Кратки новини от Русия


Новини от РусияПризнават рублата във целия свят

Рублата може да стане международна резервна валута, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев. Той отбеляза, че страната вече развива проект по придаването на този статут на рублата заедно с Беларус и Казахстан.

„Животът изисква това. Ние през 2008 се убедихме, че сегашната валутна система е нестабилна, тя се нуждае от допълнителна опора. А каква опора може да бъде това? Това са други допълнителни резервни валути”, – каза Медведев.

Премиерът също така е убеден, че е нужно създаването на международен финансов център в Москва, заради „изключителната и роля като мост на икономиките на различни страни”.

Русия призова незабавно да бъде проведена среща на „шестицата” по проблемите на Иран

Русия разчита, че рундът от преговори на „шестицата” по проблемите на Иран ще се проведе в най-кратки срокове, заяви днес пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Санкциите от страна на редица държави по отношение на Иран пречат на преговорния процес, заяви Рябков. Той със съжаление отбеляза, че санкциите продължават да се разширяват. „За съжаление, не ни чуват”, – отбеляза Рябков.

„Ние също можем да се слушаме това, което се опитват да ни обяснят, но това не е нашия избор, ние искаме да се договорим”, – заключи високопоставения дипломат.

Индия ще купи 40 изстребители „Супер Сухой”

ВВС на Индия до края на 2012 година ще купят от Русия 40 изстребители Су-30МКИ, модернизирани до версията „Супер Сухой”. Анонимни източници съобщиха, че новият договор може да бъде обявен по време на визитата на президента Владимир Путин в Индия през ноември. Стойността на самолетите се оценява на 3,77 милиарда долара. Тяхната доставка може да завърши през 2014-2015 година.

В момента Индия има на въоръжение 5 ескадрили Су-30МКИ, всяка по 20 самолета. Планира се, те също постепенно да бъдат модернизирани до версията „Супер Сухой”.

В Русия бяха представени най-новите системи за автомобилна сигурност

По време на международния конгрес „Сигурност на пътя заради сигурността за живота”, провеждащ се в Санкт-Петербург, руските учени издигнаха инициатива за внедряване на система за активна безопасност, която да предотвратява челния сблъсък между автомобилите.

Вече има разработки на системата за сигурност, насочени към „удържане на всяко транспортно средство в пределите на платното”. Те се основават на използването на ГЛОНАСС и GPS и могат да работят както в Русия, така и извън пределите и.

Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция по Сирия

Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция по Сирия, която осъжда действията на правителството на Сирийската Арабска Република, и в частност, нарушенията, които войската допуска в борбата с опозицията. Делегациите на Русия, Китай и Куба гласуваха срещу приемането на резолюцията.

За резолюцията, която продължава мандата на международната комисия за разследване на събитията в град Хула до март 2013 година, гласуваха 41 от участниците в съвета, а 3 се въздържаха.

По данни на ООН, за година и половина антиправителствени протести в Сирия, общият брой на жертвите е надвишил 20 хиляди души.

по материали Гласът на Русия

Posted on 29.09.2012, in Международна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: