Преглед на някои от основните теми в руския печат


Преглед на руския печатБрюксел. Страхът от загубата на единната европейска валута остава единствената гаранция за запазването на общата за всички народи от Стария Свят „комунална квартира”. Дори и такъв еврооптимист, като премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, внимателно изразява надежда, че „такъв мрачен сценарий, като краха на еврото, никога няма да стане
реалност”. Но в същото време Юнкер не дава гаранции, че единната валута ще може да бъде запазена, коментира „Российская газета”.

Чиновниците в Брюксел традиционно плашат жителите на Стария Свят с разпада на еврозоната и загубите, предизвикани във влизащите в нея страни от такова апокалиптично развитие на събитията. Еврото обаче остава единственият успешен проект на единна Европа. Всички останали „брачни юзди”, които чиновниците от десетилетия слагат на европейските народи, днес предизвикват съпротивата на националните диаспори. В Белгия местните шофьори на камиони блокираха пътищата, протестирайки срещу дъмпинговите цени на транспортни компании, работещи в други страни на ЕС – България и Полша. Жителите на София пък са възмутени от това, че не могат да купуват през интернет стоки, произведени например в Германия, тъй като продавачите не искат да ги изпращат към България. Гръцките
националисти щурмуват пазари, където, по тяхното мнение, търгуват имигранти, които отнемат хляба на коренното население.

***

Ню Йорк. Президентът на САЩ Барак Обама вчера изнесе реч пред Общото събрание на ООН, която беше назована програмна. В по-голямата си част тя беше посветена на ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка. Президентът увери, че САЩ винаги са подкрепяли и ще продължат да подкрепят усилията за промени, въпреки убийството на
посланика в Либия и ръста на антизападните настроения в региона. Експертите намериха речта на Обама за една от най-успешните за последните години, коментира „Коммерсант”.

Вчерашната реч пред Общото събрание на ООН стана за Барак Обама вече четвърта по ред, но безусловно беше най-важната от всички. Още повече, че след месец в САЩ ще се състоят президентски избори и желаещите властта републиканци се опитват да използват всеки повод, за да критикуват действащия президент. Вчера кандидатът от републиканците Мит Ромни отправи остри критики към Барак Обама за това, че е отказал да се срещне в кулоарите на Общото събрание на ООН с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. „Това изпраща сигнал към целия Близък изток, че се
дистанцираме от нашите приятели”, възмути се Ромни, назовавайки Иран „най-големия провал на външната политика на Обама” и давайки да се разбере, че в случай че бъде избран за президент, ще подкрепи военен удар на Израел срещу Иран.

Администрацията на Обама заяви, че заради плътния си предизборен график той няма да може да се срещне с нито един от 116-те президенти и премиери, намиращи се в Ню Йорк. Самият държавен глава обвини своя опонент в желание да въвлече САЩ във военна авантюра.

***

Рим. Правителството на Италия иска да стане по-независимо от настроенията на чуждестранните институционални инвеститори и разчита на помощта от страна на своите граждани. Рим им предлага защитени от инфлация нови ценни книжа – BTP Italia, един вид „патриотическа държавна облигация”, които могат да бъдат закупени онлайн без такса, пише „РБК Дейли”.

Изгодата за правителството от тази акция се заключва в това, че то ще се финансира от гражданите, като ще се избегне обръщането към институционалните инвеститори, които понякога проявяват излишна придирчивост и предпазливост. Що се касае до малките инвеститори, те ще си спестят комисионните. Освен това, ако останат държатели на държавните
облигации до изтичането на техния пълен срок за погасяване, те ще получат специален бонус.

Италия вече има опит в емитирането на подобни „патриотически облигации”. Първата емисия на BTP Italia се състоя през март – в самия разгар на кризата на доверието на финансовите пазари към самата Италия и към единната европейска валута.

Пролетната емисия завърши с голям успех. Рим тогава събра 7.3 млрд. евро, което е значително повече от сумата, на която правителството разчиташе първоначално. Процентната ставка тогава беше 2.25% плюс размера на инфлацията. Размерът на лихвата по новата облигация трябва да бъде обявена преди началото на емитирането, планирано за периода от 15 до 18 октомври.

***

Ню Йорк. Въпреки трудностите, Египет остава страна, чийто глас се чува. Нейният президент Мохамед Мурси изглежда изрази мнението на арабския и мюсюлманския свят след събитията, провокирани от филма „Невинността на мюсюлманите”. Вчера Мурси за пръв път излезе на трибуната на Общото събрание на ООН, като отправи призив за диалог между културите и поиска от Запада отговорна свобода на словото, пише „Независимая газета”.

„Светът не може да стане една култура или една цивилизация. Обаче дали е възможно цивилизациите да живеят рамо до рамо, а не да се противопоставят една на друга? Да, това е възможно”, заяви Мурси във вторник в Ню Йорк. Той окачестви филма „Невинността на мюсюлманите” като клевета и напомни, че свободата на словото е съпроводена от
отговорност, особено когато са възможни сериозни последствия за международния мир.

Мурси се опита също така да оправдае гнева по арабските улици и нападенията срещу посолствата на САЩ, които отнеха живота на 51 души. По мнението на египетския лидер, появата на подобна клевета по отношение на религията се явява своеобразна форма на насилие.

По материали на Агенция Фокус

Реклами

Posted on 27.09.2012, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: