Китай започва производството на Ми-17


Ми-17 в КитайРусия може да организира в Китай сглобяване на хеликоптери Ми-17, каза Генералният директор на холдинг „Хеликоптери на Русия” Дмитрий Петров. Създаването в Китай на цехове за сглобяване е крачка, правена от световните производители на хеликоптери с надеждата за завоюване на перспективния китайски пазар.

Съдейки по публикации в китайски медии, руско-китайско сглобяване на хеликоптери Ми-17 вече е имало, но тази история е много тайнствена. През 2008 година стана известно за съществуване на създаденото една година преди това руско-китайско производство, което се занимавало със сглобяване на Ми-17. През ноември 2008 година това производство сключило първата сделка за доставка на 5 сглобени машини на някакъв граждански поръчител – компания от Циндао. Но след това споменаването за компаниите изчезва от медиите. Нито Русия, нито Китай не споменават за тях пред журналисти. Може би сътрудничеството да е било неуспешно и страните не искат да привличат вниманието към него – засега не се знае.

Но е известно, се закупуването от Китай на руски хеликоптери Ми-17 продължават вече много години. Китай го беше правил и през периода на захлаждането на руско-китайските отношения, а през 70-те години неуспешно се опита да го копира, като построи своя Z-6.

Повечето Ми-17 се използват от китайската армия. При това често пъти в тях се внасят съществени конструктивни промени. Освен обикновените картечници и ракети, на руските хеликоптери се монтират най-нови китайски системи високо точно оръжие, например ракетите Blue Arrow 7 производства Norinco.

Освен това, в Китай хеликоптери са нужни на полицията, на пожарникарите, на частния бизнес. Всеки поръчител иска на Ми-17 свой комплект специално оборудване. А сглобяването на Ми-17 в Китай ще позволи да се внасят оперативни промени в неговата конструкция.

Гласът на Русия

Posted on 29.09.2012, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: