Защо попълването на златните резерви на Русия безпокои Запада?


Русия златните резерви Западната преса реши да обърне вниманието си и към Русия във връзка с увеличаващите се темпове на покупки на злато от руска страна. Буквално един след друг започнаха да се                         появяват материали, разказващи, че Владимир Путин съзнателно дава разпореждания да се купува все повече злато, за да има възможност или да оказва влияние върху другите страни на света, или за да обяви за  използването на златото като алтернативна световна валута. За това се изказват например представителите на издания като The Australian (Bussines with Wall Street Journal) и Gold Investing News.
Авторите на материалите са сериозно обезпокоени от това, че през последните пет години Русия почти е удвоила своите златни запаси и те са достигнали 9% от сумата на нейния финансов резерв.

За да покажат, че запасяването със злато няма да доведе до нищо хубаво за Русия, се публикува изказване на такъв известен човек, като Уорън Бъфет, който навремето говореше, че човекът добива златото от една яма, за да го складира след това в друга. По мнението на някои западни икономисти, такава позиция днес изглежда съвършено неефективна, а всички стремежи на Русия да  увеличи запаса си от златни резерви същите икономисти наричат просто смешни. По тяхно мнение, днес златото никак не може да отрази нивото на успешност на икономиката на една или друга  държава, нивото на активността на световните търговски площадки, но затова пък, според същите хора, всичко това успешно могат да отразят реалните пари.

След такова изказване на американските икономисти ми се ще да задам такъв въпрос: за кои пък реални пари говорите вие, господа? Нима става дума за долара, който днес ако отразява все пак нещо, то е цветът на състоянието на американската икономика – такъв един, сиво-зелен. Тя като че ли е покрита със съвсем непривлекателна плесен или мъх, което подчертава плачевното състояние на финансовата система на САЩ.

Излиза, че златото – това е, според мнението на някои специалисти от САЩ, е съвсем неликвидна стока, просто морално остаряла като обект за поддържане на финансовата стабилност, а виж, доларът – буквално е световен флагман на икономиката. Не, не ме разсмивайте… В Русия, независимо от отдалечеността си от Уол Стрийт, прекрасно разбират, че времената на долара отиват в историята. Общо взето, и адекватните американски граждани разбират, че днес да продължаваш да залагаш на своята си валута само заради това, че с нея са натъпкани кесиите и са заредени сметките на саудитските и катарските нефтени магнати е просто безсмислено. Целият смисъл на развитието на икономиката на базата на печатане на нови и нови банкноти на  националната американска валута отдавна е изчезнал, тъй като рано или късно прясно напечатаните долари ще се окажат в ръцете на хора, свикнали да ги прехвърлят на „сигурни места“: офшорки или собствени финансови институции. Тоест доларът се печата само за това, за да се утаи там, където тези пари няма да вършат никаква реална работа. А и може ли доларът днес изобщо да работи, ако той все повече губи своята подкрепа?..

Ако западните икономически експерти са обърнали внимание на ръста на руските златни запаси, то това въобще не е случайно. Очевидно, че златото в нито една страна на света не е попречило на поддържането на стабилното състояние на финансовата система. Колкото по-големи са златните резерви на държавата, толкова по-лесно то ще преживее всяка финансова криза. Така е било по-рано, така е и сега, така и ще бъде, поне в най-близко бъдеще.

Всъщност, тук има и един нюанс. Хората, които изобщо не са заинтересувани в увеличаването на златните запаси на Русия и Китай, ще се стараят да правят всичко не само за да покажат цялата неефективност на действията на властите по мащабни покупки на злато, но и изкуствено да обезценят този материал. Опитите за информационен натиск ние вече виждаме, остава да почакаме кога западните борси ще „отреагират“ на руските и китайските покупки на злато „по съответния начин“. Тази реакция, най-вероятно, ще изглежда отначало като доста рязко покачване на цените на скъпоценния метал (което вече става), а след това като съвършено неочаквано спадане. С други думи, западната финансова система сега е дори заинтересувана някои страни да извършват покупки на злато, нали това днес пълни с „живи“ пари икономиката, която се пука по шевовете на Еврозоната. Но, от друга страна, Западът ще се постарае да направи всичко покупките на злато да стават по много високи цени, за да извлече за себе си максимална полза. И веднага щом всички сокове от реализацията на златото бъдат изстискани, цената му рязко ще се устреми надолу, което ще бъде обяснено с новия кръг от спиралата на икономическата криза.

Както не е трудно да се досетим, този „нов кръг“ няма да бъде нищо друго, освен банална спекулация. Очевидно, реалната цена на златото сама по себе си не може да препуска в галоп, ту стигайки почти 2000 долара за унция, ту потъвайки до стойности 1300-1400 долара за същата маса в течение на кратък период от време. Правилно: сама по себе си не може, но затова пък, дето се казва, с нечия помощ…

Като цяло, може да се говори за това, че днешният ръст на цените на златото, който се наблюдава през последните месеци е реакция на западната финансова система на увеличаването на обемите на златните запаси на Русия и Китай. А задачата на тази система е: отново да покаже на света, че смятаните днес за главни валути на света (долара и еврото) все още са пълни със сили. Като стигне цената например към 1900-2000 долара, ще започнат рязко да я намаляват, за да започнат отново да попълват своя поизтощен златен запас за сметка на евтиния скъпоценен метал.

Ако всичко върви натам, време е Русия заедно с Китай и, може би, Индия (като един от сериозните световни играчи на пазара на златото) да помислят как да стабилизират цената на този скъпоценен метал. Ако цената бъде предсказуема, то и възможностите за маневриране на спекулантите на Запад ще бъдат много по-малки.

Posted on 28.09.2012, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: