса на ПЕС е откриването на процедурата за избор на единен кандидат за председател на Европейската комисия. Левите партии ще обединят усилия за издигане на общ кандидат за поста на Жозе Барозу. По предварителни данни името трябва да бъде утвърдено от екипа на Сергей Станишев до началото на 2014 година. Около половин година ще трае проверката на кандидатурите, показват неофициалните коментари. Процедурата ще е отворена и прозрачна, трябва ни силна и авторитетна кандидатура, заяви по-рано соцлидерът Сергей Станишев.

Днес по време на преизбирането му за най-високия европейски ляв пост в Брюксел пристигна внушителна българска делегация. Георги Пирински, Янаки Стоилов, Катя Николова, Ангел Найденов, Михаил Миков, Дора Янкова, Мая Манолова и други са част от излъчените представители на БСП за важния форум на ПЕС.

Конгресът на европейските социалисти ще започне в 9.15 часа в „Square-Brussels meeting centre”. В 10 часа ще бъде представена кандидатурата на Сергей Станишев, а около 12.15 часа ще бъдат обявени и резултатите от гласуването за президент на ПЕС. В 13.00 часа ще започне пресконференция за представителите на медиите, а в 15.15 часа председателят на ЕП Мартин Шулц ще коментира събитието ексклузивно за българските журналисти в Брюксел. В края на Конгреса е предвидено заключително слово на новия президент на ПЕС.

Posted on 29.09.2012, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: