РЕЛИГИОЗНИ ВОЙНИ


РЕЛИГИОЗНИ  ВОЙНИСъвсем неотдавна философите предричаха, че XXI век ще бъде век на научния   атеизъм. Изглеждаше, че усвояването на космоса от човека, откритията в генетиката и създаването на компютърните технологии само ще засилят позициите на атеистите и няма да оставят място за религиозни войни.

Времето обаче показа, че това не е така.

Вече втора седмица в мюсюлманските страни на почвата на религиозната ненавист бушуват антиамерикански настроения. В Египет, Либия, Пакистан, Йемен и други страни на този  и без това неспокоен регион се провеждат митинги и протестни акции, които водят и до човешки жертви. След убийството на американския посланик в Либия, експертите започнаха да говорят за това, че  настъпва «арабската есен».

Повод за вълната от антиамерикански настроения е антиислямският филм «Невинността на мюсюлманите ».

Този филм аналитиците вече нарекоха истинска културна катастрофа.

Както беше съобщено от «Актуални коментари», одиозният филм е заснет от американеца от еврейски произход Сем Бесил. Във филма ислямът се нарича «раков тумор», а пророкът Мохамед влиза в безпорядъчни полови връзки, говори за убийства на деца  и нарича магарето «първо мюсюлманско животно».

Скандалният филм е създаден при активното участие на известния пастор Тери Джонс. По думите на Джонс, той е имал намерение да покаже на енориашите на своята църква  фрагмент от филма по време на служба.

По мнението на мнозина западни аналитици, лоша шега е изиграл не толкова самият филм, но и времето на неговата поява. «Ако този филм беше показан при други обстоятелства, той с нищо нямаше да се отличава от безсмислените комедии от рода на Монти Пайтон», – пише Der Spiegel.

А обстоятелствата са такива, че именно сега САЩ се готвят за избори, а израелското правителство все по-настойчиво говори за превантивен удар срещу Иран, когото  подозират в подготовка за създаване на атомна бомба. Злополучният филм само подгря страстите.

Изказват се най-различни предположения относно поръчителите на филма. По мнението на председателя на Ислямския комитет на Русия, Гейдар Джемал, провокацията идва от Израел. По неговите думи, Нетаняху с всички сили се е стремил да постави Обама в глупаво положение преди изборите, тъй като  Обама се е отказвал да нанесе удар срещу Ирак в интерес на Израел.

«И това е отговор на Израел. Но, както е известно, който сее вятър ще пожъне буря. Затова това този удар със същата сила ще се стовари и върху Запада, и върху Израел», – подчертава експертът.

Директорът на Института за политическа социология Вячеслав Смирнов счита, че филмът е заснет от представителите на една от радикалните евангелски американски църкви.

«По чия поръчка – това е друг въпрос. Но в резултат, информацията за това, че християните за пореден път са се изгаврили с ислямската вяра, е попаднала на вече  подготвена почва – в арабските страни антиамериканските настроения не са изчезнали никъде. И ако Европа е решила, че религиозният фактор си отива от живота на обществото, а такива философски убеждения бяха силни фактически до края на 80-те години, то това съвсем не е така», – казва Смирнов за «Актуални коментари».

Публицистът Александър Шмельов счита, че главната задача на съвременното атеистично  общество се състои в така нареченото тралене на вярващите. 

«Същността на траленето е в разнообразни действия, призвани да предизвикат някаква ответна реакция. За съжаление, механизмите на това тралене са достатъчно прости и лесно се подават на възпроизвеждане в най-различни страни  и култури, а вярващите от най-различни религии доста охотно се подават на това тралене», – отбеляза той пред «Актуални коментари».

Той е убеден, че траленето, безусловно, се осъществява преднамерено. «Очевидно, че хората, заснемайки филма „Невинността на мюсюлманите“ са разбирали, каква   реакция ще предизвика той в мюсюлманския свят. И е очевидно, че момичетата от групата Pussy Riot, решили да заснемат клипа, в който те танцуват в църквата, са разбирали, каква реакция може това да предизвика от страна на православните християни», – отбелязва Шмельов.

Ще припомним, че процесът срещу участничките в  групата Pussy Riot, устроили  пънк-молебен в храма на Христос Спасител до сега предизвиква бурни дебати в руското общество, което се е раздели на обвинители и защитници на тези три момичета.

На какво се дължи изострянето на конфликтите на религиозна почва? Този изблик се наблюдава в конкретни страни? Или в целия свят са започнали по-трепетно да се отнасят към религиозните чувства? На тези и други въпроси за «Актуални коментари» са изказали своето мнение руски експерти.

Така, генералният директор на Центъра за политическа конюнктура Сергей Михеев счита, че може да се говори за достатъчно широко възраждане на интереса към религиозните ценности по целия свят. Причината за това явление, по неговите думи, се крие в това, че хората  не приемат популярния днес модел на потребление.

«Съвременната цивилизация не дава отговори на голям брой въпроси от различен характер. По същество, в света  присъства такъв модел на потребление, че да имаш –за човека е малко, просто е недостатъчно. На някой  може и да се иска да се превърне в машина за поглъщане на храна, за производство на отпадъци, за удовлетворяване на своите биологични  потребности, но в повечето случаи за хората това е малко. Хората не са удовлетворени от онази идеология, която носи  съвременния модел на потребление», – каза Михеев.

Филмът «Невинността на мюсюлманите » не случайно се оказа в центъра на вниманието.

По думите на Михеев, в дадения случай се наслагват едно върху друго две явления: ръст на религиозността в света като цяло и сериозните успехи на радикалния ислям в борбата с традиционния ислям в мюсюлманския свят.

Това, че филмът е само повод, а причините са къде-къде по-дълбоки, не предизвиква съмнения в експертните среди. Главният въпрос е: до какво може да доведе подобно противостоене? Прогнозите тук не са най-обнадеждаващи.. Независимо от това, че по мнението на експертите,  религиозни войни в прекия смисъл засега не се наблюдават, съществува опасност, че конфликтите  на религиозна почва ще станат повсеместни  и  ще бъдат инструмент за решаване на геополитически задачи.

Ще се оправдаят ли такива прогнози или не – ще покаже времето. Засега може да се констатира, че независимо от всички усилия да се потуши вълната от недоволство, свързано с показването на филма «Невинността на мюсюлманите», не са много успешни. Масло в огъня се налива редовно.

Така, на 19 септември излезе поредният брой на списание Charlie Hebdo, в което  са поместени карикатури по повод протестите срещу филма «Невинността на мюсюлманите ».

В резултата на това Париж взе решение да закрие на 21 септември дипломатическите представителства, културните центрове и френските  училища в 20 държави. Париж се опасява от терористични актове във връзка с публикуването на карикатурите на пророка Мохамед. Решението е било взето въпреки, че засега не са постъпвали конкретни заплахи по адрес на френските институции и организации.

Френският премиер Жан-Марк Еро също заяви, че всички обидени от публикацията е оскърбила могат да се обърнат към съда. При това Еро отбелязва, че Франция е «страна, където се гарантира свободата на изразяване на мнение», включително чрез карикатури.

Posted on 27.09.2012, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: